Gelişmekte olan pazarlardaki durgunluğun küresel ambalajlı gıda pazarını da etkileyeceğini açıklayan Euromonitor araştırma şirketi, pazar analizindeki gelecek beş yıl için öngörülen büyüme oranlarını düşürdü.
Euromonitor pazar analizinde 2015-2020 dönemi için %2,5 olarak belirlenmiş olan yıllık büyüme oranı %2,3’e düşürüldü.
Gelişmekte olan ekonomiler arasında Brezilya’nın öngörülen büyümede en büyük düşüşü yaşayacağı tahmin ediliyor.
Diğer pek çok Avrupa pazarından daha iyi bir performans sergileyen İngiltere’nin 2016/2017 döneminde gayri safi yurtiçi hasıla (gsyh) büyüme oranının %2.3 seviyesinde seyredeceği tahmin ediliyor. Büyümedeki düşüş daha önceki yıllara oranla azalsa da Rusya’nın da gayri safi yurtiçi hasılasının düşüş trendini devam ettireceği öngörülüyor. Avrupa Birliği’nin büyüme sergileyeceği tahmin ediliyor olsa da Avrupa Birliği de dünya çapındaki piyasa durgunluğundan ve finansal pazarlara güven kaybından nasibini alacak.
Analiz ayrıca 2016 yılında küresel şirketlerin de nasıl etkilenebileceği ile ilgili tahminlere yer veriyor. Satışlarının %10’u Brezilya’da gerçekleşen Nestlé ve Lactalis gibi iki dünya devi şirket pazardaki durgunluk döneminden elbette etkilenecekler ve diğer dünya çapındaki gıda şirketleri de bu durumun etkilerini ister istemez farklı şekillerde hissedecek.
Amerika pazarı odaklı çalışan General Mills ve PepsiCo’nun bu sıkıntılı dönemde ambalajlı gıda satışlarının %70’e kadar etkilenebileceği tamin ediliyor. Ancak en büyük üç gıda pazarı olan Çin, Amerika ve Brezilya’daki durumdan dünya çapında faaliyet gösteren gıda şirketlerinin genel olarak etkilenmemesi çok zor. Sadece şekerli ürün devi Mondelez şirketinin mali kaynakları böyle bir durumdan etkilenmesini önleyecek kadar dağınık.
Şirketler ise bu öngörülerle ilgili farklı şekillerde tepki veriyor. Kraft-Heinz maliyetleri düşürmek için sert önlemler almayı ve karını yüksek tutmak için “işletme verimliliğini” fabrikalarını kapatarak ve çalışan sayısını azaltarak sağlamayı seçiyor. Pazar araştırma şirketine göre Kraft-Heinz’ın 2015 yılındaki tutumu işletme liderlerinin karlarını arttırmak için satışları arttırmaya yoğunlaşmak yerine verimlilik ve küçülmeyi seçmelerinin bir örneği.
Unilever: “Cesur bir şekilde inovasyona yatırım yapmaya devam etti”
Ancak trendin karşısında durmayı başarabilen bir şirket var. Kar etmenin maliyeti artsa da Unilever satışlarını arttırmayı başardı. Raporda Unilever için; “Cesur bir şekilde inovasyona yatırım yapmaya devam etti ve durağanlaşan pazarlarda bile büyümeyi devam ettirmenin yollarını aradı.” ifadelerine yer veriliyor.
Unilever’in performansını yorumlayan analist Lamine Lahouasnia; “Unilever raporlarında satışlarında artış sergileyebilen bir kaç büyük çaplı gıda şirketinden biri. Bu durum maliyet/kazanç odaklı bir yaklaşım sergileyen rakiplerinin durumu ile tezat oluşturuyor.” değerlendirmesinde bulunuyor.