Üzüm üreticisine kalıntı limiti uyarısı

0
875

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Avrupa Birliği (AB) tarafından Chlorpyrifos-Ethyl etkin maddesinin kalıntı limitinin 0,50 ppm’den, 0,01 ppm’e düşürüldüğünü hatırlatarak, 10 Ağustos 2016 tarihi itibariyle başlayacak uygulamanın üzümün çıkış tarihine denk geldiği uyarısını yaptı.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen bitki koruma ürünleri bayilerine eğitim toplantısında konuşan Müdür Çebi, Manisa’nın çok çeşitli tarımsal ürünleri yetiştirmesi, geniş tarımsal alanlara ve ihracata yönelik olarak da yüksek tarımsal potansiyele sahip olması sebebiyle, ülke tarımına ve ekonomisine çok büyük katkı sağladığını söyledi. Bilinçli tarımsal üretim yapılması ve yetiştirilen ürünlerde pestisit kalıntısı bulunmaması için bu konularda gerek bayilerin, gerekse üreticilerin bilinçli ve duyarlı olması gerektiğinin altını çizen Çebi, “Son yıllarda ihracatta zaman zaman yaşanan kalıntı sorunlarının yaşanmaması ve bu konuda gerekli tedbirlerin zamanında alınması çok önem arz etmektedir.” dedi.

Çebi, Manisa’da üretilen çekirdeksiz kuru üzümün yaklaşık yüzde 85’inin yurt dışına ihraç edildiğini ve bununda yaklaşık yüzde 90’ının AB ülkelerine ihraç edildiğini kaydetti. Çebi, son Chlorpyrifos-Ethyl etkin maddesinin kalıntı limitinin AB tarafından 0,50 ppm’den 0,01 ppm’e düşürülmesi konusunun olduğunu ve bunun 10 Ağustos 2016 tarihi itibariyle de uygulamasına geçileceğini söyledi. Bunun üzüm üreticisi için çok önemli bir tarih olduğunu aktaran Çebi, “Çünkü bu kuru üzümün çıkış tarihidir. Kalıntı limiti için açıklanan miktar, bu ilacı hiç kullanmayın anlamına geliyor. Bu yüzden bu ilaçtaki etken madde üzerinde hassasiyetle durmaktayız. Bakanlığımız da durumun ciddiyetine istinaden çalışmalarını başlatmış olup yakın tarihte sonuç alacaklar ve bunu da bizimle paylaşacaklardı.” diye konuştu.

Bitki Koruma Ürünleri Daire Başkanı Yunus Bayram da dünya üzerindeki ülkelerin politikalarını su, enerji ve gıdanın şekillendirdiğini ve bir olumsuzluk halinde ilk olarak gıda üzerinde ambargoların uygulandığını söyledi. Birim alandan daha fazla verim almak amacıyla zaman zaman çeşitli katkı maddelerinden yararlanmak zorunda kalındığını dile getiren Bayram, “Lakin bu tür kimyasalların insan sağlığına verebileceği zararlar söz konusu olma ihtimalinden dolayı pek çok araştırmalar da yürütülmektedir. Bu sebeple bazı ilaçlar yasaklanmakta bazılarına da sınırlamalar koyulmaktadır. Chlorpyrifos-Ethyl etken maddesinin kalıntı limiti AB tarafından 0,50 ppm’den 0,01 ppm’e düşürüldü. ABD, 2000 yılından beri Chlorpyrifos ile ilgili çeşitli çalışmalar yapmıştır. Doğa ve insan üzerindeki etkilerini araştırmıştır. O tarihten bugüne bu ilacın kullanımını giderek azaltmış ve 2015 yılı itibariyle de tamamen yasaklamıştır.” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz