Binlerce kilometre yüzüp geri dönen köpekbalıklarını inceleyen biliminsanları, hayvanların Dünya’nın manyetik alanını harita gibi kullandıklarını belirledi.
ABD’de yapılan yeni bir araştırmada, köpekbalıklarının, Dünya’nın manyetik alanını bir harita gibi okuyabildiğini ve bu becerilerini uzun mesafeli göçler sırasında açık denizlerde gezinmek için kullandıklarını ortaya çıkardı.
Florida Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacı Bryan Keller, “Uzakta olsalar bile, hayvanlar nerede olduklarını ve eve gitmek için nerede yüzeceklerini biliyorlar” dedi.
Bilim insanları, bunu doğrulamak için, Florida açıklarındaki sularda bulunan 20 genç bonnethead köpekbalığı türünü gözlemledi. Köpekbalıklarını laboratuvara getiren araştırmacılar, hayvanları su tanklarına yerleştirdiler ve tankların etrafını bakır telle çerçevelediler. Daha sonra kablolama yoluyla bir elektrik akımı göndererek havuzda üç farklı manyetik alan yarattılar.
Ekip, akımı köpekbalıklarının toplandığı yerin 600 kilometre güneyindeki koşullara uyacak şekilde ayarladığında, kuzeye doğru yüzdüler, bu da onları eve yönlendirmek için manyetik alanı bir harita gibi okuyabildiklerini gösterdi.
Keller, “Manyetik alandaki farkı kullanarak, hedef konumlarının güneyinde olduklarını ve geri dönmek için kuzeye yönelmeleri gerektiğini tahmin ettiler” dedi.
Pek çok köpek balığı türü, okyanuslar arasında çok uzak mesafelere seyahat eder ve bazıları her yıl aynı yere geri döner. 2005 yılında, büyük bir beyaz köpekbalığı , sadece dokuz ay içinde Güney Afrika’dan Avustralya’ya 20 bin km’den fazla yüzdü ve tekrar geri döndü.
Deniz kaplumbağaları, ıstakozlar ve semenderler gibi diğer hayvanların manyetik olarak hassas oldukları biliniyor, ancak hiç kimse köpekbalıklarının da böyle olduğunu doğrulamamıştı.
Araştırmanın sonuçları ”Current Biology” dergisinde yayımlandı.
Ajans Bizim
[mc4wp_form id=”25750″]