FAO Genel Direktörü QU Dongyu, Avrupa Uzay Ajansı Astronotu Thomas Pesquet’i FAO iyi niyet elçisi olarak seçti. Fransız astronot, iklim değişikliği ve tarım-gıda sistemlerimizin dönüştürülmesi konusunda eyleme çağrı yapacak.
Bugün Uluslararası İnsan Uzay Uçuşu gününde, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) astronotu Thomas Pesquet, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) İyi Niyet Elçisi seçildi.
Pesquet, FAO’nun dünyanın tarımsal gıda sistemlerini dönüştürmenin önemi hakkında farkındalık yaratma çalışmalarına, büyüyen açlığın zorluklarının üstesinden gelmek, gezegenin çevresini ve biyoçeşitliliğini korumak için daha esnek, kapsayıcı, verimli ve sürdürülebilir hale getirme çabalarına destek verecek.
FAO Genel Direktörü QU Dongyu, Pesque’ye verilen ‘FAO İyi Niyet Elçisi’ unvanı töreninde yaptığı konuşmada Covid19 nedeniyle halen dünyada var olan 690 aç insana 132 milyon kişinin (son tahminler) daha ekleneceğine dikkat çekerek eski düzen çalışmaların artık bir seçenek olmadığını söyledi.
Genel Direktör, “Her bireyin desteğine ihtiyacımız var. Bilime ihtiyacımız var. Ve en önemlisi artık harekete geçmeliyiz.” dedi ve ekledi: “Thomas Pesquet bize uzaydan görünümle eşsiz bir bakış açısı getiriyor.”
Ünlü astronotun iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkileri, besleyici gıdalara erişiminin önemi, doğal kaynaklarımızı akıllıca yönetme, gıda kaybı ve israfını azaltmanın ne kadar kritik olduğu gibi konularda uzun yıllar boyunca FAO ile farkındalık artırıcı çalışmalara imza attığını anlatan Genel Direktör; “Bugün bizimle İyi Niyet Elçisi olarak daha yakın bir iş birliği ve çalışmayı kabul ettiğiniz için çok mutluyum” diye konuştu.
Pesquet de konuşmasında FAO’nun İyi Niyet Elçiliğini kabul etmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Gelecek görevime hazırlanırken, FAO’nun çalışmalarına kendimi her zamankinden daha yakın hissediyorum. Açlıkla mücadeleye farkındalık getirmek istiyorum.”
Alpha Uluslararası Uzay İstasyonundaki- ikinci görevinin 22 Nisan’da başlatılması ve 6 ay sürmesi planlanan Thomas Pesquet, Florida, ABD’den bir Falcon 9 roketinde fırlatılan bir SpaceX Crew Dragon’da uçan ilk ESA astronotu olacak.
Pesquet, gerçekleştirdiği ilk uzay uçuşunun, dünyamız ve uzay gemimiz arasındaki paralellik hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğu için dünyanın karşılaştığı zorluklarla ilgili algısını büyük ölçüde değiştirdiğini belirtti.
Sonuçta dünyada sınırlı kaynaklarla uçan bir uzay gemisi gibi diyen, Pesquet şöyle devam etti: “Sorunlar aynı. Başa çıkmanız gereken bir ortam, paylaşmanız gereken sınırlı kaynaklar ve hedeflerinize ulaşmak için mürettebat ile birlikte çalışmanız gerekiyor. Ayrıca iklim değişikliğinin dünyamız üzerindeki etkilerinin ve insan eyleminin sonuçlarının tanığıydım, bu yüzden tüm bunları uzaydan belgelemeye ve çevreye daha fazla saygı gösterilmesini savunmaya çalıştım.”
İklim değişikliği ile ilgili eylemlerin savunucusu olan Fransız ESA astronotu ve 2016-2017 yılları arasında, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki 196 ardışık gün deneyimini “Tek Dünya’ da” birlik ihtiyacını vurgulamak için kullandı.
FAO İyi Niyet Elçisi olarak yaptığı çalışmalar, FAO’nun tarım-gıda sistemleri dönüşümü, gıda israfı, gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmeyi ele almak için bilime dayalı çabalarının farkındalığını teşvik etmenin yanı sıra, insanların günlük gıda seçimlerinin refahları ve dünyanın sağlığı üzerinde nasıl etkileri olduğuna dikkat çekmeyi de içerecek.
ESA Genel Direktörü Josef Aschbacher, “Astronotlar sadece keşif kısmı hakkında değil, aynı zamanda uyduların ve uzay uygulamalarının gezegenimize nasıl fayda sağlayabileceği hakkında konuşmak için en iyi elçilerimizdir. ESA, FAO’yu sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği mücadelesinde destekliyor… İklim değişikliğini izlemek için birçok değişken sadece uzaydan görülebilir ve ESA, ülkelerin Paris Anlaşmasını en verimli şekilde uygulayabilmelerini sağlamak için uzaydan izlemeyi daha da hassas ve yerel hale getirmek için çalışıyor.” dedi.
FAO, uzay bilimi ve teknolojisinin açlığı sona erdirme amacına ve katkısına, gıda ve tarımla ilgili politikaları geliştirmek, tüketicilerin ilgisini çekmek ve sürdürülebilir yaşam tarzlarını savunmak için bilimin kullanımına inanıyor.
Örneğin, ESA ile iş birliğinde FAO, ülkelerin gıda ve tarım politikalarını yönlendirmek için uydu verilerini kullanmalarına yardımcı oluyor.
Thomas Pesquet, Fransa’nın FAO Büyükelçisi Céline Jurgensen’in, Rusya Federasyonu’nun FAO Büyükelçisi Victor Vasiliev’in ve Amerika Birleşik Devletleri Misyon Başkan Yardımcısı Jodi Breisler’in de katıldığı bir çevrimiçi etkinlik sırasında FAO iyi niyet elçisi olarak resmen atandı.
[mc4wp_form id=”25750″]