Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) Komisyonu’nda, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR) 2013-2014 yıllarına ilişkin hesapları ibra edildi.
ÇAYKUR’un faaliyetleri hakkında sunum yapan ÇAYKUR Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Türkiye’de çay tarımının 762 bin dekar üzerinde yaklaşık 204 bin üretici aile tarafından yapıldığını belirten İmdat Sütlüoğlu, yıllık yaş çay alım rekoltesinin uzun dönem ortalamasının 600-650 bin ton civarında olduğunu dile getirerek, özel sektörün 500-600 bin ton dolayındaki alımı ile sektörde toplam 1,1 – 1,3 milyon ton arası yaş çay alındığını bildirdi.
Üretilen kuru çayın toplam 230-250 bin ton civarında olduğuna dikkati çeken Sütlüoğlu, bunun 125 – 135 bin tonunun teşekküle ait olduğunu söyledi.
Sütlüoğlu, teşekkülde 1 Nisan 2016 itibarıyla bin 399 memur, 2 bin 56’sı kadrolu, 8 bin 879’u mevsimlik olmak üzere 10 bin 935 işçi, toplamda 12 bin 334 memur-işçi personel bulunduğunu belirtti.
Geçen sene 680 bin 921 bin ton yaş çay alımı gerçekleştiğini, üreticilere 1 milyar 76 milyon lira ödeme yapıldığını dile getiren Sütlüoğlu, kuru çay üretiminin 130 bin 277 ton, çay satışlarının da ihracat dahil 120 bin 613 ton olarak gerçekleştiğini kaydetti.
Sütlüoğlu, 2013’te piyasaya arz edilen Didi markalı soğuk çay üretim, pazarlama ve satışı ile ilgili bilgiler de vererek, 2015’te 95 milyon litre satış rakamının yakalandığını ifade etti.
Kurumun beyaz çay, organik çay gibi diğer ürünleri hakkında da bilgiler veren Sütlüoğlu, 102 köy ve mahallede 72 bin dekarlık çay alanının organik tarım kapsamında olduğunu söyledi.
Sütlüoğlu, 2016 yılı yatırım ödeneğinin 127 milyon lira olduğunu anlatarak, “Çay Paketleme Fabrikasının ve Taşlıdere Çay Fabrikasının nakli çalışmalarına devam edilecektir.” diye konuştu. Sütlüoğlu, kesinleşen bilanço rakamları neticesinde 2015 yılını 22 milyon 700 bin lira kar ile kapattıklarını bildirdi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in kurumun bayileri fazla ürün stoklamaya zorlayarak satışları yüksek gösterdiği iddialarını sorması üzerine Sütlüoğlu, ürünlerin pazarlamasında bazı stratejilerin yürütüldüğünü ve bayilere belli kotalar tahsis edildiğini anlattı.
Bu strateji doğrultusunda bayilerin satışlarını artırmaya yönelik reklam ve pazarlama desteği verildiğine dikkati çeken Sütlüoğlu, “Stoklar yüksek olduğunda bayilere nefes aldıracak, onları tökezletmeyecek uygulamaları da yapıyoruz.” dedi.
Sütlüoğlu, Didi markasına yönelik sorular üzerine de, söz konusu ürünün bir başarı hikayesi olduğunu belirterek, sıfırdan bir Türk markasının doğduğunu ve dünyaca ünlü markalarla yarıştığını vurguladı.
Didi’yi fason olarak Türkiye’de bu işin uzmanı olan firmalara ürettirdiklerini anlatan Sütlüoğlu, bunun için bir fabrika kurmayı planladıklarını söyledi.
Sütlüoğlu, Didi markasının pazar payının yüzde 35 olduğunun altını çizerek, üründe koruyucu kullanmadıklarını, pastörizasyon ile gerekli hijyenin sağlandığını vurguladı.
Yeğenlerinin ÇAYTAŞ’ta üst düzey pozisyonda görev almasının eleştirilmesi üzerine Sütlüoğlu, söz konusu kişilerin gerekli eğitime ve deneyime sahip olduklarını, ÇAYTAŞ’tan pazarlama desteğinin alındığını, kurumun yeni markalarının piyasadaki başarısının bu pazarlama politikalarıyla geliştiğini söyledi.
Daha sonra ÇAYKUR’un 2013-2014 yıllarına ilişkin hesap ve işlemleri ibra edildi.