Diyabet hastaları bayramı nasıl geçirmeli?

0
444
Designed by Freepik

Özellikle diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların, uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaları konusunda özen göstermeleri gerekiyor.

Ramazan’da uzun süreli açlıklar sonucu yavaşlayan metabolizma, normal beslenme düzenine döndüğü dönemlerde aşırı kilo artışına neden olabiliyor. Günlük yaşamdaki normal düzene geçiş döneminde aşırı tüketilen şerbetli, hamurlu tatlılar vücutta yağ olarak depolanarak kilo artışını tetikliyor. Bu konuda yapılması gerekenleri açıklayan Emsey Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Öztürk, öncelikle eski düzene bir ana önce uyum sağlayabilmek ve kahvaltı, öğle, akşam öğünlerini yeterli ve dengeli bir şekilde yapabilmenin önemini anlattı.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Öztürk

Bayramın özellikle eski günlük düzene uyum sağlamaya çalışılan bir geçiş dönemi olduğun söylen Kübra Öztürk, “Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işleri gibi gıdalar kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalardır. Özellikle bayramlarda bu tür tatlılarla öğün geçiştirmek yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Gün içinde fazla tüketilen çikolata, şeker, şerbetli tatlılar, börek ve çörekler midede ağırlık, ekşime ve yanmaya neden olacaktır. Bu nedenle ikramlarda dengeli olabilmeli ve gerektiğinde “hayır” diyebilmeliyiz.” dedi.

Bayramda beslenme önerilerini dikkate alın

Özellikle Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaları konusunda özen göstermeleri gerektiğini belirten Öztürk, eğer ikramlara sağlıklı alternatifler bulunamıyorsa ikramlara ‘hayır’ denilmesinin daha sağlıklı olacağını ifade etti.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Öztürk, bayramda beslenme önerilerini şöyle sıraladı:

  • Mümkün olduğunca kızartılmış, şerbetli tatlılardan kaçınılmalı. Tatlı tabağınızı paylaşarak sadece tadına bakacak şekilde küçük porsiyonlarla tüketmeniz daha doğru olacaktır.
  • Dondurma, meyveli tatlılar, sütlaç, kazandibi gibi sütlü tatlıların tercih edilmesi daha uygun olacaktır.
  • Besinler iyi çiğnenmeli, yemekler hızlı yenilmemelidir.
  • Sıvı tüketimine dikkat edilmeli. Gün boyunca mutlaka 2 litre su içilmeli. (Tatlılarla birlikte su veya açık çay içmek tatlıyı az tüketmemizi sağlayacaktır.)
  • Bayrama hafif bir kahvaltı ile başlanılmalı, kahvaltı öğünü mutlaka yapılmalı, ana öğünler tatlı ile geçiştirilmemeli.
  • Bayram ziyaretlerinde yakın mesafeler için araç kullanmak yerine yürüyerek gitmeyi tercih edin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz