Dost bakterileri bu besinlerle alın

0
728

Sağlıklı bir sindirim ve bağışıklık sistemi için vücudumuzda binlerce dost bakterinin olması gerekiyor. Günlük beslenmeye eklenebilecek doğal probiyotikler, mide ve bağırsak sorunlarını önlüyor, bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasını sağlıyor.

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı
Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı “probiyotiklerin faydaları” hakkında bilgi verdi.

İyi çocuk “probiyotikler”

Bakteri kelimesi birçok kişi tarafından negatif; yani hastalık yapan bir şey olarak algılanır. Ancak aslında bağırsaklarda bulunan bakterilerin neredeyse yüzde 85’i dost bakterilerdir. Bu dost bakteriler, probiyotiklerdir. Probiyotikler, sindirim sistemindeki dengeyi sağlar ve doğru oranda alınması ile sağlıklı bir metabolizma yaratır. Sağlıklı bir bağırsak florasının olmazsa olmazları arasındadır. Ancak kimi zaman enfeksiyonlar, bilinçsiz antibiyotik kullanımı gibi nedenlerle vücuda yararlı bu bakteriler azalabiliyor.

En güçlü probiyotik kaynağı “kefir”

kefir

En güçlü probiyotik kaynağı kefirin her bir damlasında binlerce probiyotik; yani yararlı bakteri bulunur. Bir gençlik iksiri olarak görülen kefir ile vücuda alınan probiyotikler; yiyeceklerdeki protein ve yağların yakılmasını, vitamin-mineral ve aminoasitlerin emilimine kadar birçok faaliyette önemli rol oynar. Sütün mayalanması ile elde edilen kefirin tadı sodalı ayrana benzer; ancak biraz daha yoğun kıvamlı bir fermente süt içeceğidir.

Birçok kişi kefirin tadından hoşlanmaz. Eğer kefirin tadını sevmiyorsanız meyveli olanlarını tercih edebilir ya da sevdiğiniz bir meyveyi blenderden geçirip sade kefire ekleyebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak kuru meyve ekleme de kefirin tadını sevmeyenler için bir alternatif olabilir.

Anne sütü etkisi yaratan “keçi sütü”

Anne sütüne en yakın süt olan keçi sütü, zengin bileşimi ile vücutta yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlar. Keçi sütü içindeki probiyotiklerle bağırsakta bulunan proteinlerin ve yağların sindirilmesini sağlar. Kısacası tüketilen gıdaların hazmedilmesini kolaylaştırır. Keçi sütünün içindeki kazein oranının daha düşük olması ve daha küçük partiküller yapıya sahip olması sindirilebilme becerisini artırmaktadır. Keçi sütü diğer sütlere göre serum protein, mineral ve kalsiyumdan biraz daha zengindir. Keçi sütünden yapılan peynir, yoğurt da beslenme planına eklenebilir.

sut_tahil

Yoğurdunuz bol probiyotikli olsun

Mükemmel probiyotik kaynaklarından sayabileceğimiz yoğurt ve ayran da günlük beslenme planında sürekli bulunması gereken besinlerdendir. Ancak bu besinler pastörize edildikleri takdirde içlerindeki probiyotik miktarı belirgin ölçüde azalır. Bunun için evde yapılan yoğurt ve ayranları tüketmek daha çok probiyotik alınmasını sağlar.

Doğal “prebiyotikler” ile destek sağlayın

Prebiyotikler; probiyotiklerin canlı ve zinde kalmaları için destek olan sindirilemeyen, karbonhidrat türü gıda bileşikleridir. Kısacası prebiyotikler, probiyotiklerin besinleri olarak görev yaparlar. Muz, soğan, sarımsak, enginar, bezelye, pırasa gibi doğal prebiyotikler beslenme planında sıklıkla yer almalıdır. Yine buğday, yulaf, çavdar, arpa gibi tam tahıl ürünleri, kuşkonmaz ve soya gibi besinlerde de doğal olarak prebiyotikler bulunur.

Kötü bakterilerin iyi bakterilerden fazla olmaması için…

Eğer vücutta kötü bakteriler, iyi bakterilerden fazla olursa; vücut dengesi olumsuz şekilde değişir. Bunun için vücuttaki probiyotikleri çoğaltmaya çalışmak gerekir. Vücuttaki probiyotiklerin çoğalmalarını sağlamak için fermente besinlerle destek sağlamak da bir alternatiftir. Şalgam, nar ekşisi, turşu, sirke ve boza gibi fermente besinlerle de bağırsak florasındaki probiyotiklerin çoğalmasını sağlanabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz