“Gönül rahatlığıyla çatalınızı alın ve kilo alırım korkusu olmadan makarnanızın tadını çıkarın!”

0
1710
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu ve Obezite Diyetisyenliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Nevin Şanlıer, makarna ve sağlık konusunda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Makarnanın, yemek dergilerinin kapağını süsleyecek kadar görkemli, fakat aynı zamanda her bütçeye uygun, günlük beslenme düzeninde kullanılabilecek kadar ulaşılabilir bir besin olduğunu söyleyen Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, sağlıklı bir gıda olan makarnanın tüketimini arttırmayı hedeflediklerini açıkladı.

Obezite Diyetisyenliği Derneği ve Türkiye Diyetisyenler Derneği’nin katkılarıyla Gazi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından 9 Şubat 2017 tarihinde ‘Hastalıklarda Beslenme Sempozyumu: Karbonhidrat Sayımı’ sempozyumu düzenlendi. Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği, diyabetli hastaların kan şekerini yönetebilmek için uygulanan bir öğün planlama tekniği olan Karbonhidrat Sayımı sempozyumuna katılan yaklaşık 300 diyetisyene, bol sebze ve domates sosuyla hazırlanmış makarna ikramında bulundu.

“Zayıflamak için ekmek veya makarnadan uzak durulaması gerektiği algısı yanlış”

Sempozyumda gazetecilere açıklamalarda bulunan Obezite Diyetisyenliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Nevin Şanlıer, günlük olarak karbonhidrat tüketiminin yetişkin bir bireyde 130 gramın altına düşmemesi gerektiğine dikkat çekti.

‘Zayıflamak için ekmek veya makarnadan uzak durulaması gerektiği’ algısının yanlış olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şanlıer, “Yeterli ve dengeli beslenmede karbonhidratların önemli bir yeri bulunmaktadır. Günlük enerjimizin yüzde 50-60’ını karbonhidratlardan sağlıyoruz, dolayısıyla da karbonhidratlar en çok kullandığımız besin ögesi grubudur. Karbonhidratlar içerisine ekmek, makarna, tahıl grubu, buğday unu, arpa, yulaf gibi ürünlerin hepsi bizim ana besin kaynağımız. Dolayısıyla günlük beslenme programlarımızdan makarnayı, ekmeği veya bulguru çıkaralım diye bir şey yok. Zaten biz zayıflama diyetlerimizde de mutlaka tahıl grubunu kullanıyoruz.

Makarnayı her şekilde kullanabiliriz, bizim için önemli olan pişirme tekniğidir. Makarnayı etli ürünlerle tüketecekseniz ana yemek olarak veya sebzeyle birleştirerek tükettiğinizde daha sağlıklı olmuş oluyor. Hepimizin fiziksel aktivitesi, yaşı, özel durumu veya hastalıkları var burada önemli olan gereksinimiz kadar tüketmek” ifadelerini kullandı.

“Sağlıklı beslenme bilinci arttıkça kişi başına düşen makarna tüketim miktarı artıyor”

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu

Obezite ve kronik rahatsızlıkların artmasıyla birlikte, sağlık ve beslenme uzmanlarının, daha uzun süre enerji sağlayan gıdalar yememizi önerdiklerine dikkat çeken Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu ise “Şaşırtıcı derecedeki düşük Glisemik İndeksi ve lezzetli tadıyla, makarna bu gıdaların en başında gelmektedir.” dedi.

Külahçıoğlu, sağlıklı beslenme bilinci arttıkça kişi başına düşen makarna tüketim miktarının da arttığını ifade etti. Türkiye’nin makarna üretiminde dünyada 3’üncü sırada, makarnanın ham maddesi olan durum buğdayında ise 4’üncü sırada olduğunu kaydeden Külahçıoğlu; “Artık dünya Türk makarnasını lezzetiyle biliyor. Çünkü dünyanın en büyük makarna ihracatçı ülkeleri arasında 2’inci sıradayız. Uzun yıllar sonra bu yıl kişi başına düşen tüketim miktarı 8 buçuk kiloya çıktı, derneğimizin faaliyetleriyle bunu 10 kiloya taşımak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Makarna sağlıklı gıdadır

Makarnanın bütün sağlıklı yaşam tarzlarına uyum sağlayabilen ender gıdalardan biri olduğunu kaydeden Külahçıoğlu, durum buğdayı irmiğinden yapılan makarnanın doğal ve besin değeri oldukça yüksek bir yiyecek olduğunu vurguladı.

