9.6 C
Ankara
Cuma, Kasım 22, 2024

BM uyardı: “Hemen harekete geçilmezse milyonlarca kişi açlıktan ölebilir”

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, hemen harekete geçilmezse milyonlarca kişinin açlıktan ölebileceği uyarısından bulundu. Guterres, kıtlık ve açlığın artık gıda yoksunluğu sorunu olmadığını, günümüzde insanlarca “kasten” ortaya çıkarıldığını ifade etti. 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, hemen harekete geçilmezse milyonlarca kişinin açlıktan ölebileceğini belirtti.

GuterresBM Güvenlik Konseyi’nin çatışmalar ve gıda güvenliği konulu oturumundaki konuşmasında, iklim değişikliği ve Covid-19 pandemisinin açlık riskini artırdığını belirterek 30’u aşkın ülkede 30 milyondan fazla kişinin açlıkla burun buruna geldiğini vurguladı. 

“Eğer insanları beslemezseniz çatışmaları beslersiniz” diyen Guterres, kıtlık ve açlığın artık gıda yoksunluğu sorunu olmadığını, günümüzde insanlarca “kasten” ortaya çıkarıldığını ifade etti.  

Yaklaşık 34 milyon kadın, erkek ve çocuğun açlıktan ölmesini önlemek için BM ve BM’ye bağlı kuruluşların 5,5 milyar dolar ek yardım çağrısında bulunduğunu da belirten Guterres, “21. Yüzyılda kıtlığın yeri yok” diye konuştu. 

Guterres, 2020 sonunda çatışmalar ve istikrarsızlık nedeniyle 88 milyondan fazla kişinin açlık çektiğini, bunun açlık çekenlerin sayısında bir yılda yüzde 20’lik artışı ifade ettiğini vurguladı.

2021 yılı tahminlerine göre bu “korkutucu” gidişatın devam edeceğini söyleyen Guterres, açlık krizinin artacağının ve Sahel ile Afrika Boynuzu bölgelerine yayılacağının, Güney Sudan, Yemen ve Afganistan’da ise krizin hızlanacağının tahmin edildiğini belirtti.

Guterres ayrıca, BM’nin New York’daki merkezinde Dünya Gıda Programı’nın (WFP) ve BM Gıda ve Tarım  Örgütü’nün (FAO) temsilcilerinin katkıda bulunacağı “açlığı önleme özel biriminin” kurulduğunu da duyurdu. 

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi: “Bu duruma son vermemiz de gerek”

Oturumda söz alan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield ise 1993’te Uganda’da 2 yaşındaki bir kızın açlıktan öldüğüne tanık olduğunu anlattı. 

Thomas-Greenfield, acilen yardıma ihtiyaç duyan kişilere kaynak sağlamamak için hiçbir neden olmadığını söyleyerek “Günümüz dünyasında açlığa insanlar neden oluyor. Sebebi bizsek, bu duruma son vermemiz de gerek” dedi. 

Veriler ve raporlara erişildiğinde yardımın kolaylaşacağına ve bunu BM Güvenlik Konseyi’nin sağlayabileceğine dikkati çeken Thomas-Greenfield, Guterres’e, açlıkla ilgili yılda iki rapor beklediklerini söyledi. 

Oxfam: “İnsanlar ölene dek aç bırakılıyor”

ABD’nin düzenlediği oturumda konuşan sivil toplum kuruluşu Oxfam’ın Başkanı Gabriela Bucher da “Bu bölgedeki insanlar açlıktan ölmüyorlar. Ölene dek aç bırakılıyorlar” diye konuştu.

Bucher, ülkelerin sorumluluğunun para yardımından ibaret olmadığını belirtti ve aralarında dünyanın en güçlü ülkelerinin de bulunduğu uluslararası toplumun pek çok ülkeye silah göndererek açlığına yol açtığını vurguladı.

Etiyopya, Yemen ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ni örnek veren Bucher, BM Güvenlik Konseyi’nden “Gerçekten harekete geçmesini, her yerde insani yardıma erişimi sağlamasını, açlığa neden olarak suç işleyenleri sorumlu tutmasını” istedi. 

WFP: “Dünya genelinde 270 milyon kişi açlıkla karşı karşıya”

Dünya Gıda Programı (WFP) Başkanı David Beasley de dünya genelinde 270 milyon kişinin açlık kriziyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. 

Beasley, 30’dan fazla ülkede 34 milyon kişinin kıtlığın eşiğinde olduğunu belirterek “Modern tarihin en büyük kıtlığına doğru ilerliyoruz” dedi.

David Beasley, Yemen örneğini vererek acilen harekete geçilmezse bu ülkede bu yıl yaklaşık 400 bin çocuğun açlıktan ölebileceğini, bunun da her 75 saniyede bir, bir çocuğun açlık nedeniyle yaşamını yitireceği anlamına geldiğini vurguladı. 

“Onlara sırtımızı mı döneceğiniz?” diye konuşan Beasley, Güney Sudan’ın Pibor bölgesinde annelerin çocuklarını ölü hayvan derisi ve çamurla beslemek zorunda kaldığına da dikkati çekti. 

Kaynak: Ajans Bizim

Bu haber de ilginizi çekebilir: En zengin ile en yoksul arasındaki eşitsizlik 8,3 kata yükseldi

[mc4wp_form id=”25750″]

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...