14.5 C
Ankara
Perşembe, Kasım 21, 2024

Bağışıklığı güçlendirmede kefir mucizesi

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Doç. Dr. Tuğba Kök Taş, içeriğindeki yoğun mikroorganizmalar ve probiyotik özelliğiyle kefirin, bağırsak sistemini düzenlediğine ve bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olduğuna dikkat çekti. 

Antalya Ticaret Borsası ile Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü, Pandemi Günlerinde Tarım Eğitimlerini aralıksız sürdürüyor. 10 Nisan’da başlayan ve 16 Mayıs’a kadar devam edecek Süt Akademisi’nde süte dair her şey katılımcılara anlatılıyor. Online düzenlenen ve şimdiye kadar 30 binin üzerinde kişiye ulaşan ücretsiz Süt Akademisi’nin sonunda katılımcılara belge verilecek. Eğitimlerde uzmanlar, özellikle Koronavirüs salgını döneminde sağlık için yoğurt, kefir gibi probiyotik zengini ürünlerin tüketilmesini önerdi.

Hastalıklar bağırsakta başlar

Beş farklı üniversiteden akademisyenlerin ders verdiği Süt Akademisi’nde bu kez, Süleyman Demirel Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğba Kök Taş probiyotikleri ve kefiri anlattı. Hipokrat’ın MÖ 400’lerde “Bütün hastalıklar bağırsakta başlar. Sağlıksız bağırsak tüm hastalıkların başlangıcıdır” dediğini kaydeden Taş, günümüzde de hastalıkların birçoğunun bağırsaktan kaynaklandığına dair çalışma ve yayınlar olduğunu ifade etti.

Bağırsak florasının sağlığımız için önemine dikkat çeken Taş, probiyotiklerin bağırsak sağlığındaki önemini anlattı. Taş, “Probiyotik mikroorganizmaların tüketilmesinin çocuklarda ishal, solunum ve diş çürümesi enfeksiyonlarını, bebeklerde egzama ve yenidoğanlarda görülen ciddi bir bağırsak sorunu olan nekrotizan enterekolit oranını düşürdüğü tespit edilmiştir. Sütten kesme sırasında probiyotikle desteklenen çocukların ishal, kabızlık gibi sorunları daha rahat atlattığına dair çalışmalar var” dedi.

Taş, probiyotik ile zenginleştirilmiş yoğurt, kefir, boza, tarhana, fermente besinler, sirke, fermente peynirlere hem ulaşımın kolay olduğunu hem de kolaylıkla tüketilebileceğini belirtti.

İlaç gibi

Fermente gıdaların geçmişinin binlerce yıl öncesine dayandığını, tüketiminin insan sağlığı için önemli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Tuğba Kök Taş, iyi bir fermente ürün olan kefirin Kafkasya’dan dünyaya yayıldığını kaydetti. Kefirin içeriğindeki yoğun mikroorganizmalar ve probiyotik özelliğiyle insan sağlığı üzerindeki etkisine değinen Taş, kefirin bağırsak sistemini düzenlediğini, bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olduğunu söyledi. Kefirin çok zengin bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Taş, kolestrole etkisi, antibikrobiyal etkisi, sindirim sistemine etkisi, rahatlatıcı etkisi, diş, böbrek, psikolojik rahatsızlıklara etkisi, laktoz intoleransa etkisi ve antitümör etkisini anlattı.

Süt Akademisi’nde Süt Rüyası’ndan Öznur Arıkan ise kefir ve su kefir yapımını workshopta anlatırken, evde kolayca yapılabileceğini kaydetti.

[mc4wp_form id=”25750″]

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...