Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin (EFSA), elde edilen yeni veriler ışığında tüketicilerin gıda enzimlerine maruz kalması durumunda değerlendirme yaklaşımlarını yeniden ele alacak bir rapor hazırlamasını istediği EFSA CEF Paneli, taslak raporu hazırladı ve paydaş görüşüne açtı.
Gıda enzimleri genellikle gıdaların işlenmesi sırasında gıda ya da gıda bileşenlerine ekleniyor. Ancak gıda enzimlerinin son ürüne eklendiği nadir olarak görülür. Gıda enzimlerine maruz kalmanın sonuçlarını tahmin edebilmek bu nedenle zordur. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) bilim uzmanları, tüketicilerin gıda enzimlerine maruz kalması durumunda değerlendirme yaklaşımlarını ve verilerin yetersiz olduğu durumlarda konunun adım adım ne şekilde değerlendirileceğine dair bir taslak rapor hazırladılar.
EFSA Gıda ile Temas Eden Maddeler, Aroma Vericiler ve İşlem Yardımcıları Paneli (EFSA CEF Panel) tarafından gıda enzimlerine ilişkin hazırlanan taslak rapor, 3 Şubat 2016 tarihinde tüm ilgili paydaşların görüşüne açıldı. Taslak için son görüş bildirme tarihi ise 31 Mart 2016 olarak belirlendi.
Rehber 2009 yılında kabul edilmişti
Gıda enzimleri rehberi, EFSA Gıda ile Temas Eden Maddeler, Aroma Vericiler ve İşlem Yardımcıları Paneli (EFSA CEF Panel) tarafından 2009 yılında kabul edilmişti. Rehberde; ‘gıda enzimi ya da ilgili bir bileşen ya da yan ürüne potansiyel bir maruz kalma durumu bu maddelerin tüm kullanım alanları göz önüne alınarak değerlendirilmelidir. Gıda ve içeceklerin izin verilen sınırlar içerisinde gıda enzimleri içerdiği varsayılarak…”stok metodu” gibi konservatif bir teknik kullanılmalıdır.’ ifadelerine yer veriliyordu. Ancak CEF Paneli genel olarak gıda enzimlerinin gıdanın işlenmesi sırasında gıdaya ya da gıda bileşenlerine eklenmesinden dolayı bu metodun uygulanmasında zorluklar yaşanabileceğini de raporda belirtmişti. Geçen aylarda elde edilen veriler ışığında CEF Paneli enzimlere maruz kalmanın değerlendirilebilmesi için çok kademeli bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğu sonucuna vardı. Bu yaklaşım aynı zamanda EFSA tarafından 2011 yılında yapılan “tahminleme bütçesinin en az düzeye indirilebilmesi için ilk etaplarda konservatif tarama yöntemlerinin kullanıldığı ve kaynakların potansiyel sağlık kaygıları gibi daha önemli konulara ayrıldığı kademeli ya da aşamalı bir yaklaşımın” kullanılması gerektiği açıklamasıyla da paralellik sergiliyor. 178/2002 (EC) sayılı AB Genel Gıda Yasasının 29. maddesi uyarınca Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, CEF Panelinden gıda enzimlerine maruz kalma ile ilgili hesaplamaların geliştirilmesine dair ilkeleri açıklayıcı bilimsel bir rapor hazırlaması talebinde bulunmuştu.
EFSA CEF tarafından hazırlanan taslak rapor hakkında ayrıntılı bilgi için linkteki dokümanı indirebilirsiniz. (Draft Statement on Exposure Assessment of Food Enzymes)