Türkiye’de çocuklar önerilenden yüzde 45 daha az sıvı tüketiyor. Aldıkları sıvının yüzde 48’ini su harici içecekler oluşturduğuna dikkat çeken İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mehmet Vural, yüzde 1-2 oranındaki su oranı kaybının bile ergenlik öncesi çocuklarda fiziksel ve zihinsel performansı olumsuz etkilediğini açıkladı.
Hayat Su, çocuklarda su içmenin önemini araştırma sonuçlarıyla beraber 15 Nisan Cuma günü İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mehmet Vural’ın ve Hayat Su Genel Müdürü Yeşim Güra’nın ev sahipliğinde Raffles İstanbul’da gerçekleştirdiği basın toplantısıyla anlattı.
Basın toplantısında konuşan İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mehmet Vural, Türkiye’de çocukların sıvı tüketim miktarlarına değinerek çocukların ortalamada önerilenden %45 daha az sıvı tükettiklerinin altını çizdi. Aldıkları sıvının %48’ini su harici içecekler oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Vural, çocukları susuzluklarını gazlı içecekler gibi şekerli içeceklerle gidermek yerine mutlaka yaşam için temel gereksinim olan su içmeye yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı. “Çocuklarda %1-2 oranındaki su oranı kaybı ergenlik öncesi çocuklarda fiziksel ve zihinsel performansı olumsuz etkiler. Su tüketiminin arttırılması ise görsel dikkat ve hafızayı destekler, çocuklarda obezite riskini önler. Yeterli miktarda su tüketimi dengeli ve yeterli beslenmenin ayrılamaz bir parçasıdır.” diye konuşan Vural sözlerine şöyle devam etti:
“Bebek ve çocukların vücutlarındaki su oranı yetişkinlere göre daha yüksektir. Yetişkinlere göre daha fazla sıvı kaybederler. Dolayısıyla yetişkinlere göre daha fazla sıvı alımına ihtiyaçları vardır ancak çocuklar susadıklarının her zaman farkına varmayabilir. Çocukların su tüketimini takip etmek ve su içmelerini anımsatmak bizlerin sorumluluğundadır. Aileler çocuklarının yeterli miktarda sıvı tüketip tüketmediklerini düzenli olarak takip etmeliler. Çocukların sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimi için onları su içmeye teşvik edelim. Onlara su içmeyi hatırlatalım ve ne kadar su tükettiklerini kontrol edelim. Güne su içerek başlamalarını sağlayalım. Beslenme çantalarında suyu mutlaka bulunduralım. Kendimiz yeterli miktarda su tüketerek onlara rol model olalım.”
Güra: “Su tüketimini erken yaşlarda aşılamalıyız”
“Çocuklara sağlıklı su tüketimini aşılamak bizim görevimiz.” diyen Hayat Su Genel Müdürü Yeşim Güra ise 2010 yılında Türkiye’nin ilk çocuklara özel ambalajlı suyunu piyasaya sürerek bu kategorinin yaratıcısı olduklarını kaydetti.
Yeni dönemde, çocukların su içme alışkanlıklarını kazandıkları çok kritik bir dönem olan ilkokul dönemine yöneldiklerini söyleyen Güra, “Bu yaş aralığındaki çocuklar için de yeni Hayat Su Maskot ambalajlarımızı sunuyoruz. Çocuklar için adeta oyuncak haline gelen Maskotlarımızla su içme alışkanlığını aşılayabileceğimize inancımız tam. Güçlü bir iletişim planı ile çocuklara ve ailelere ulaşarak sağlıklı su tüketimini onlara aşılamayı hedefliyoruz.” diye konuştu.
Yeterli su tüketimi çocukluk çağı obezitesini önlüyor
Danone sponsorluğuyla sağlıklı su tüketimi için farkındalık yaratması amacıyla kurulan “Hydration for Health Initiative”nin (Sağlık İçin Su Girişimi) verilerine göre yeterli miktarda su tüketilmesi günümüzde tüm dünyanın karşı karşıya olduğu çocukluk çağı obezitesini de ciddi şekilde önlüyor. Yakın tarihte yapılan bir araştırmaya göre, ilkokul çağındaki çocukların su sebilleri sayesinde suya daha kolay erişebilmelerini sağlama ve onlara su tüketimine teşvik eden eğitimler vermenin obezite riskini azaltan etkili bir strateji olduğunu gösteriyor. Yeteri kadar sıvı almayan çocuklar, yetişkinlere göre daha fazla egzersiz kaynaklı rahatsızlık riski taşırken, çocukların vakitlerinin büyük kısmını geçirdikleri okulda ve okul sonrasında suya kolayca erişebilmelerini sağlamak onların daha fazla su tüketmelerine yardımcı oluyor.