Türk milli tenisçilerin genetik haritası çıkarıldı. Spor genetiği alanındaki çalışmaları ile tanınan Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Korkut Ulucan, elde edilen sonuçlar doğrultusunda sporculara farklı bir beslenme ve antrenman programı uygulanacağını belirterek bunun da performanslarını artırmada etkili olabileceğini söyledi.
Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Korkut Ulucan’ın danışmanlığında yapılan araştırmada önemli sonuçlar elde edildi.
Milli tenisçilerimiz Melis Sezer ve Çağla Büyükakçay’ın ağız içi epitel hücrelerinden elde edilen DNA örnekleri laboratuvarda analiz edildi ve atletik performansa yatkınlık sağlayan bzı genetik varyasyonlar tespit edildi.
Yaklaşık üç ay süren çalışmalarda elde edilen sonuçlar doğrultusunda sporculara farklı bir beslenme ve antrenman program uygulanacağını belirten Doç. Dr. Ulucan, böylece sporcuların performanslarının artabileceğini söyledi.
Çalışmayla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Ulucan, şunları söyledi:
“Spor genetiğindeki hızlı gelişmeler artık daha çok hayatımızda yer tutmaya başladı. Genlerin yapı ve fonksiyonlarını daha iyi anladıkça, bu genlerin atletik performansa ve farklı spor branşlarındaki etkilerini daha net anlayabilmekteyiz. Bu bilgiler ise genetik yapıya göre sporcu danışmanlığında büyük önem taşımaktadır.
Sözkonusu çalışmayı Bahçeşehir Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan ve aynı zamanda tenis baş antrenörü Metin Eroğlu’nun tezi kapsamında, Yrd. Doç. Dr. Gülberk Gültekin ile gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında başladığımız bu çalışma Kasım ayının başında tamamlandı. Tenisçileri kapsayan böylesi kapsamlı bir araştırma ilk kez yapıldı.
Tezin kapsamında atletik performansa ve sporcu beslenmesine etki eden yaklaşık 45 farklı genetik bölgeyi inceledik. Ağız içi epitel hücrelerden elde ettiğimiz DNA örnekleri laboratuvarda moleküler teknikler kullanılarak analiz edildi, tenisçilerimizde atletik performansa yatkınlık sağlayan bazı genetik varyasyonlar saptandı.
İki tenisçimizin de genetik açıdan güç odaklı olduğu ortaya çıktı. Tenisçilerimizden birinin tendon ve menisküs sakatlıklarına yatkın olduğu anlaşıldı.
Sporcuların genetik açıdan da toparlanma sürelerinin gayet iyi olduğu belirlendi yani iyi dinlenmeleri halinde olumsuz bir sakatlık yaşamayacakları tespit edildi.
Folik asit, D vitamini, laktoz intoleransı ve glüten allerjisine yatkınlıklarını da içeren geniş yelpazeli bir analiz uygulandı. İki tenisçimiz de D vitamini bakımından iyi çıktı yani herhangi bir soruna yatkınlık gözükmedi.”
Bu denli kapsamlı çalışmaya daha önce literatürde rastlamadıklarını belirten Doç.Dr. Ulucan, çalışma sonunda teniste başarı için birkaç önemli noktayı saptadıklarını söyledi. Sadece atletik performansa etki eden genler değil, beslenmelerine etki eden genetik varyasyonların da saptandığını belirten Doç.Dr. Ulucan, sonuçlar doğrultusunda antrenörleri tarafından yeni çalışma ve beslenme programlarının oluşturulacağını söyledi.
Başarılı sporcular yetişebilir
Doç. Dr. Korkut Ulucan, bu sonuçlar doğrultusunda yapılacak çalışmalarla gelecekte başarılı tenisçilerin yetiştirilebileceğine dikkat çekerek “Bu sonuçlar belki de yeni Agassi, Nadal, Williams’ların yetişmesine olanak sağlayacak. Ve bunları eğer Türk tenis sporcu adaylarına daha erken yaşta uygulayabilirsek belki de Türk tenisçileri bu arenada daha başarılı bir şekilde göreceğiz. Benzer çalışmaları şu anda bazı farklı milli takım oyuncuları üzerinde sürdürüyoruz. Umarım bu sonuçlar da Türk sporcuları hakkında önemli verilere ulaşmamızda katkı sağlayacak. Bu bilgiler doğrultusunda başarılı sporcular yetiştirilebilecek” diye konuştu.