Doç. Dr. Demet Kocatepe, su ürünlerinin yalnızca iyi bir omega 3, EPA+DHA kaynağı değil, aynı zamanda biyoyararlılığı yüksek selenyum kaynağı olduğunu belirtti. Tüketicilerin su ürünlerine olan tereddütlerinin başında içerdikleri ağır metal miktarlarının geldiğini söyleyen Kocatepe, selenyumun sağlığa olumlu etkilerinin yanında, metil cıva toksititesini de azalttığına dikkat çekti.
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Demet Kocatepe; esansiyel amino asitler, esansiyel yağ asitleri, A, D ve B vitaminlerince zengin su ürünlerinin; selenyumun da iyi birer kaynağı olduğunu söyledi.
Güçlü bir antioksidan
Esansiyel mikro elementlerden olan selenyumun, E vitamini ile sinerjist olarak çalışan değerli bir mineral olduğuna işaret eden Kocatepe; “Temelde insan sağlığı açısından değerlendirildiğinde selenyumun uluslararası düzeyde yapılan pek çok çalışmada tümör oluşumunu azalttığı, immune fonksiyonları arttırdığı, antioksidan savunma, yaşlanma etkilerini azaltma, diyabet ve kardiyovasküler hastalıkların iyileştirilmesinde olumlu etkileri olduğu kanıtlanmıştır.” dedi.
Yapılan son araştırmalarda Sars-CoV-2 enfeksiyonlu hastalarda hayatta kalım oranlarında kandaki selenyum konsantrasyonunun etkili olduğunun tespit edildiğini vurgulayan Doç. Dr. Kocatepe, gıdalardaki selenyum miktarı dışında alınan selenyum ve selenitin biyoyararlılığının da önemli olduğunu, bu açıdan irdelendiğinden balıklardan alınan selenyumun biyoyararlılığının daha yüksek olduğunu ifade etti. Tüketicilerin su ürünlerine olan tereddütlerinin başında içerdikleri ağır metal miktarlarının geldiğine dikkat çeken Kocatepe, şu bilgileri paylaştı:
“Metil cıva toksititesini azaltıyor”
“Özellikle deniz ve içsulardan avlanan ürünlerde cıva, metil cıva (MeHg) toksititesi oldukça önemli bir konudur. İşte bu noktada selenyumun koruyucu etkisi devreye girmektedir. Selenyum alımı metil cıva tokisititesini azaltır ki bu son derece önemli bir noktadır. Su ürünleri tüketimi ile oluşabilecek risk ve faydaları tahmin etmek için selenyum/cıva oranı göz önünde tutularak değerlendirmeler yapılmaktadır. Pozitif oran, metil cıva toksititesinin selenyum tarafından azaltıldığının göstergesidir. Ülkemiz karasularından avlanan ve yetiştirilen balıklar üzerinde yapılan çalışmalar selenyum içeriklerinin yüksek olduğunu göstermektedir. Su ürünlerini, balığı sadece omega 3, EPA ve DHA kaynağı olarak görmemek, ilaveten antioksidan etkili ve metil cıva toksititesini azaltıcı selenyumun temel kaynağı olarak da görmeliyiz.”
[mc4wp_form id=”25750″]