9 C
Ankara
Cuma, Kasım 22, 2024

Unutulmuş bir lezzet: Halepişi

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Güneydoğu mutfağının sıra dışı tadı Halepişi, Hacıbey Döner Lokantası’nın ustalığı ile birleşerek müdavimlerini bekliyor.

1449239317_1446482669_HACIBEY__3_

Bursa’da 1950 yılında başlayan ve 1993-2013 yılları arasında 20 yıl Teşvikiye’de dönerciliğe devam eden 3. Kuşak İsmet Hacıbeyoğlu yönetimindeki Hacıbey Döner Lokantası, mönüsünde kültürümüzün unutulmuş lezzetlerine yer veriyor. Bu özel yemeğin Bursa kebabından farkı işlenmiş soğan karışımının yer almasıdır. İsmet Hacıbeyoğlu tarafından özel geliştirilen soslar ile zenginleştirilen Halepişi’nin içerisinde yer alan soğan, ağızda koku bırakmıyor.

Halepişi, dilimlenmiş pide yatağı üzerine, çırpılarak inceltilmiş yoğurt üzerinde domates sosuyla servis ediliyor. Piyaz şeklinde doğranmış soğan, ince kıyım maydanoz ve sumak ile terbiye edilip kenarda bekleyen karışım, yoğurtlu pide yatağının üzerine dikkatlice diziliyor. Sonra da döner eti dizilip kızdırılmış tereyağ ile lezzetlendiriliyor.

Mönüde ayrıca Halepişi’nin yanı sıra reçetesi İsmet Hacıbeyoğlu tarafından özel olarak hazırlanan özel sos ile marine edilip tereyağı ile servise sunulan Bursa Kebabı yer alıyor. Kara fırında sade, çörek otlu ve tam buğday unundan yapılan özel ekmeklerde servis edilen ekmek arası döneri, pilav üstü döneri ve lavaş döneri ile Hacıbey, İstanbul’un en lezzetli dönerini vadediyor. Hacıbey’in özel kebap sosuyla hazırlanan dönerleri, sosun et lezzetini bastırmaması özelliği, gurmeler ve damak tadına düşkün olanlar tarafından özellikle tercih ediliyor.

Çocukluğundan beri bu alanda hizmet veren İsmet Hacıbeyoğlu Halepişi ile ilgili olarak “1950 veya 51 yılında işyerimizde çıraklık yaparak zaman geçirdiğim çocukluk yıllarımda yorucu geçen servis sonrasında yenen kebaplar, günün yorgunluğu alan bir ödül gibiydi. İşte tam bu yıllarda tanıştığım bir tür kebap çıktı karşıma: HALEPİŞİ. Merhum babam, bu kebabın çok eskiye dayandığını adından ötürü, büyük bir olasılıkla güneydoğudan, yani bir zamanlar Osmanlı coğrafyası olan şimdiki kuzey Suriye’den gelmiş olabileceğini açıklardı. Kültürümüze ait unutulmuş yemeklerin, menümüzde yer alması, bizler için mesleki ve sosyal sorumluluktur” dedi.

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...