Antibiyotiğe karşı direncin artması AB’yi harekete geçirdi

0
849

Avrupa Parlamentosu, antibiyotiğe karşı direncin gitgide atmasına karşı hayvanlarda antibiyotik kullanımına sınırlama getiren yasal düzenlemeyi onayladı.

Bu yönde gelişmelerin tek sebebi antibiyotiğe karşı direnç tehdidinin büyümesi değil, veteriner ilaçlarının çevreye olumsuz etkileri de bir süredir politikanın radarına giriyordu. Tabi bir de antibiyotik verilen hayvanlardan elde edilen etlerinin tüketilmesi sonucunda öngörülemeyen yan etkilerin oluşması durumu söz konusu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2015 sonbaharında antibiyotiğin daha düzenli kullanımı ile ilgili ilk kez dünya çapında antibiyotik kullanımı bilincinin arttırılması konusunda bir kampanya başlattı.  Kampanyanın başlatılmasının ardından WHO dünya genelinde antimikrobiyal direncin önlenmesi ve konuya kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla 16-22 Kasım’ı  “Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası” olarak ilan etti.

WHO ve diğer sağlık alanında çalışan kuruluşlar antimikrobiyal direnç ile ilgili ulusal aksiyon planlarının hazırlanması çağrısında bulundu. Almanya’nın gerçekleştirdiği DART 2020 programı ulusal düzeyde bu yönde bir girişimin örneklerinden birini oluşturuyor. DART 2020 programı kapsamında hayvan yetiştiren belli çiftliklerin, hayvanlarının ne kadarında, ne sıklıkta ve hangi dozlarda antibiyotik kullanıldığını denetleyici otoritelere yıllık rapor şeklinde sunmaları bekleniyor.

Avrupa Parlamentosu Çevre, Halk Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komitesi üyesi Susanne Melior EuractivGermany internet sitesine yaptığı açıklamada; “Hayvanlarının sağlıklı kalmalarını sağlamak için bazı besiciler güçlü ilaçlar kullanıyor. Ancak geniş ölçekli antibiyotik kullanımı çoklu ilaçlara dirençli mikropların gelişimini hızlandırıyor. Bu nedenle artık besi hayvancılığında ilaç kullanımının azaltılmasının tam zamanı.” değerlendirmesinde bulunuyor.

Bu yılın başlarında Amsterdam’da gerçekleştirilen tarım bakanları toplantısında, gereksiz antibiyotik kullanımına sınır getirme konusu gündeme alındı.

Avrupa Parlamentosunun desteklediği yasa tasarısı ile antibiyotiklerin önleyici tedavi olarak kullanımı yasaklanacak. İlaç kullanımı ile ilgili veriler de Avrupa Komisyonu tarafından toplanacak ve böylece Avrupa Birliği genelinde genel durum izlenebilecek.

Parlamento tarafından onaylanan yasa tasarısı Konsey ve Komisyon’da da onaylanmasının ardından yürürlüğe girecek.

Sağlık politikaları Parlamento sözcüsü Gesine Meißner; “Tabaklarımıza daha az antibiyotikli gıdalar koyabilmek için temeli attık.” değerlendirmesinde bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz