Koronavirüsle mücadele kapsamında yeme içme mekanlarının faaliyetlerine geçici bir süre ara vermesi, eve yemek siparişini son 1 ayda yüzde 50 artırdı. Tüm sektörün gelirlerinin yüzde 100’ünü eve sipariş üzerinden elde etme çabasının önündeki en büyük engel ise tüketicinin artan hijyen kaygısı. Bulut tabanlı IP kameralar sayesinde restoran mutfaklarını tüketiciyle paylaşan işletmelerin, paket siparişte hızlı bir yükseliş yaşaması bekleniyor.
Pandemide ikinci dalganın hızlanmasıyla birlikte kasım ayı ortasından itibaren Türkiye’de yeme içme sektörü sadece paket servis hizmeti verebiliyor. Toplam 200 bin lokanta ve restoranın yer aldığı sektörde, bu yeni uygulamayla paket servis veren marka ve restoran sayısı hızla artmaya başladı. Normal zamanda gelirlerinin yüzde 5-10’u paket servisten gelen restoran ve lokantalar, bu dönemde tüm gelirlerini bu hizmet üzerinden elde etmeye çalışıyor. Online yemek sipariş platformlarının verilerine göre sektöre yönelik uygulamanın hayata geçtiği kasım ayı ortasından itibaren, eve siparişler yüzde 50 artış gösterdi.
Bu artışın önümüzdeki dönemde sürmesi bekleniyor. Büyümenin önündeki tek engel olarak özellikle pandemi döneminde tüketicinin artan hijyen kaygıları gösteriliyor. Ancak teknoloji bu soruna da çözüm oldu. İşletmelerin mutfaklarına yerleştirilen bulut tabanlı IP kameralar sayesinde tüketiciler, gerçek zamanlı olarak sipariş vermek istedikleri restoranın hijyen koşullarına uyup uymadığını görebiliyor. Verilen siparişlerinin hangi koşullarda hazırlandığını takip edebiliyorlar.
Önemli olan sağlık ve sürdürülebilirlik
Sensormatic Teknoloji Direktörü Dr. Serdar İnce, bulut tabanlı IP kameraların sektördeki güven sorununu çözecek en önemli çözümlerden biri olduğunu dile getiriyor.
Sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın salgın etkisiyle kapanma dönemine girdiğini belirten ve bu durumdan en çok hizmet sektörünün etkilendiğini ifade eden İnce, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Hizmet sektöründe de en çok yeme içme sektörü kapanma nedeniyle ciddi gelir kaybına uğradı. HORECA kanalında yüzde 50’lere varan daralma yaşandı. Paket servis ise bu noktada sektörün en büyük çıkış yolu. Bu hizmetin büyümesinin önündeki en önemli engel olan hijyen kaygılarını da teknoloji çözüyor. İşletmelerin mutfaklarına yerleştirilen bulut tabanlı IP kameralar, ihtiyaç duyulan şeffaflığı sağlıyor. Böylece işletmeye olan güven duygusu artırılıyor. Önümüzdeki süreçte daha çok işletmenin bu çözümleri kullanmasıyla yeme içme sektöründe kayıpların daha hızlı telafi edilmesini bekliyoruz.”