12.5 C
Ankara
Perşembe, Kasım 21, 2024

Esnafa bankalardan “POS” darbesi

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Koronavirüs salgını nedeniyle aylardır kapalı olan ve 2 Mart itibariyle kontrollü normalleşme süreci ile açılmalarına izin verilen esnafa bir darbe de bankalardan geldi. 

Borç batağında olan ve açılmalarına rağmen istedikleri ciroları bir türlü yakalayamayan esnaf, bankaların geriye dönük POS cihazı hizmet bedeli tahsilâtı yapmaları karşısında ne yapacaklarını şaşırdı.

Biriken borçlarını ‘’nasıl ödeyeceğim?’’ derdine düşen esnaf, kontrollü normalleşmeye başlamalarının hemen akşamında bankaların kapalı kaldıkları süre içerisindeki POS hizmet bedellerini hesaplarından otomatik kesince şaşkınlarını gizleyemedi. 

Yetkililer, hesaplarında hiç beklemedikleri bu hareketliliği gören ve çalıştıkları bankaları arayan esnafa, ‘’Kapalı olduğunuz süre içerisindeki POS hizmet bedeli ile hiç kullanmadığınızdan dolayı (verimsiz POS ücreti) bakiyelerinizden tahsil edilmiştir’’ yanıtını verdiler.

CHP Adana Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, pandemi nedeniyle kapalı olan esnafa kademeli açılma izninin verilmesinin ardından bankaların geriye dönük POS cihazı hizmet bedeli tahsilâtı yapmasını eleştirdi. Orhan Sümer, ”Esnaf zaten nefes alamıyor. Üzerine bir de bankaların bu tutumu kabul edilebilir değildir” dedi.

Geriye dönük post bedeli 

Orhan Sümer, “Neredeyse tüm işletmelerde masaüstü ve taşınabilir olmak üzere bankalara ait POS makinaları bulunmakta. Bankalar fiyatları değişmekle birlikte masaüstü tabir edilenlerden ortalama 80 lira, taşınabilir POS cihazlarından ortalama 70 lira aylık ücret talep ediyorlar. Bununlar birlikte her çekim de belirli oranda komisyon kesintisi yapılıyor. Buraya kadar her şey normal. Anormal olan ise aylardır kapalı olan esnaftan alınmayan aylık cihaz ücretlerinin bazı bankalar tarafından dükkanların açılmasından sonra geriye dönük otomatik olarak tahsil edilmesi. Böyle bir dönemde bu durum kabul edilebilir değildir” dedi.

Bankaraların üç kuruşta gözü var 

Orhan Sümer, “Bankaların bu tutumu esnafın eline geçecek 3 kuruşa göz dikmektir. İktidarın bu konuyla ilgili derhal bir yapılandırmaya gitmesi, esnafı zora sokacak uygulamaları engellemesi gerekmektedir. Zaten birçok esnaf bu süreçte borç batağının içerisinde olduğu için ekmek teknesini elinden çıkarmak zorunda kaldı. Ya satıldı ya kiralandı. Ayakta kalmayı başarabilmiş esnafa bankaların bu uygulamayı getirmesinin mutlaka formüle edilmesi gerekmektedir. POS kullanım ücreti alınacaksa da ileri bir tarih belirlenmeli ve mutlaka taksitlendirilmelidir. Konuyla ilgili kuruluşların devreye girmesi ve bu durumu yasal bir zemine oturtmaları gerekiyor” diye konuştu. 

Sümer, şöyle konuştu: “İçinden geçtiğimiz süreç birçok kurum ve kuruluş için bir bakıma turnusol kâğıdı görevi gördü. Birçok kamu bankası kişisel ve şirket üzerine olan borçlara 3 ve 6 aya kadar erteleme getirirken, özel bankaların birçoğu bu uygulamayı gerçekleştirmedi. İktidarın gerekli yaptırımları gösterememesi sonucunda vatandaş icralık duruma geldi. Ülke olarak ekonomik anlamda bir atak yapılacaksa bu durumlar görmezden gelinmemelidir.”

Kaynak: Ajans Bizim

Bu haber de ilginizi çekebilir: Mansur Yavaş’tan yiyecek-içecek esnafına destek çağrısı

[mc4wp_form id=”25750″]

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...