Yaz aylarının serinleten meyvesi karpuz, Türkiye’de turfanda olarak ilk yetiştirildiği yer olan Adana’da piyasaya girmeden, İran ve Ürdün karpuzu tezgahlarda yerini aldı.
Adana Çukurova karpuzu Türkiye’de tarla karpuzu olarak ilk hasadı yapılan ürün olma özelliğini taşıyor. Yıllık 1 milyon ton üretimi gerçekleşen Adana karpuzu kendine has aroması ve lezzetiyle rağbet görüyor.
Yerli karpuz hasadına kısa bir süre kala İran karpuzunu Adana karpuzu diye piyasaya sürenler olduğunu belirten üreticiler tüketicileri bu oyuna gelmemeleri konusunda uyarıyor.
Tezgahlarda kilosu 3 liradan satılan İran karpuzu vatandaşlar tarafından beklenen ilgiyi görmedi. İran karpuzu ile Adana karpuzu hasadı arasında 20 günlük bir zaman dilimi var. Bu zaman dilimi de Adana Çukurova karpuzunun fiyatının aşağı çekilmesine neden oluyor.
Türkiye genelinde ortalama 4 milyon ton olan karpuz rekoltesinin, yaklaşık 1 milyon tonu Adana’da yetiştiriliyor.
Adana Karpuzu nasıl anlaşılır?
Üreticiler vatandaşın aldanmaması için şu uyarılarda bulunuyor: Adana karpuzunun kabuk rengi koyu yeşil, meyve eti kırmızı ve yenildiğinde ise şeker oranının yüksek olduğu anlaşılır. İran karpuzunun kabuk rengi açık yeşil, meyve eti soluk kırmızı ya da pembe, tadında ise şeker oranı düşüktür. İran karpuzunu Adana karpuzundan ayırt etmek, ham kesim yapanlara aldanmamak için mutlaka ‘kesmece’ alınması gerekiyor. Karpuzun rengini kontrol ettikten sonra elinizle ağırlığını tartın. İçi boşsa hafiftir. Sonra satıcıya dış kabukta üçgen şeklinde kesim yaptırıp rengini ve tadını kontrol edin.