Gıdalarda sağlık beyanı kullanımına Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu izin verecek

0
706
Gıdalarda sağlık beyanı kullanımına Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu izin verecek

Halk sağlığının korunması amacıyla gıda ve takviye edici gıdaların etiketinde, tanıtımında veya reklamında sağlık beyanı kullanılabilmesine Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından izin verilecek.

AK Parti Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız başkanlığında toplanan Komisyonun 7 Kasım Çarşamba günü yapılan oturumunda,  (2/1186) sayılı Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşüldü.

Görüşmelerde, 2/1186 esas numaralı Kanun Teklifi’nin çerçeve 34’üncü maddesiyle eklenen 5996 sayılı Kanun’un 23’üncü maddesinin ikinci fıkrasının değiştirilmesi konusunda Milletvekilleri Ahmet Eşref Fakıbaba, Selim Gültekin, Hacı Bayram Türkoğlu, Halil Etyemez, Ahmet Demircan ve Abdullah Ağralı’nın verdikleri önerge kabul edildi.

Kabul edilen değişikliğe göre; “Halk sağlığının korunması amacıyla gıda ve takviye edici gıdaların etiketinde, tanıtımında veya reklamında sağlık beyanı kullanılabilmesine Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından izin verilecek.”

Önergenin gerekçesinde; Sağlık beyanının kullanılmasına ilişkin izin prosedüründe bürokrasinin azaltılarak doğrudan uygulayıcı kurumun iznine bağlanmasının amaçlandığı belirtildi.

Komisyonda ayrıca, AK Parti milletvekillerinin önergeleriyle Kanun Teklifinin 8. maddesi de metinden çıkarıldı. Metinden çıkarılan madde şu düzenlemeleri içeriyordu:
“Yetkili merciden izin almaksızın veya verilen izne aykırı olarak sağlık beyanı ile ürün tanıtım ve satışı yapanlar ile yasal tedarik zinciri dışında beşeri tıbbi müstahzarların satış, dağıtım ve pazarlamasını yapanlar veya aracılık edenler hakkında 20 bin liradan 300 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.”

8.maddenin metinden çıkarılma gerekçesi olarak, Kanundaki mevcut ceza hükümlerinin yeterli olması gösterildi.

Görüşmelerde ayrıca; Kaynak suları, içme suları, doğal mineralli sular ve tıbbi amaçlı sular bakımından belediyelere ve il özel idarelerine de müeyyide uygulanmasına imkan sağlanması karara bağlandı.

Farmasötik formda olan takviye edici gıdalar ile özel tıbbi amaçlı diyet gıdaların üretimi, ithalatı, ihracatı ve kontrolüne ilişkin görev ve yetkinin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunda olduğundan bu konuda idari yaptırım uygulama yetkisinin, mahalli mülki amir ile birlikte Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna da verilmesi kararlaştırıldı.

Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, teklif üzerinde yapılan görüşmelerin ardından TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda kabul edildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz