Besin alerjisinde çarpıcı gerçekler

0
445
En sık alerjiye neden olan besin; inek sütü

Toplum genelinde şekerleme, kakao, çikolata, çilek, domates ve katkı maddeleri en sık alerjik besinler olarak anılır. Oysa bunların alerjik reaksiyona neden olma olasılıkları epey düşüktür. Besin alerjilerinin %40’ını en temel besin maddesi olan inek sütü oluşturuyor. Bunu yumurta, kuru yemişler, buğday, balık, susam, mercimek gibi besin alerjileri izler.

Restoranda yenilen bir parça et eğer inek sütü ile marine edilmişse bile inek sütü alerjisi olan kişide reaksiyona neden olabilir.

Çoğu kişi inek sütü alerjisi olanların keçi, koyun ve manda gibi hayvanların sütlerini tüketebileceklerine inanmakta ise de bu sütlerde yüksek orada alerjik reaksiyon riski vardır. Eşek sütünün inek sütü alerjisi olanlarda daha düşük alerjik reaksiyon verse de hijyen ve kültürel özelliklerimiz gibi nedenlerden dolayı tüketiminin özendirilmemesi gerekir.

Alerjik besini az tüketmek çözüm değil

Yaygın kanı alerjik besinin az olarak tüketebileceği ise de besin alerjisi olan bir kişide besinin az tüketilmesi de reaksiyona neden olur.

Besin alerjisi tedavisi sadece sorumlu besinin diyetten çıkarılması anlamına gelmez. Özellikle süt, buğday ve yumurta gibi temel gıdaların diyetten çıkarılması durumunda beslenme yeterliliğinin uygun diyet önlemleri ve destekleri ile giderilmesi gerekir.

Besin intoleransı ve besin alerjisi sıklıkla karıştırılır. İntolerans çoğunlukla bilinmeyen bir nedenle o besin tüketme sonucu yakınmaların ortaya çıkmasıdır ve alerjinin aksine oluşumunda bağışıklık sisteminin rolü yoktur. Çoğunlukla hafif veya müphem yakınmalara neden olur ve güvenilir teşhis yöntemi yoktur. Alerji ise bağışıklık sisteminin o besine düşman gibi tepki vermesi nedeniyledir ve teşhis güvenilir yöntemlere dayanır.

Her toplumda alerjiye neden olan besinler farklılık gösterebilir

Dünyada besin alerjenleri coğrafyaya göre değişkenlik gösterir. Örneğin Avrupa ve Kuzey Amerika’da en fazla ölümcül reaksiyona neden olan besin alerjeni yer fıstığıdır. Oysa ülkemizde yer fıstığı alerjisi nispeten azdır ve en sık görülen kuruyemiş alerjisi fındık ve ceviz kaynaklıdır.

Son yıllarda tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle kaju alerjisi daha sık görülmektedir.

Besin alerjisi de geçebilen bir hastalıktır

Besin alerjilerinin bir kısmı zamanla geçerken bir kısmı kalıcı olma özelliği taşır. Bunda duyarlılığın derecesi, duyarlı olan kişinin alerjik bünyesinin özellikleri ve duyarlı olunan gıdanın tipi belirleyicidir.

İlgili haber: Yüzbinlerce bebek ve çocuğu etkiliyor: ‘Alerji Hedefte’

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz