TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bugün gençlerin cep telefonlarında oynadığı Candy Crash’ın değeri 5,9 milyar dolar. Türkiye’deki tüm şeker fabrikalarının cirolarını toplasak bu kadar etmez. Bu rakamlar ilham vermeli. 2023 ihracat hedefi, işte bu nedenle inovasyon, tasarım, Ar-Ge ve markanın önemine binaen koyuldu” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Ege İhracatçı Birlikleri tarafından Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ile düzenlenen “Türkiye İnovasyon Haftası”, dün İzmir’de başladı.
Açılış konuşmasını yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2023 ihracat hedeflerine ulaşmak için katma değerli üretime ve inovasyonun önemine dikkat çekerek “Türkiye’nin inovasyon bağlamında tek meselesi yalnızca devletin ve bürokrasinin dönüşümü değil, aynı zamanda iş dünyasının dönüşümüdür” dedi.
TİM Başkanı Büyükekşi, günümüz dünyasında artık sermayenin üstünlüğüne dayalı dönemin kapandığını, beşeri sermayenin öne geçtiğini vurguladı. Fırsatların azaldığı iş dünyasında artık fırsat yaratan yeni iş anlayışına geçmek gerektiğini dile getiren Büyükekşi, “Artık yeni nesil girişimci profiline ihtiyaç var. Ne kadar yaratıcı isen o kadar başarılısın. İnovasyon ise bir fırsat değil, düşünce biçimi, yaşam biçimi. Zengin olmak için araç olamaz, amaç olmalıdır. Bizler geleceğe yürümüyoruz. Gelecek üzerimize geliyor. Bu nedenle TİM olarak inovasyonu yaşam biçimi yapan yeni neslin oluşması için gayret gösteriyoruz. Sınırsız inovasyon, sınırsız potansiyel mottosu ile yeni nesil yaratıcı girişimci yetiştirmek, onlara sermaye desteği sağlamak ve inovatif rol modellere destek vermek istiyoruz” dedi.
Whatsapp’ta 57 mühendis çalışıyor
Konuşmasında günümüz cep telefonlarında kullanılan en yaygın aplikasyonlardan örnekler vererek inovasyonun önemini vurgulayan Büyükekşi, şunları söyledi:
“Bugün gençlere baktığımızda, cep telefonlarında Candy Crash oynadıklarını görüyoruz. Dünyada 100 milyon kullanıcısı olan bir oyun. Değeri ise 5,9 milyar dolar. Türkiye’deki tüm şeker fabrikalarının değerini toplasak bu kadar etmez. Yine cep telefonlarında kullandığımız Whatsapp örneği. Aylık 1 milyar aktif kullanıcıya sahip. Günlük 1,6 milyar fotoğraf paylaşımı ve 53 farklı dilde 42 milyar mesajlaşma oluyor. Sadece 57 mühendis ile çalışıyor ve 2014 yılı satış rakamı 19 milyar dolar oldu. Bu örnekler, ilham almak için çok önemli rakamlar. Türkiye’nin 2023 ihracat hedefimiz, işte bu nedenle inovasyon, tasarım, Ar-Ge ve markanın önemine binaen koyuldu. Anadolu’da adım adım dalga dalga yayılarak aynı şekilde inovasyon ve girişimcilikle gençlere katkı sağlamayı arzu ediyoruz. Başarıya giden yol inovasyondan geçer. Bu iş inanma ve güvenme meselesi. Biz de boşa çıkarmayacağız.”
Trendlerle bakmayın, siz gizli kalmışı arayın
Türkiye İnovasyon Haftası’nda konferans veren dünyaca ünlü trend uzmanı ve “Trend Avcılığı” kitabının yazarı Magnus Lindkvist, şöyle konuştu:
“Siz rekabet mi, yoksa yaratmak mı istiyorsunuz? Rekabet için rakiplere ihtiyaç var. Yarışta kazanırsanız ödül kazanır, para alırsınız. Ama yeni bir şeyler yaratınca insanlar size ‘Bu bir işe yaramayacak’ derler. Yepyeni bir şeyler yaratan insanları cezalandırıyoruz, rekabet ederse ödüllendiriyoruz. Yaratmak, serbestleştirmek ve özgürleştirmek anlamına geliyor. Türkiye İnovasyon Haftası da bunu yapıyor. Trendlere bakmayın. Trendler aslında yapılmışı gösteriyor. Siz gizli kalmışı arayın. Biz dikey değişik bir dünyada serbestleştirme hareketi istiyoruz.”
İnovasyonun merkez gücü İzmir
EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, “İzmir artık gücünü sanayiden almıyor, inovasyondan alıyor” diyerek inovasyonun merkez gücü olmayı istediklerini vurguladı. TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici “İnovasyon parlak bir fikirle, düşünceyle projeyle başlar. Ama ondan da önce hayal etmekle başlar. Bu nedenle, hayatımızın her alanında yeni fikir ve projelerin önünü açmamız; bireyleri ve kurumları inovatif fikir geliştirmeye teşvik etmemiz gerekiyor. Hayatımızın her alanında hayal kurmaktan hiçbir zaman vazgeçmememiz ve bıkmadan usanmadan hayallerimizin peşinden koşmamız sadece bizlere değil, içinde bulunduğumuz topluma ve dünyamıza da olağanüstü katkılar sağlayacaktır. Eşsiz ve inovatif fikirler geliştirmenin yolu hayal etmekle başlar. Biz de TEB olarak inovatif fikirleriyle geleceği inşa edecek girişimcilere her türlü desteği veriyoruz” dedi. Arçelik İnovasyon Direktörü Erkan Duysal da akıllı ürünleri nasıl hayata geçirecekleri ile ilgili çalışmalarını anlattı.