Ülke genelinde Nisan ve Mayıs aylarında mevsim normalleri civarında yağış alınacağı öngörülüyor. İlk üretim tahminlerini ise Nisan ayında alınacak yağış durumu belirleyecek.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Mart 2021 Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi Fenolojik Değerlendirme Notunu yayınladı.
Ülke genelinde Mart ayı yağışlarında, normaline göre %33, geçen yıla göre %9 artış gözlendiği belirtilen Değerlendirme Notunda, 2020/21 Sezonu Ekiliş ve Bitki Gelişimi Değerlendirmesinde yazlık hububat ekilişlerinin devam ettiği, Mart ayında kar ve yağmur şeklinde alınan yağışların bitki gelişimini olumlu yönde etkilediği kaydedildi. Özellikle İç Anadolu’da çıkış görülmeyen lokal alanlarda Mart ayındaki yağışla birlikte çıkışlar gerçekleştiği belirtilen notta, diğer bölgelerdeki ekiliş ve bitki gelişimi konusunda şu tahmin ve tespitlere yer verildi:
“Şanlıurfa (İpekyolu güneyi) ve Adıyaman’daki kıraç alanlarda yağış eksikliği nedeniyle hububat ekili alanın %15-30’unda oldukça zayıf gelişim tespit edildi.
Ayrıca Trakya’da sararan alanlarda Mart ayındaki yağış ve güneş ışığı sayesinde toparlanma görüldü. Ancak Edirne’nin Kuzey kesimlerinde etkili soğuk nedeniyle %10 verim kaybı yaşanacağı, lokal alanlarda tamamen zarar gören bitkilerin olduğu, kuruyan tarlaların bozularak ayçiçeği ekileceği tespit edildi.
Konya’da (Kuzey kesimlerde) geç ve derine ekim yapılan ağır karakterli toprağa sahip kıraç arazilerde çıkış sorunu yaşayan alanlarda %10-15 civarında rekolte kaybı olabileceği öngörüldü.
Adana’da Şubat ayı başında aşırı sıcakların da etkisiyle lokal alanlarda buğday erken başak çıkarmış olup Mart ayı sonu itibariyle Akdeniz Bölgesi genelinde buğday ve arpa ekili alanlarda, bitkinin %90 oranında olması gereken başaklanma döneminde olduğu tespit edildi.
Doğu Anadolu Bölgesi hariç diğer bölgelerde üst gübreleme ile hastalık, zararlı ve yabancı ot için ilaçlama çalışmaları devam ediyor.”
Değerlendirme notunda, ülke genelinde Nisan ve Mayıs aylarında mevsim normalleri civarında yağış alınacağı ve ilk üretim tahminlerini Nisan ayında alınacak yağış durumunun belirleyeceği bilgisi de yer aldı.
Kabuklu Kırmızı Mercimek
Genel olarak kırmızı mercimek ekiliş alanlarında herhangi bir olumsuz durum bulunmuyor. Nohut, arpa ile buğdaydan kırmızı mercimeğe cüzi bir miktarda yönelim olduğu, ülkemiz kırmızı mercimek ekili alanlarında bir önceki yıla göre %5 artış olduğu değerlendiriliyor.
Nohut
Nohut ekiliş alanlarında herhangi bir olumsuz durum bulunmuyor. Ekilişlerde kırmızı mercimek ve hububata olan kayma ile geçen yıl verimde yaşanan kayıplar nedeniyle bir önceki yıla göre %5-10 azalış olacağı öngörülüyor.
Yeşil Mercimek Ekilişleri
Ülkemiz yeşil mercimek üretiminin yoğun olarak yapıldığı iç bölgelerde ekişiler şubat ayının son haftasında başladı. Konya ve Yerköy’de Mart ayının sonu itibariyle tamamlandı. Havaların ısınması ile birlikte çıkışların önümüzdeki günlerde başlanması bekleniyor. Diğer yörelerde Mart ayı içerisinde görülen yağışlardan dolayı ertelenen ekilişlerin sıcaklıkların artmasıyla birlikte toprak hazırlıklarının tamamlanarak Nisan ayının sonlarında tamamlanması bekleniyor. Gelinen noktada ekilişler; Çorum’da geçen yıl seviyelerinde, Kırşehir’de %5 azalış, Yerköy ve Konya’da %5 artış olacağı tahmin ediliyor.
Kuru Fasulye
Ülkemiz kuru fasulye ekilişlerinin büyük bir çoğunluğunun yapıldığı İç Anadolu bölgesinde Konya ve Akşehir yörelerinde ekilişler Mart ayının ortasında başladı. Geri kalan bölgelerde yağış durumuna bağlı olarak Nisan ayının ortasında hız kazanması bekleniyor.
Mısır
Ülkemiz mısır üretiminin %25’ini karşılayan Akdeniz Bölgesinde; Şubat ayı sonunda başlayan I. ürün mısır ekilişleri Mart ayının sonu itibariyle tamamlandı. Gelinen noktada ekilişlerde; Hububat, pamuk ve ayçiçeğinden mısıra olan kaymadan dolayı Adana’da %10, İskenderun’da %5 artış olduğu tahmin ediliyor.
Ülkemiz mısır üretiminin %30’unu karşılayan Güneydoğu Anadolu Bölgesinde; Mart ayı ortalarında başlayan I. ürün mısır ekilişleri Adıyaman’da tamamlandı, Batman’da %90, Diyarbakır’da %60 seviyelerine ulaştı.
Diğer illerimizde ise yağış durumuna bağlı olarak devam ediyor. Gelinen noktada ekilişlerde; Mısırdan pamuğa olan kaymadan dolayı Adıyaman’da %10 azalış, hububattan mısıra olan kaymadan dolayı Batman’da %5 artış olacağı tahmin ediliyor.
Ülkemiz mısır üretiminin %8’ini karşılayan Ege Bölgesinde; I. ürün mısır ekilişleri Mart ayı sonunda başladı.
[mc4wp_form id=”25750″]