Düşük ve orta gelirli ülkelerde satışa sunulan tahıllı bebek ek gıdalarının dünya genelinde ilk kez yapılan analiz sonuçları, bu gıdaların gerekli standartları karşılamadığını ve pek çoğunun etiketlerinde belirttikleri besin değerlerine sahip olmadığını gösteriyor.
Dünya genelinde bebek beslenmesinde anne sütünün bebeklerin besin ihtiyacını tam olarak karşılayamamaya başladığı altıncı aydan itibaren ek gıdalar, sağlıklı bir büyüme için önemli bir kaynak oluşturuyor.
Anne ve Çocuk Beslenme Dergisinde (Maternal & Child Nutrition) yer alan yeni bir araştırma, düşük ve orta gelirli ülkelerde satışa sunulan tahıllı bebek ek besinlerinin besin değeri açısından oldukça büyük farklılıklar sergilediğini ortaya koyuyor. Tufts Üniversitesi Friedman Beslenme Bilim ve Politikaları Bölümü tarafından gerçekleştirilen araştırmada 22 düşük ve orta gelirli ülkede yerel olarak üretilen 108 tahıllı bebek ek gıdası incelendi. Dünya genelinde türünün ilk örneği olan araştırma, orta ve düşük gelirli ülkelerde çocukluk çağında yetersiz beslenme probleminin önüne geçilebilmesi için bu gıda ürünlerinin temel kalite standartlarına ulaşabilmesi gerektiğini de ortaya koyuyor.
Bu ek gıdaların bebekleri beslenme yetersizliğinden ve gelişim geriliğinden koruma konusunda oldukça etkili olabileceğine dikkat çeken araştırmacılardan gıda ekonomisti Prof. William Masters; “Ürünlerini incelediğimiz ülkelerde bazı ürünler açık bir şekilde çocukların (beslenme) ihtiyacını karşılarken bazı ürünler hem makro hem de mikro besinler açısından gereksinimleri karşılayamadı.” açıklamasında bulunuyor.
Prof. Masters gerçekleştirdikleri araştırmanın sonuçlarının bebek ek besinlerinde kalite standartlarının oluşturulması ve bu standartların uygulanması gerekliliğini ortaya koyduğunu belirtiyor.
Çocukluk çağında yetersiz beslenme dünya genelinde büyüme geriliğinin sebepleri arasında ilk sırada geliyor. Büyüme geriliği ise bireylerin hayatları boyunca hastalık ve ölüm riskinin daha yüksek olmasına neden olan ciddi ve geri dönüşü olmayan bir durum.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) büyüme geriliği olan çocukların yaşıtlarına göre zihinsel gelişiminin daha geç tamamlandığını ve bu durumun okul performansını olumsuz yönde etkilediğini belirtiyor. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ise dünya genelinde beş yaş altı çocuk ölümlerinin yaklaşık yarısının nedeninin yetersiz beslenme ile ilişkili olduğunu ortaya koyuyor. UNICEF verilerine göre beş yaş altı çocuk ölümlerinin çoğu Asya ve Afrika kıtalarında gerçekleşiyor.
Araştırmacıların yerel üretim bebek ek gıdalarını incelediği 21 Afrika ve Asya ülkesi ve Haiti, Dünya Bankası tarafından düşük ve orta gelirli ülkeler olarak tanımlanıyor.
İncelenen tahıllı ek gıdalar ortalama olarak Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından bebek ek gıdaları ile ilgili kalori ve protein sınırlarını karşılıyor. Ancak yağ içeriği konusunda incelenen örneklerin sadece %15’i belirlenen değerleri karşılıyor. Ayrıca yaşamın ilk altı ayı boyunca anne sütünde yeterli miktarda bulunan ancak altıncı aydan itibaren ek gıdalar yoluyla tamamlanması gereken demir ve çinko ihtiyacını incelenen ürünlerin sadece dörtte birinden daha azı karşılıyor.
Bebek ek besinlerinin içeriği ile bu besinlerin ambalajları üzerinde yer alan besin değerleri bilgilerini karşılaştıran araştırmacılar ayrıca bu besinlerin bir kısmının etiketlerinde belirttikleri besin değerlerine sahip olmadığını da ortaya koydu. Araştırmada incelenen besinlerin sadece yarısından daha azı etikette belirttikleri kalori içeriğine sahip. Bu besinlerin yarısından fazlası protein içeriği hakkında yanıltıcı bilgi verirken, üçte ikisi ise yağ içeriği ile ilgili etiket üzerinde yanıltıcı bilgilere yer veriyor. Çinko ve demir konusu ise çok daha karmaşık, ürünler etiketlerinde belirttiklerinden ya daha az ya da daha fazla miktarda demir ve çinko içeriyor.
Bu kategorideki gıdaların hayat kurtarıcı olabileceğini belirten Prof. Masters ancak bu gıdaların beyan ettikleri besin içeriğine sahip olurlarsa ailelerin güvenini kazanabileceklerini ve tam potansiyellerine ulaşabileceklerini belirtiyor.
http://www.nutraingredients-asia.com/Research/A-call-to-arms-Infant-nutrition-cereals-failing-to-meet-standards-in-low-income-countries