15.6 C
Ankara
Perşembe, Kasım 21, 2024

İhracatta Rusya’nın insafa gelmesini bekliyoruz

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, domateste 250 bin tonluk Rus kotasını Meclis gündemine getirdi. Bakan Pekcan, sorunun çözümü için görüşmelerin devam ettiğini bildirdi. Bakan Pekcan ayrıca, Rusya Federasyonu’na hayvansal ürün ihracatı için onay bekleyen 119 Türk firmasının ihracat onayı beklediğini, söz konusu onayın hızlandırılması için de iki ülke arasında görüşmelerin sürdürüldüğünü de kaydetti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Rusya Federasyonunun ülkemize uyguladığı ithalat yasağının kaldırılması yönündeki çalışmaların hangi aşamada olduğunun açıklanması amacıyla, Ticaret Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

Rusya’nın kota uygulamaya devam ettiği ürünler 

Gürer önergesinde, “Rusya’ya hayvansal ürün ihracı yapmasına izin verilen firmaların sayısı kaçtır? Halen onay süreçleri devam eden ve bekleyen Türk firması sayısı kaçtır? Rusya’nın halen kota uygulamaya devam ettiği tarım ürünümüz var mıdır? Rusya Federasyonu ile ikili ve transit karayolu kotalarının artırılması konusunda yapılan çalışma hangi aşamadadır?” şeklinde sorular yöneltti. 

Domateste kota 250 bin ton 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Ülkemiz ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerin kademeli olarak iyileşmesine paralel olarak, Bakanlığımız ile Tarım ve Orman Bakanlığının yoğun çabalarını müteakip domateste uygulanan ithalat yasağı 2017 tarihi itibarıyla kaldırılmakla birlikte hâlihazırda Rusya Federasyonu tarafından ülkemiz menşeli domatese 250 bin tonluk bir kota uygulanmaktadır. Bu kapsamda, sözü edilen 250 bin tonluk kotanın kaldırılması için iki ülke arasındaki görüşmeler sürdürülmektedir” dedi.

Görüşmeler devam ediyor

Rusya Federasyonunun 20 Ocak 2021’de domates kotasını 200 bin tondan 250 bin tona çıkardığını anımsatan Bakan Pekcan, “Ancak yalnızca ülkemize yönelik uygulanan bu kotanın kaldırılması hususu Rusya Federasyonu nezdinde her seviyede yoğun bir şekilde dile getirilmekte olup söz konusu kotanın dolmasının ardından hızlı bir şekilde tekrar artırılması noktasında da Tarım ve Orman Bakanlığı ile eşgüdüm halinde girişimler sürdürülmektedir” dedi.

119 firma ihracat onayı bekliyor 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Rusya Federasyonu’na hayvansal ürün ihracatı yapabilecek Türk firmalarının, Rusya Federal Bitki Sağlığı ve Karantina İdaresi tarafından ihracat yapmasına izin verilen firmalar listesine alınmasının zorunlu olduğuna işaret ederek, “Hâlihazırda, toplam 119 firma ihracat izin onayı beklemektedir. Federal Bitki Sağlığı ve Karantina İdaresinde hâlihazırda ihracat izin onayı için bekleyen ihracatçılarımız için Tarım ve Orman Bakanlığı ile müşterek girişimlerde bulunulmaktadır. Söz konusu ihracat onaylarının hızlandırılması hususu Rusya Federasyonu’na her platformda dile getirilmektedir. Son olarak 22 Haziran 2020 tarihinde gerçekleştirilen Türk- Rus Ticaret, Yatırımlar ve Bölgesel İşbirliği Çalışma Grubu Protokolü’nde de anılan hususa yer verilmiştir” açıklamasında bulundu.

Bakan Pekcan, “Kovid-19 salgını nedeniyle ülkemiz ile İran sınır kapılarının TIR taşımacılığına kapatılması üzerine özellikle Orta Asya ülkelerine ihraç taşımalarımız kapsamında Gürcistan üzerinden geçişlerde iki alternatiften biri olarak Rusya Federasyonu transitli taşımalar gündeme gelmiştir. Rusya Federasyonundan talep edilen transit taşımacılık ile ilgili izinler Kara Ulaştırması Karma Komisyonu toplantılarında kararlaştırılmaktadır.

Bu kapsamda Bakanlığımız ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının koordineli girişimleri neticesinde 2020 yılı için mevcut kota miktarlarımıza ilave olarak 5.000 adet ikili, 5.000 adet transit ve 1.000 adet üçüncü ülke geçiş belgesi teati edilmiştir. Söz konusu kota miktarlarının daha da artırılması noktasında girişimlerimiz devam etmektedir” dedi. 

Gürer: “Rusya ithalat ve ihracatta kiritik ülke”

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise sadece domateste değil, ihraç ettiğimiz diğer bazı ürünlerin de Rusya Federasyonu tarafından geri gönderildiğini anımsatarak, “Öyle anlaşılıyor ki tarımda ihraç ettiğimiz ve ithal ettiğimiz ürünler konusunda Rusya ile olan önemli bağ sürekli sorun üretme dönemine girdi. Buğday ve bitkisel ham yağı önemli miktarda Rusya’dan alıyoruz. Rusya buğday ve bitkisel ham yağda gümrüğü yükseltince ülkemize geliş maliyeti artıyor. Domatesin en iyi alıcılarından biri Rusya, buna rağmen Domatese kota koyuyor ve kimi zaman gümrükten ürünü geri gönderiyor. Hem ithalatta, hem ihracatta tarım açısından Rusya’yla önemli bir bağımız var. Bu da sorunlu ve riskli bir durum” dedi.

Bu haber de ilginizi çekebilir: Domates ihracatçıları Rusya’ya ihracatta kotanın kaldırılmasını istiyor

[mc4wp_form id=”25750″]

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...