Külahçıoğlu, makarnanın, UNESCO’nun  “İnsanlığın somut olmayan kültürel mirası listesine” giren Akdeniz diyetinin de demirbaşı olduğunu hatırlatarak, makarnanın, beslenme ve sağlık ile ilişkisine dair dünya genelinde bilim adamlarının üzerinde mutabık olduğu şu bilgileri aktardı:

“Zeytinyağı, domates salçası, sebzeler, baklagiller, deniz ürünleri ve et gibi diğer sağlıklı besinlerle birlikte karıştırılarak hazırlanabilen makarna, tüm dünyada geleneksel sağlıklı beslenme düzenlerinin vazgeçilmez bir parçasıdır.

Dünya çapında beslenme bilimi uzmanları, insan vücuduna alınması gereken kalorilerin yüzde 45-60’nı karbonhidratlar, yüzde 25-30’nu yağlar ve yüzde 15-20’sini proteinlerin oluşturması konusunda fikir birliğine varmışlardır. Sağlıklı beslenme için en iyi yöntem, doğru ve kaliteli seçimler yapmak kaydıyla her üç makro besin grubunu da tüketmek olmalıdır.

Kompleks karbonhidratlar sınıfında olan makarna, çok yavaş sindirildiği için, bütün makarna severlerin alışık olduğu üzere daha uzun bir süre tokluk hissi duymamızı sağlar.

Obezitenin ve diyabet hastalığının gittikçe arttığı bir devirde, makarna ve diğer düşük glisemik indeksli yiyecekler, kan şekerinin ve kilonun, özellikle aşırı kilolu insanlarda kontrol edilmesine yardımcı oluyor. Glisemik indeks, bir yiyeceğin sağlıklı olup olmamasını etkileyen en önemli faktörlerden birisi olarak kabul ediliyor.

Makarna yemenin bir başka yararı ise; bir sonraki öğüne kadar kan şekerini ve insülin oranını düşürmesidir. Makarna, tat alma tomurcuklarının ihtiyaçlarını karşılayarak doygunluk hissi yaratır, bu sayede bir sonraki öğünde daha az yemek yeme ihtiyacı duyulur.

Makarna, zeytinyağı, domates ve peynir gibi yiyeceklerle beraber yenildiğinde, Glisemik indeksinin daha da düşük olduğu ve böylece tokluk hissinin daha uzun sürdüğü bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.”

Makarna şişmanlatmaz!

Günümüz tüketicilerinin, sağlıklı beslenmek veya kilo vermek adına karbonhidratları hayatlarından çıkarmak zorunda olmadığını söyleyen Külahçıoğlu; “Gerçek şu ki, bilinenin aksine makarna gibi kompleks karbonhidratlar sağlığa oldukça yararlıdır. Bu nedenle tüketicilerimize, ‘gönül rahatlığıyla çatalınızı alın ve kilo alırım korkusu olmadan makarnanızın tadını çıkarın!’ diyorum” dedi.

Külahçıoğlu; makarnanın şişmanlattığını düşünenlerin, İtalyanların Amerikalılardan üç kat daha fazla makarna tükettiğini, ama buna rağmen ABD’de yetişkinlerde obezite oranının İtalya’ya oranla üç kat daha fazla olduğunu göz önünde bulundurmalarını istedi.

“Makarna tüketimini arttırmaya çalışıyoruz”

Hammadde olarak bakıldığında bulgurla aynı ve en az bulgur kadar sağlıklı bir ürün olan makarnanın tüketimini arttırmayı hedeflediklerini de sözlerine ekleyen Külahçıoğlu; açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Dünya tüketim ortalaması 15 kilogram civarında olan makarnanın ülkemizde kişi başına tüketimi 8,5 kilogram civarında. Makarnanın sofralarımızda hak ettiği yeri her geçen gün biraz daha almasına seviniyoruz. Hedefimiz bunu kısa zamanda 10 kilograma çıkarabilmek.

Şunu da eklemeliyim ki, Türkiye, makarnanın hammaddesi olan durum buğdayının anavatanıdır ve dünyanın dördüncü büyük durum buğdayı üreticisidir. En kaliteli durum buğdayı ülkemizde üretilmektedir. Bu avantajı iyi değerlendiren sektörümüz, dünya makarna üretiminde üçüncü, makarna ihracatında ise ikinci sırada yer almaktadır. Bugün 1 milyar dolar büyüklüğe erişen sektörümüz, 30 bin insanımıza istihdam yaratmaktadır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz