Orta Doğu’daki karmaşaya karşın Aujan Coca-Cola gençliğe güveniyor

0
1263
Aujan Coca-Cola Beverages Company (ACCBC) Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Sezer, Orta Doğu’nun büyüyen genç nüfusunun “önemli bir fırsat” olduğuna inanıyor.

Orta Doğu’nun en büyük içecek üreticilerinden biri olan Aujan Coca-Cola Beverages Company (ACCBC) 2020 yılına kadar gelirini iki katına çıkararak 1,5 milyar dolar seviyesine ulaştırma konusunda bölgenin gençlerine güveniyor.

Geçen yıl Eylül ayında şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı koltuğunu devralan Tolga Sezer, Orta Doğu’nun büyüyen genç nüfusunun “önemli bir fırsat” olduğuna inanıyor.

Brookings Enstitüsü verileri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da nüfusun çoğunluğunun 30 yaşının altında olduğunu ve bu bölgede 100 milyondan fazla insanın (bölge nüfusunun %30’dan fazlasının) 15 ve 29 yaşları arasında olduğunu gösteriyor.

Gulfnews’a konuşan Tolga Sezer; “Tüm markalarımız gençlere yönelik ve genç nüfus artış gösteriyor dolayısıyla bizler de pozitif olmalıyız.” diyor. Sezer, Orta Doğu’da para harcama konusunda alışkanlıkları önceki nesiller kadar tutucu olmayan genç neslin, özellikle bu sıkıntılı dönemde keyif harcamalarında da bir artış olduğunu belirtiyor.

Aujan Coca-Cola,  Aujan Industries ve Coca-Cola Şirketi ortak girişimi Orta Doğu’da Rani ve Barbican içeceklerinin dağıtımını gerçekleştiriyor ve artan maliyetler karşısında da genç nüfusun harcamalarındaki artışa güveniyor.

Geçen yıl petrolden elde edilen karın azalmasının ardından pek çok hükümet enerji sübvansiyonlarında kesintiye gitti ve bu durum bölgede üretim maliyetlerinin artmasına neden oldu. Aynı zamanda Mısır, Irak ve Libya gibi merkez dışı ülkelerde de; ekonominin bozulması, doların güçlenmesi ve bölgedeki karışıklıklar nedeniyle satışlarda düşüş yaşandı.

Ancak Sezer, Körfez Arap Ülkelerinde petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen tüketici güveni sayesinde pazarın şimdilik etkilenmediğini belirtiyor. Şirket şimdi bu bölgede büyümeyi “hızlandırmayı” hedefliyor.

Sezer; “Ürünlerimiz tüketiciler için ufak da olsa bir mutluluk kaynağı. Bu bizim için çok önemli, bu nedenle ümitliyiz. Tabi ki zor… Ama tüketicilerle aramızda bir problem görmüyoruz.” açıklamasında bulunuyor.

Küçülme

Geçen yıl Eylül ayında Sezer’in CEO koltuğuna oturmasının ardından, dolardaki artış ve merkez dışı ülkelerde satışların azalması karşısında artan üretim maliyetlerinin düşürülebilmesi için Aujan Coca-Cola merkez ofisinde küçülmeye gidildi.

Bu “beklenen” strateji ile işlerini kaybeden çalışanların çoğu üst düzey yönetim kadrosunda yer alıyordu bu da şirketin “önemli bir miktar tasarruf” etmesini sağladı. Ancak Sezer bu strateji ile kaç kişinin işten çıkarıldığını açıklamadı. Sezer; “İşletme karını arttırma hedefimiz oldukça iddialı” diyor.

Sezer merkez ofiste işten çıkarmaların 2016 yılı ortalarına kadar devam edeceğini belirtiyor. 2015 yılında tek haneli büyümenin ardından bu yıl Sezer çift haneli büyüme rakamlarına ulaşmayı bekliyor. Sezer şirketin yıllık gelirinin 750 milyon dolar civarında olduğunu belirtti.

Yeni vergiler

Gelecek iki yıl içerisinde Aujan-Coca Cola, Körfez Arap Ülkelerinde uygulamaya konulacak ve ürünlerinde fiyat artışına neden olacak yeni tüketici vergileri konusunu yönetmek zorunda kalacak. Suudi Arabistan gazlı içeceklere %50, enerji içeceklerine ise %100 oranında vergi getirmeyi planlıyor. Raporlar diğer Körfez ülkelerinin de bu uygulamayı takip edecekleri beklentisini ortaya koyuyor. Bu esnada bölgede ayrıca %5 oranında KDV uygulanmaya başlayacak, bu vergiyi 1 Ocak 2018 tarihi itibari ile ilk uygulayacak ülke de Birleşik Arap Emirlikleri olacak.

Sezer Suudi Arabistan tarafından uygulanacak olan vergiye ürünlerinin pek çoğunun tabi olmayacağını belirtiyor ayrıca KDV uygulamasına hazırlık için yeterli zamanın verildiğine inanıyor, KDV ile ilgili “çok iyi planlandığını düşünüyorum” yorumunda bulunuyor.

Ancak Sezer Dünya Sağlık Örgütünün geçen ay obezite ile mücadele kapsamında hükümetlere şekerli içeceklere vergi konulması yönünde yaptığı çağrı konusunda daha temkinli. Sezer gazlı içeceklerin “kurban edildiği” yönünde uyarıda bulunuyor ve bölgedeki yaşam tarzlarının incelenmesi gerektiğini, insanların günümüzde çok daha hareketsiz olduğunu belirtiyor.

Uluslararası Diyabet Federasyonu verilerine göre, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da 37 milyon civarında insan (nüfusun %9,7’si) diyabet hastası olarak yaşamlarını sürdürüyor ve diyabetli kişilerin sayısının önümüzdeki 20 yılda iki katına çıkacağı tahmin ediliyor.

Sezer gıda ve içecek endüstrisinin; tüketiciye tercih sunma, porsiyon kontrolü, ürün etiketlerini iyileştirme ve ürünlerdeki şeker miktarını azaltma yönünde çabalarının daha fazla yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Lübnan

2014 yılında Aujan Coca-Cola, yerel olarak Coca-Cola ve Pampa içecekleri üreten Lübnan Ulusal İçecekler Şirketinin %80 hissesini satın aldı. Sezer, şirketin ürün markalaştırma ve tek porsiyon satışı odaklı “öze dönüş” stratejisinin kar ve zararı eşit olan Lübnan ortak girişiminde satışları arttıracağını belirtiyor. Arap Birliğinde şirketin ürünlerinin boykot edildiği 1968 ve 1991 yılları arasındaki dönemin etkilerinin hala hissedildiği Lübnan’da Coca-Cola markasını oluşturmak oldukça zorlu. Sezer; “Lübnan’da kar ve zarar oranını eşitlemek bile kolay değil.” diyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz