Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, plastik poşetlerde yer alacak “sıfır atık logosu” ve “çevreci slogan” kullanım kriterlerini belirledi. Yeni düzenlemelere uygun poşetlerin uygulamaya dahil edilmesi için 1 Temmuz’a kadar geçiş süreci belirlenirken, 1 Ocak 2022 itibarıyla bu kriterleri sağlamayan poşetlerin satışı yasaklanacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, plastik poşetlerde “Sıfır Atık Logosu ve Çevreci Slogan Kullanım Kriterleri” başlıklı duyuru yayımladı.
Buna göre, ücretlendirme uygulamasına tabi tutulan plastik poşetlerin fiziksel olarak çift kat kalınlığının 40 mikron üzerinde olması ve barkod taşıması gibi belirli fiziksel gereksinimleri karşılaması yanında, kullanılacak “barkod, sıfır atık logosu ve çevreci slogan” gibi görsel gereksinimleri de taşıyacak.
Plastik poşetlerde “çevreci slogan ve Sıfır Atık logosu” poşetin en büyük yüzey alanında kullanılacak. Plastik poşetlerin yüzeylerinde “Sıfır Atık logosu” bulundurulmasında asli sorumluluk, satış noktalarına verilirken, sıfır Atık logosu, Bakanlığın web sitesinde gösterilen örneğe uygun olarak yüksek konsantrasyonlu tek renk veya renkli kullanılabilecek. Logo, zorunlu bulundurulduğu yüzey alanın en az yüzde 15’ine yerleşecek büyüklükte olacak.
Plastik poşetlerin etiketlenmesi ve işaretlenmesine ilişkin yükümlülükler hem plastik poşet üreticilerinin hem de satış noktalarının sorumluluğunda olacak.
Bakanlık, yeni düzenlemelere uygun poşetlerin mevcut uygulamaya dahil edilmesi için 1 Temmuz’a kadar geçiş süreci belirlerken, 1 Ocak 2022 itibarıyla bu kriterleri sağlamayan poşetlerin satışı yasaklanacak.
Barkodu olmayan poşetlere ücret ödenmemesi gerektiği noktasında uyarıda bulunan Bakanlık, kriterlere uymayan ve barkodu olmayan poşetleri satan ya da farklı ücret talep eden satış noktalarının mutlaka ALO 181 ihbar hattına bildirilmesi gerektiği uyarısında da bulundu.
Bakanlık, plastik poşetlerde yer alacak çevreci sloganları da şöyle belirledi:
“Daha sağlıklı bir çevre için Sıfır Atık,
Geleceğimize değer katmak için Sıfır Atık,
Sağlıklı yaşam, temiz çevre ile olur. Sende Sıfır Atık hareketine katıl,
Daha sağlıklı bir çevre için Atıklar Geri Dönüşüme,
Çevreni sahiplen, plastik poşeti doğaya atma,
Sıfır Atık hareketine katıl, Plastik poşeti doğaya atma,
Sıfır Atık hareketine katıl, aşırı tüketimden kaçın,
Sıfır Atık hareketine katıl, atıkları geri dönüşüme gönder,
Kağıt, cam, metal, plastik atıklarımız için geri dönüşüm kutularını kullanalım,
Geleceğini çöpe atma, Sıfır Atık ile geleceğine sahip çık,
Sorumlu tüketim için Sıfır Atık,
Sıfır Atıkla israfa hayır,
Sıfır Atıkla hediyeniz gelecek olsun.”
Kaynak: Ajans Bizim
Bu haber de ilginizi çekebilir: “Vatandaş para vererek satın aldığı poşetlerle marketlerin reklamını yapmak istemiyor.”
[mc4wp_form id=”25750″]