Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP21) üzerinde tartışmalı müzakerelerin yapıldığı ve küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandırmayı öngören taslak metin konusunda anlaşma sağlandı.
Katılımcı ülkelerin üzerinde anlaştığı müzakere metnini ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile birlikte kamuoyuna açıklayan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius “tarihi” olarak tanımladığı metnin hukuken bağlayıcı olduğunun altını çizdi.
195 ülkenin onayladığı anlaşma, küresel ısınmayı 2 derecenin altına çekerek, 1.5 derece ile sınırlamayı öngörüyor. Anlaşma uyarınca, gelişmekte olan ülkelerin alınacak tedbirlerden olumsuz etkilenmemesi için de 2020’ye kadar yıllık 100 milyar dolar kaynak ayrılacak.
İmzacı tüm ülkeler fosil yakıtların kullanımını ve sera gazları emisyonlarını azaltarak sürdürülebilir ekonomilere geçecek. Anlaşma uyarınca ülkeler 5 yılda bir kez denetlenecek.
Anlaşma sonrasında bir açıklama yapan Fransa Başbakanı, delegelere hitaben “Dünyayı değiştirmek sizin elinizde, bu fırsatı kullanın. Bu anlaşma tarihte ısınma ile ilgili ilk evrensel anlaşma olacak” ifadesini kullandı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da konuşmasında “Artık bütün dünyanın çıkarını düşünürsek ulusal çıkarların daha iyi korunacağını hepimizin daha iyi anlaması gerekir” dedi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Bu anlaşma, tam anlamıyla dünyanın enerji kullanımının önceden belirlenmesi ve iklim değişikliği çerçevesinde akılcı hareket edilmesi anlamına gelmektedir” derken; ABD Başkanı Barack Obama, “Ancak hiçbir şey kolay olmayacak. İlerlemeler bir anda olmaz. Ancak, anlaşma ile gelecek nesillere daha iyi bir gelecek bırakma adına daha ümitliyiz” şeklinde konuştu.
İklim ve Enerjiden Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Miguel Arias Canete ise zirvenin ardından mutlu olduğunu söyledi. “Bugün kutlama, yarın çalışma zamanı” diyen Canete, anlaşmanın mükemmel olmadığının da altını çizdi.