Türkiye’de Ev Dışı Tüketim (EDT) sektörü, 2015 yılında dünya ortalamasının yaklaşık 3 katı büyüyerek yüzde 11’lik bir artış kaydetti. ETÜDER’in IPSOS ile beraber gerçekleştirdiği Foodservice Monitor (Ev Dışı Tüketim) pazarı araştırmasına göre Türkiye’de ev dışı tüketim harcamaları 55 milyar lirayı buldu. Türkiye’de kişi başına düşen ev dışı tüketim harcaması yıllık 730 TL’yi buldu.
‘Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği’ (ETÜDER), Ipsos Araştırma Şirketi ortaklığıyla hayata geçirdiği Foodservice Monitor 2015 adlı ev dışı tüketim pazarı araştırmasının sonuçlarını İstanbul’da gerçekleştirdiği toplantıda açıkladı. Türkiye’nin 7 büyük ilinin 81 ilçesindeki 2 bin 751 sokak ve 92 bin 948 Ev Dışı Tüketim (EDT) noktasından yola çıkıp, 2 bin 700 EDT noktasında yıllık 11 bin ziyaret gerçekleştirerek yapılan araştırmaya göre, 2015 yıl sonu itibariyle ev dışı tüketim harcaması 55 milyar liraya yükseldi. Türkiye’de bir kişinin ev dışında yaptığı ortalama yıllık harcama 730 TL iken; bu rakam Avrupa’da 3 bin 212, ABD’de ise 6 bin 600 TL’ye ulaştı.
Toplam Ev Dışı Tüketim harcamalarının yüzde 41’i İstanbul’da, yüzde 19’u Antalya’da, yüzde 13’ü İzmir’de ve yüzde 11’i Ankara’da yapılıyor. Araştırmanın yapıldığı Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Muğla, Antalya, Adana’nın ev dışı tüketim pazarının yaklaşık yüzde 50-55’ini kapsadığı tahmin ediliyor.
ETÜDER Başkanı Melih Şahinöz, Ipsos iş birliği ile gerçekleştirdikleri araştırmanın Türkiye ev dışı tüketim sektörünü inceleyen tek ve en kapsamlı çalışma olduğunu belirtti. Türkiye’de ev dışı tüketim sektörünün büyüme ortalaması ve dünyadaki hızına vurgu yapan Şahinöz, “Ev Dışı Tüketim sektörü 2015 senesini dünya genelinde yüzde 4’lük bir büyüme ortalaması ile tamamlarken, Türkiye’de Ev Dışı Tüketim Sektörü yüzde 11’lik bir büyüme kaydetti. Sektörümüzün büyüme hızı geleceğe dair ümit veriyor.” dedi.
Türkiye’de son yıllarda değişen yaşam tarzlarının ev dışı tüketim pazarındaki büyümeyi olumlu yönde etkilediğine değinen Şahinöz, “Sektör ortalama her yıl yüzde 10-15 büyüyor. Dünya da sektörün büyüklüğü 2,67 trilyon Euro, ABD’de 2.1 trilyon TL, Türkiye’nin 38 katı, Avrupa pazarı ise 1,6 trilyon TL ile Türkiye’nin 29 katı büyüklüğünde. Harcama oranlarına baktığımızda sektörün daha çok gelişeceğini görüyoruz.” diye konuştu.
Tüketici geleneksel restaurantlara yöneliyor
ETÜDER’in araştırmasında ortaya çıkan bazı çarpıcı sonuçlar şöyle:
-Ev dışı tüketim harcamalarının yüzde 62’si gıda, yüzde 36’sı alkollü ve alkolsüz içecekler, yüzde 2’si ise temizlik malzemelerinden oluşuyor.
-Ev Dışı Tüketim harcamalarının neredeyse yarısı restoranlar ve fast food mekanlarında yapılıyor. Tüketimin, yüzde 27’si restaurant, yüzde 29’u fast food, yüzde 16’si otel, yüzde 6’si cafe, yüzde 2’si eğlence, yüzde 7’i pastane, yüzde 4 eğitim kurumu, yüzde 5 büfe/kiosk, yüzde 4 catering mekanların da gerçekleştiriliyor.
-Ev dışı tüketimde alkollü içecekler kategorisinde ise yüzde 44 ile bira birinci sırayı alırken, onu yüzde 25 ile rakı, yüzde 8 ile viski takip ediyor.
-Su fiyatlarının en yüksek olduğu yer oteller, en ucuz olduğu yer ise okullar.
-Sayısal olarak yoğunluk fastfood restaurantlardan sonra, alkolsüz geleneksel restaurantlara kaymış durumda.