“1,1 liranın altındaki süt üreticiye zarar ettirir”

0
835
Sütte girdi maliyetlerinin her geçen gün artmasına karşı süt fiyatlarının yatay seyrettiği hatırlatan Okumuş, geçtiğimiz günlerde bakanlığın yemdeki KDV indirimini yem fabrikalarının yeni zamlarla erittiğini söyledi.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSÜMB) Başkanı Fatih Salih Okumuş, ülkede 1 litre sütün maliyetinin 1,1 lira olduğunu, bunun altındaki süt alımında üreticinin zarar edeceğini söyledi.

Okumuş, “Sütün üretim maliyeti 1,1 lira, bunda üreticinin alın teri ve emeği de katıldığında litresi 1,3 lira olması gerekir. 1,1 liranın altında her süt üreticiye zarar ettirir.” dedi.

Manavgat Süt ve Süt Mamulleri Üretici Birliği’nin (MASÜB), Manavgat İlçe Halk Kütüphanesi Müdürlüğü Konferans Salonu’nda yapılan 2015 yılı Olağan Mali Genel Kurulu’na katılan TSÜMB Başkanı Okumuş, genel kurul bitiminde süt üreticilerinin sorunlarını dinledi.

Sütte girdi maliyetlerinin her geçen gün artmasına karşı süt fiyatlarının yatay seyrettiği hatırlatan Okumuş, geçtiğimiz günlerde bakanlığın yemdeki KDV indirimini yem fabrikalarının yeni zamlarla erittiğini söyledi. Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki süt üretimine bağlı fiyatların karşılaştırılması halinde doğru bir sonuca varılamayacağını vurgulayan Okumuş, AB ülkelerinde süte teşviklerin yüksek olduğunu, Avrupa’da üreticinin 1 litre sütü 25 Euro/Cent malederek 30 Euro/Centte sattığını, Türkiye’de ise sütte üretim maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı üreticinin kar edemeyeceğini kaydetti.

“Süt veren inekler kesime giderse Türk ekonomisi milyar dolarlar zarar eder”

Üreticinin sütte girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle zarar etmesi halinde mecburen hayvanını kasaba vermek zorunda kalacağını vurgulayan Okumuş, “Ülkede 2014-2015 yılı arasında ülkemizde süt artmadı. Süt arttı deniliyorsa palavradır. Artış yüzde 2,6 artı. Artış mevsimsel oldu. Sütte artış olmadı. Bu çok düşük bir artıştır. Son 2 senede tüketilen mamuller yüzde 20 rafa fazla geldi. Tek sorun ihracatın kısıtlanması. Bende damdan geliyorum, bende üreticiyim. Eğer benimde ürettiğim süt maliyetinin altında olursa bende hayvanlarımı kesime gönderirim. Kesime giderse Türkiye ekonomisi milyar dolarlar zarar eder. Öyle çok basit değil, ‘süt para etmezse hayvanları kestiririz, dışarıdan ithal hayvan ederiz’ demekle olmaz, Türkiye ekonomisi çok büyük zarar eder.” diye konuştu.

Sütü değerinde satmak kadar satılan sütün parasını zamanında almanın da üretici için hayati öneme sahip olduğunun altını çizen Okumuş, Anadolu’da sattıkları sütün 6-8 aydır parasını alamayan üreticilerin bulunduğunu, bunda önemli etkenin ise sanayicinin zor durumda olması olduğunu kaydetti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz