Avrupa genelinde çocukluk çağı obezitesi yaygınlığının artış göstermesi Avrupa Komisyonunu harekete geçirdi. Komisyon hazırladığı raporda üye ülkeleri okullarda sağlıklı gıda temin etme konusunda harekete geçmeye çağırdı.
Avrupa Komisyonu ve Malta Başkanlığı tarafından yayımlanan raporda, Avrupa Birliği genelinde çocuklarda ve gençlerde fazla kilo (%15) ve obezite (%5) oranının günden güne artış göstermesinin bu konuda acilen harekete geçilmesi gerektiğini gösterdiğine dikkat çekiliyor.
Raporda çocukluk çağı obezitesi ile mücadeleye erken dönemde başlanması gerektiği ve okulların sağlıklı yemek alışkanlıkları kazanılmasında önemli bir yeri olduğunu belirtiliyor.
Raporda; “Çocukların okulda geçirdikleri zaman ve pek çok Avrupa ülkesinde öğrencilerin ana öğünlerinden en azından birini okulda yedikleri göz önüne alındığında, okulların sağlıklı alışkanlıkların desteklenmesi için en ideal çevre olduğu bir gerçektir.” değerlendirmesine yer veriliyor.
Bu kapsamda raporda Avrupa Birliği üye ülkelerinin tümünün okul beslenme politikalarının ve rehberlerinin bulunması gerektiği belirtiliyor. Yakın zamanda yayımlanmış olan bir başka raporda, aile ortamının hükümet desteği olmaksızın obezite ile mücadelede yeterli olmadığı ortaya konulmuştu.
Komisyon tarafından hazırlanan rapora göre okullarda sağlıklı gıdalara erişimi arttırmanın yararları arasında; çocukluk çağında daha sağlıklı beslenme alışkanlıklarının oluşturulması, çocukluk çağı obezite oranının azalması ve okul performansının artması yer alıyor.
Rapor aynı zamanda bu süreci daha kolay bir hale getirilebilmesi amacıyla bir çerçeve bir sistem de sunuyor.
Frewen: “Kapalı kapılar ardında”
Avrupa gıda ve içecek endüstrisi temsilcisi FoodDrinkEurope tarafından yapılan açıklamada genel olarak raporun desteklendiği ancak hazırlık sürecinde ilgili paydaşların da yer alması durumunda raporun daha başarılı bir şekilde oluşturulabileceği belirtildi.
Fazla kilo ve obezitenin oranının azaltılması çalışmaları kapsamında okul yemeklerinin iyi bir araç olarak kullanılabileceğini belirten FoodDrinkEurope Genel Direktörü Mella Frewen; “Yemeklerin niteliğinin yanı sıra böyle bir yaklaşım aynı zamanda sağlıklı beslenme alışkanlıklarının öğretilmesine de yardımcı olur.” açıklamasında bulundu.
Frewen ayrıca; “Ancak paydaşların usule uygun bir şekilde dahil edilmemiş olmasından ve görüşmelerin kapalı kapılar ardında gerçekleşmiş olmasından dolayı üzüntü duymaktayız.” açıklamasında bulundu.
Okullarda gıda standartlarının kapsamlı ve bilimsel bir temele sahip olması gerektiğine de dikkat çeken Frewen; “Bu kapsamda belli gıdaların ‘sağlıklı gıdalar’ olarak sınıflandırılmasını kabul etmek zor. Bu sınıflandırma ne bilimsel tabanlı ne de yardımcı.” değerlendirmesinde bulundu.