Avrupa çapında gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, anneler ve öğretmenler çocukluk çağında iyi beslenmenin zihinsel yararının farkında değil.
Pan Avrupa araştırması beslenmenin çocukların beyin gelişimi üzerine etkisinin anneler ve öğretmenler tarafından fiziksel etkileri kadar bilinirliği olmadığını ortaya koydu.
İngiliz Beslenme Dergisinde (British Journal of Nutrition ) yayımlanan araştırma, Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve yirmi farklı organizasyondan bilim adamlarının katılım sağladığı, dokuz ülkede gerçekleştirilen NUTRIMENTHE projesinin bir ayağını oluşturuyor.
Surrey Üniversitesinden araştırmanın başyazarı Dr. Bernadette Egan; “Araştırmamız anne ve öğretmenlerin beslenmenin zihinsel gelişimden çok fiziksel gelişim üzerinde önemli bir rolü olduğunu düşündüğünü gösterdi.” diyor.
Araştırmaya katılan öğretmen ve annelerin yüzde 80’i beslenmenin fiziksel gelişimin önemli bir parçası olduğunu söylerken, sadece yüzde 67’si beslenmenin zihinsel gelişim için önemli olduğunu belirtti.
Halk sağlığı mesajları obeziteye yoğunlaştı
Çocukluk çağı obezitesinde endişe verici rakamlara ulaşılması dolayısıyla ailelerin ve öğretmenlerin sağlıklı beslenme anlayışına dikkat etmesi sağlandı ancak beslenmenin çocukların zihinsel gelişimi üzerinde etkileri ile ilgili halk sağlığı mesajları gereken dikkati çekemedi.
Dr. Egan özellikle ailelerin ve öğretmenlerin beslenmenin zihinsel gelişime etkileri konusuna nasıl baktıklarıyla ilgilendiklerini çünkü bu konunun çocukların beslenmesinin fiziksel sağlığa etkileri kadar detaylı çalışılmamış bir alan olduğunu belirtiyor.
Dr. Egan konuya ilişkin; “aileler çocukların hayatlarını tüm yönlerden belli bir yere kadar etkileyebiliyor. Evde bulunan gıda çeşitlerini belirleyerek gıda tercihlerinin gelişiminde etkili olabiliyorlar. Çocukların gıda tercihleri ve yemek alışkanlıkları oluşurken ve gelişirken aile çok önemli role sahip. Öğretmenlerin de çocukların hayatlarının bu döneminde çok önemli bir rolü bulunuyor.” şeklinde konuştu.
Beslenme; beyin gelişimi, enerji tedariki, metabolizma, sinirler arası iletişim ve bilişsel işleyiş için çok önemli. Ayrıca yapılan araştırmalar beslenmenin yararlı etkilerinin yetişkinlik yıllarına kadar sürdüğünü ortaya koyuyor.
Araştırmacılar tarafından daha önce gerçekleştirilen çalışmalar ailelerin ve öğretmenlerin zihinsel gelişime etki eden faktörler arasında uyku ve fiziksel aktiviteyi beslenmeden daha önemli bulduklarını göstermişti.
Son çalışmada ise İngiltere, Almanya, İspanya ve Macaristan üniversitelerinden araştırmacılar yine bu dört ülkede tutumları analiz ederek ve karşılaştırarak halk sağlığı mesajlarının etkilerini araştırdılar. Dört ülke toplamda 2000’den fazla katılımcı beslenmenin fiziksel ve zihinsel performansa etkileri ile ilgili anketi yanıtladı.
Katılımcıların yüzde 80’i çocukların fiziksel gelişiminin tamamıyla ya da çoğunlukla beslenmeye bağlı olduğunu belirtirken konu zihinsel gelişim olduğunda bu oran yüzde 67’de kaldı. Sadece Almanya’da katılımcılar hem fiziksel hem de zihinsel gelişim için beslenmenin önemli ya da çok önemli olduğunu belirttiler.
Daha açık mesajlara ihtiyaç var
Sonuçların halk sağlığı ile ilgili önemli yansımaları olabileceğini belirten Dr. Egan bu konuda daha açık mesajlara ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. Sonuçların zihinsel gelişim üzerinde beslenmenin etkisi ile ilgili daha açık mesajlara ihtiyaç duyulduğunu gösterdiğine dikkat çeken Dr. Egan; “Mesajların daha geniş çaplı bilimsel dayanağı olmalı. Ayrıca mesajların etkili olabilmesi için tüketiciler tarafından anlaşılabilir ve tüketicilere yakın bir dil kullanılmalı.” dedi.