ABD’nin yeni ‘Beslenme Araştırmaları Yol Haritası’

0
1032
Yol haritasının ortaya koyduğu üç temel soru; “Sağlığın geliştirilmesi ve korunması için beslenme düzenini nasıl daha iyi anlar ve tanımlarız?, İnsanların daha sağlıklı beslenme düzenlerine sahip olmalarına yardımcı olmak için ne yapılabilir?, Beslenme ile ilgili keşiflerin hızlandırılması amacıyla nasıl inovatif metot ve sistemler geliştirebiliriz?” şeklinde.

İnsan Beslenme Araştırmaları Kuruluşlar arası Komitesi ( ICHNR), ABD’de yürütülen beslenme araştırmalarına rehber olması amacıyla ilk “Beslenme Araştırmaları Yol Haritası”nı yayımladı. “2016-2021 Ulusal Beslenme Araştırmaları Yol Haritası” sağlığın korunması ve hastalıkların önlenmesi amacıyla daha kişiye özel tavsiyeler sunabilmeyi amaçlayan araştırmalara yoğunlaşılmasını destekliyor.

Yol Haritası 4 Mart tarihinde ICHNR eş başkanları, ABD Tarım Bakanlığı Araştırma, Eğitim ve Ekonomi Müsteşarı Catherine Woteki ve Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Karen B. DeSalvo tarafından açıklandı.

ICHNR bünyesinde bir yıldan uzun süren kuruluşlar arası işbirliğinin sonucunda oluşturulan “Beslenme Araştırmaları Yol Haritası”nın oluşturulmasında ve geliştirilmesinde pek çok Bakanlık ve kuruluştan temsilciler görev aldı. Yol haritası çalışmalarına katkı sağlayan Bakanlık ve kuruluşlar arasında; ABD Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı (USDA), Savunma Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Federal Ticaret Komisyonu, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Ulusal Kalkınma Ajansı, Çevre Koruma Ajansı, Gazi Sağlığı Yönetimi ve Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikaları Sekreterliği yer alıyor.

Dr. Woteki yaptığı açıklamada; “Besinsel ihtiyaçlar; kişinin yaşı, sağlık durumu ve fiziksel aktivite seviyesi gibi pek çok faktöre bağlı olarak kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu ihtiyaçlar kişisel tercihlere göre şekillenerek her bir bireyin kendisi için uygun gıdayı seçmesini sağlar. Yol haritasında belirlenmiş olan öncelikler, tüketicilerin sağlıklı seçimler yapmalarına yardımcı olabilmek adına bilgi konusunda eksikliklerimizi ve araştırmalarla ilgili fırsatları belirlememize yardımcı olacaktır.” diyor.

Dr. DeSalvo; “Sağlıklı beslenme; obezite, kalp hastalıkları ve diyabet gibi beslenme ile ilişkili kronik hastalıkların görülme sıklığının azaltılabilmesi için elimizdeki en güçlü araç. Sağlıklı beslenme konusunda veri eksiklikleri ile ilgili daha iyi bir anlayış geliştirmeye odaklanıldığında, Yol Haritası daha kolay ve sağlıklı gıda tercihlerinin desteklenmesi için bir veri tabanı sunacaktır.” açıklamasında bulunuyor.

Gelecek için öncelikleri ortaya koyan ICHNR, Bakanlıklar ve ajanslar arası ve aynı zamanda ABD hükümeti, akademik çevreler ve özel sektör arasında daha etkin bir işbirliği geliştirmeyi amaçlıyor.

Yol haritasının ortaya koyduğu üç temel soru; “Sağlığın geliştirilmesi ve korunması için beslenme düzenini nasıl daha iyi anlar ve tanımlarız?, İnsanların daha sağlıklı beslenme düzenlerine sahip olmalarına yardımcı olmak için ne yapılabilir?, Beslenme ile ilgili keşiflerin hızlandırılması amacıyla nasıl inovatif metot ve sistemler geliştirebiliriz?” şeklinde.

Bu üç temel soru başlığı altında da 11 alt başlık yer alıyor. Alt başlıklar; nüfusa etki, fizibilite, gelişen bilimsel fırsatlar, araştırma alanında mevcut gelişmeler göz önüne alınarak belirleniyor.

Yol haritası, özellikle hamileler, çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere tüm risk gruplarında yer alanlar için beslenmeye bağlı kronik hastalıklar ile ilgili konularda araştırmaların eksik kaldığı noktalara odaklanılması gerektiğini vurguluyor. Her ne kadar Yol Haritası Amerika dahilinde beslenmenin nüfus üzerinde etkilerine odaklı oluşturulmuş olsa da dünya genelinde sağlığın iyileştirilmesi ve korunması yönünde çalışan ulusal hükümetlere, sivil toplum kuruluşlarına ve dünya genelinde ortak çalışmalara kaynak olabilecek nitelikte.

ICHNR tarafından hazırlanan Yol Haritasına katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşların bugüne kadar beslenme alanında araştırmalarla konuya sağladıkları katkılar değerlendirilirken, belirlenmiş olan başlıklarda ileride sağlayabilecekleri katkılar da değerlendiriliyor.

1983 yılında kurulan ICHNR, beslenme ile ilgili araştırmalar yürüten federal ajanslar arasında iletişimi, koordinasyonu ve planlamalarının geliştirilmesini sağlıyor. Günümüz ve gelecekte ulusal ve uluslararası beslenme ihtiyaçlarını karşılamak üzere yürütülen federal araştırma programlarının planlarının güncellenmesi ve geliştirilmesinin desteklenmesi ile görevlendirilen ICHNR, 2013 yılının başlarında gelecekte beş ile on yıl arasında beslenme üzerine araştırmalardaki boşlukların daha da önem kazanacağı ve bu konuda yazılı bir stratejik plana ihtiyaç duyulduğunu belirledi ve bu kapsamda çalışmalara başladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz