Dışişleri Bakanı, Sudan’da iç gelişmeler nedeniyle arazi tahsisinin henüz gerçekleşmediğini belirtirken, Nijer’e işaret etti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin bir Afrika ülkesi olan Sudan’dan sonra Nijer’de de tarım arazileri kiralayıp tarımsal üretim yapacak olmasını, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki ülke arasında tarımsal üretimin ve ticaretin geliştirilmesi amacıyla 28 Nisan 2014 tarihinde “İkili Tarımsal İşbirliği ve Ortaklığına İlişkin Anlaşma” imzalandığını hatırlattı ve söz konusu işbirliği kapsamında zirai faaliyetler için öngörülen arazi tahsisinin Sudan’da yaşanan iç gelişmeler nedeniyle henüz gerçekleşmediğini ve faaliyete başlanmadığını açıkladı.
Nijer’de 1000 hektar tarım arazisi kiralanacak
Nijer’de tarım işbirliği projesi çerçevesinde yapılan çalışmalara da değinen Bakan Çavuşoğlu, “ Nijer Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın pilot proje için tahsis ettiği 2 bin 500 hektar arazinin Irhazer bölgesindeki 1000 hektarı için TİGEM bir yatırım projesi hazırlamaktadır” dedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Söz konusu proje; ülkemize makul fiyatlarla tarım ürünleri ithal edilmesini, ülkemize Batı Afrika’da daha fazla görünürlük kazandırılmasını ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin artmasını hedeflemektedir” açıklamasında bulundu.
Son 18 yılda 1 milyona yakın çitçinin, tarımsal alanda yaşanan sorunlar nedeniyle üretimden çekildiğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Girdi maliyetlerindeki artış, ithalata yönelik tarım politikası, çiftçileri tarımdan uzaklaştırdı. Bugün Türkiye’de binlerce çiftçi icralık durumda. Tarım arazileri boş duruyor. TİGEM kendisine ait olan arazileri bile değerlendiremeyip, başkalarına kiraya verirken, Sudan’da ya da Nijer’de ne yapmak istiyor? Tarım Bakanlığı önce kendi ülkemizdeki tarım alanlarının yeniden ekilip biçileceği bir sistemin oluşturulmasını sağlamak yerine Afrika ülkelerinden mi medet bekliyor?” diyerek tepkisini dile getirdi.
Gürer, “2014 yılından beri Sudan’a giden gelen heyetler ile bu bağlamda oluşan giderler ve proje çalışmaları yine bir külfet olarak ülkemize kaldı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çalışmaların sürdüğü yönündeki bilgilerinde ne kadar gerçekçi olduğu Dış İşleri Bakanlığının açıklamaları ile gözler önüne serildi” diye konuştu.
2018 yılında büro açıldı
2018 yılında Sudan’da ofis açıldığına dikkat çeken Gürer, “Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Sudan’dan 99 yıllığına kiralanan tarım arazilerinin işletilmesi için yüzde 80’i Türkiye ve yüzde 20’si Sudan ortaklığıyla kurulan uluslararası şirketin bir şubesini Hartum’da kurduklarını belirterek söz konusu ofiste 12 bin 500 hektarlık arazide kurulacak pilot çiftliğe ilişkin işlemlerin yapılacağını açıklamıştı. Ayrıca Sudan’da yaptığı ofis açılışının ardından Türkiye ve Sudan tarafının bir araya gelerek ülkedeki tarım yatırımlarına başlayacağını, iki ülke için ‘kazan kazan’ prensibiyle hareket ettiklerini belirtmişti. 2021 yılında ise Dışişleri Bakanı bu sefer iç karışıklıklar nedeniyle henüz faaliyetin gerçekleşmediği ve başlamadığı açıklamasını yaptı” dedi.
Kaynak: Ajans Bizim
[mc4wp_form id=”25750″]