5,5 milyon üretici, Avrupa standardında üretim yapabilse…

0
924
Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Başkanı Mustafa Yılmazkart

Ulusal Hububat Konseyi’nin (UHK) ‘2016 Yılında Hububat Üretimi ve Piyasa Beklentileri’ konulu sektör toplantısında konuşan UHK Başkanı Mustafa Yılmazkart; “5,5 milyon üretici, Avrupa standardında üretim yapabilse, tarımsal üretim hacmimiz 275 milyar dolara yükselmiş olur.” dedi.

Ulusal Hububat Konseyi’nin(UHK) ‘2016 Yılında Hububat Üretimi ve Piyasa Beklentileri’ konulu sektör toplantısı Bandırma Ticaret Borsası ev sahipliğinde Bandırma’da gerçekleştirildi.

UHK Başkanı Mustafa Yılmazkart, UHK Yönetim Kurulu Üyeleri, UHK Meclis Başkanı Ali Sürücü, UHK Kurucu Başkanı Mustafa Çevik, Karacabey Ticaret Borsası Başkanı Murad Bertan, İl Tarım Müdürü Zekeriye Erdoğmuş, İlçe Tarım Müdürü Sefa Uyar, TMO Şube Müdürü İbrahim Ağmil, Ziraat Odaları Başkanları ve sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Karatay Üniversitesi Rektörü ve UHK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bayram Sade, Selçuk Üniversitesi Tarla Bitkileri Öğretim Görevlisi UHK Araştırma Grubu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu dünya ve Türkiye hububat durumu ve beklentileri hakkında bilgi verdiler.

bndrm_6

Programın açılış konuşmasını yapan Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, Ülkemizde hububatla ilgili kurum ve kuruluşları bir çatı altında toplayan ve sürekli gelişim ve çözüm odaklı stratejiler hedefleyen Ulusal Hububat Konseyi’ni Bandırma’da misafir etmekten onur duyduklarını belirterek, benzer toplantıları daha sık yapacaklarını ifade etti.

Dünyada tarım borsacılığının, çok ürünün işlem gördüğü borsa tipinden bir ürün veya ürün grubunda uzmanlaşmış ihtisas borsacılığı şekline dönüşme eğiliminde olduğuna dikkat çeken Sezgin, “Lisanslı depoculuk tarım ürünlerinde ticareti kolaylaştıran, pazar yapısını genişleten, ürün piyasalarının gelişimine ve bu piyasalarda fiyat istikrarına katkı sağlayan ve sanayicinin ihtiyaç duyduğu sürekli ve kaliteli hammaddeyi teminine yardımcı olan kurumsal bir alt yapıdır. Avrupa’da alım satım için tescil borsası olmaktan öte, lisanslı depolarla entegre olmuş elektronik ortamda ticaret yapabilen ağırlıklı olarak tarımsal ürünlere ait evrakların alınıp satıldığı çok fazla borsa bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.  Sezgin, ülkemizdeki ticaret borsalarının elektronik altyapıya geçişlerinin tamamlanması, yeni vadeli borsaların faaliyete başlaması, yeni tarımsal ürün sözleşmelerinin de piyasaya girmesi ile gelişmiş ekonomilerle rekabet edebilecek düzeyde bir borsacılık sistemine kısa sürede kavuşulabileceğini  de sözlerine ekledi.

“Tarım ülkemiz için yeni bir fırsat ve gelir alanıdır”

Programda konuşan Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Mustafa Yılmazkart ise dünyada 77 trilyon dolar olan küresel hasılanın yüzde 5’ini tarımın oluşturduğunu ve dünya nüfusunun yüzde 40’ının geçimini tarımdan sağladığını belirterek, dünyada 5 milyar hektar tarıma elverişli arazinin ancak yüzde 28’inin kullanılabildiğini kaydetti.

Yılmazkart, konuşmasına şöyle devam etti: “Bunun neticesinde dünyadaki 2 milyar insan açlık ve yoklukla karşı karşıya. Türkiye ise ekilebilir topraklar açısından dünya altıncısı olup, 365 milyar dolar tarımsal ürün ithalatı yapan; 1,5 milyar insanın yaşadığı coğrafyanın tam ortasında bereketli topraklar üzerindedir. Fakat biz, bu üretimden ve ticaretten istediğimiz payı alamıyoruz. Bu imkânlar, hem ekonomik olarak zenginleşmek, hem de bölge politikalarında daha etkin olabilmek için bizlere büyük fırsatlar vermektedir. Özellikle son yıllarda bu anlamda önemli aşama da kaydettik. Şu an bazı aksaklıklara rağmen, 62 milyar dolarlık tarım hasılasıyla dünyada 7., Avrupa’da 1. olan bir Türkiye var. Bizdeki 5,5 milyon üretici, Avrupa standardında üretim yapabilse, tarımsal üretim hacmimiz 275 milyar dolara yükselmiş olur. Bu açıdan tarımı ülkemiz için yeni bir fırsat ve gelir alanı görmeliyiz. Toprağı berekete dönüştüren üreticiye bütün imkanlar ile sahip çıkılmalıdır. Araziler bir an önce toplulaştırılıp, çorak topraklar suya kavuşturulmalıdır. Türkiye’nin kendi kendine yetecek bir tarımsal üretime sahip olması en büyük gücü olacaktır. Eskilerin güzel bir sözü var; ‘tarlada izi olmayanın, harmanda gözü olmaz’. Biz, bugünden hazırlıklarımızı yapacağız, ülkemize, tarlamıza mührümüzü vuracağız ki vakti geldiğinde hedeflerimize ulaşalım.”

Sorunlar ortak akılla çözülmeli

Hububat sektörünün üretimiyle, ticaretiyle dünya ile uyumlu sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasının önemine değinen Yılmazkart konuşmasında şunları vurguladı:

“Bunun için tüm paydaşlar, karar alıcılarla sürekli ve etkin bir diyalog içinde olmalıdır. Bizim meslek temsilcileri ve ulusal hububat konsey olarak daha etkin rol almamız gerektiğini düşünüyorum. Devletin ana görevi sürdürülebilir bir üretim ve ticaret için; haksız rekabetin önüne geçmek, üretici ile tüketiciyi korumak olmalıdır. Bunun sağlanması için öncelikli olarak piyasa etkin gözetim ve denetim sisteminin kurulmalıdır. Sektördeki verilerin düzgün olarak toplanarak şeffaflaştırılması önem arz etmektedir. Ulusal hububat konseyi olarak bu konularda yapılacak her türlü çalışmaya destek vermeye hazır olduğumuzun bilinmesini isterim. Bizim amacımız sektörün sorunlarını bakanlıklar ve siz değerli sektör paydaşlarının ortak aklıyla çözmektir” diyerek katılımcılara teşekkür etti.

Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Mustafa Yılmazkart’ın konuşmasının ardından toplantıya katılan Prof. Dr. Bayram Sade ve Prof. Dr. Süleyman Soylu sunumlarını yaptılar. Hatıra fotoğrafının ardından toplantı son buldu. UHK Heyeti ertesi gün Karacabey Ticaret Borsası’nın davetlisi olarak Karacabey Ticaret Borsası, Karacabey TİGEM İşletmesi’nde incelemelerde bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz