Genç Çiftçi, Kırsal Kalkınmada Uzman Eller, ORKÖY projeleri ve IPARD hibeleri dâhil, bugüne kadar toplam 480 bin projeye, reel rakamlarla 26,5 milyar lira hibe desteği ödediklerini ifade eden Bakan Pakdemirli; “Bu destekler sayesinde, kırsalda reel olarak yaklaşık 48,5 milyar liralık yatırım yapıldı, 350 bin yeni istihdam oluşturuldu.” diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ulusal Kırsal Kalkınma Ağı Kongresi UKAFEST’in açılışında konuştu. Kırsal alanlarımızın büyüklüğü ve beşeri açıdan büyük bir ekonomik potansiyele sahip olduğumuza vurgu yapan Bakan Pakdemirli, tarım ve hayvancılıkta kullanılan modern sistemler, en yeni teknolojiler ve diğer ülkeler ile yapılan ikili anlaşmalarla tarımsal ürünlere her geçen gün yeni pazarlar bulunduğunu da ekledi. Üreticilerimize devletçe sağlanan hibenin de oldukça önemli olduğuna değinen Pakdemirli, bugüne kadar verilen destekler konusunda şu bilgileri paylaştı:
“Ulusal kaynaklı ekonomik ve kırsal alt yapı yatırımlarımız kapsamında, Genç Çiftçi, Kırsal Kalkınmada Uzman Eller, ORKÖY projeleri ve IPARD hibeleri dâhil, bugüne kadar toplam 480 bin projeye, reel rakamlarla 26,5 Milyar Lira hibe desteği ödedik. Bu destekler sayesinde, kırsalda reel olarak yaklaşık 48,5 Milyar Liralık yatırım yapıldı, 350 bin yeni istihdam oluşturuldu.
Ekonomik yatırımların süresini de 2025 yılına kadar uzattık. IPARD kırsal kalkınma destekleri ve ORKÖY kredileri de devam ediyor. 2022’ye kadar manda, damızlık küçükbaş yatırımı, damızlık koç-teke alımı, kaz ve hindi yetiştiriciliği, ipek böcekçiliği ve arıcılık yatırımlarına, konusuna göre %50 ile %100 oranında hibe sağlayacağız. Geçen yıl pilot olarak başlayan, Kırsal Kalkınmada Uzman Eller projesini ülke geneline yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.
Atıl tarım arazilerinin üretime kazandırılması ile tarımsal işletmelerin etkin çalışmasına yönelik arazi edinimi uygulamaları ve buna bağlı olarak Arazi Bankacılığı geliştirilmesi kapsamında çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca kırsal kalkınmaya önemli bir katkı sağlayan, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Proje sayımızı da 23’ten, 46’ya çıkardık.
Kırsal kalkınmada, markalaşmaya ve coğrafi işaretli ürünlere büyük önem veriyoruz. Son 18 yılda; Türkiye’de 606 ürünün coğrafi işareti tescil edildi. Şu anda da 681 ürünümüz tescil aşamasında bulunuyor.”
Önümüzdeki süreçte Kırsal Kalkınma için belirlenen hedefleri, yol haritasını da paylaşan Bakan Pakdemirli; 2023 yılına kadar, Bakanlık olarak gerçekleştirmeyi planladıkları projeleri şöyle sıraladı:
“150 bin hektar alanı modern sulama sistemleri ile buluşturmak için toplam 600 Milyon Lira destek ödemesi yapılmasını planlıyoruz.
– 100 milyon m3 odun üretimi ile orman köylülerine 1 Milyar Lira katkı sağlayacağız.
– 2,3 Milyar Lira ORKÖY desteğini, 33.300 orman köylüsü aileyle buluşturmayı hedefliyoruz.
– Bal ormanı sayımızı 585’ten 720’ye çıkaracağız.
– 754 milyon fidan üretim ve bakımı ile 470 ton tohum üretmeyi planlıyoruz. Zira bu üretimin ülke ekonomisine katkısı 430,8 Milyon Lira olacaktır.
– Kırsalda kadın girişimciliğinin desteklenmesi, işveren ve kendi hesabına çalışan kadın girişimci sayısının yükseltilmesi için çalışmalar yapmayı sürdüreceğiz.
– Ülkemizin geleceği olan evlatlarımıza, doğa bilinci, çevre farkındalığı, tarım sevgisi ve gıda okuryazarlığı kazandırmak için 4.500 çocuğumuzun eğitim almasını sağlayacağız.
– 2021 ve 2022 yıllarında hayvancılık, tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi alanlarında, yeni başvuru çağrı ilanlarına çıkacağız. Bu başvuruların ödemelerini de 2023’ün sonuna kadar yapmış olacağız. Ve bu sayede de, hâlihazırda ülkemize tahsis edilmiş olan 601 Milyon Avro tutarındaki AB fonu, kırsal alanlarımızda yaşayan çiftçi ve yatırımcılarımızla buluşturulmuş olacaktır.
– 2020 yılı içerisinde uygulanmaya başlanan LEADER Yaklaşımı –Yerel Kalkınma Stratejileri tedbiri ilk etapta 2023 yılsonuna kadar devam edecek, sözleşme imzalayan 50 Yerel Eylem Grubu’nun sayısının artırılması için çalışmalarımızı yaygınlaştıracağız.
– 2021-2027 dönemini kapsayacak olan IPARD-3 Programı ile ilgili hazırlık çalışmalarımız sürmektedir. IPARD-1 ve IPARD-2’den kazanılan tecrübelerle Tarım Reformu Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yeni bir program oluşturacağız.
– IPARD kapsamında kurulan işletmeler sayesinde kırsal alanlarımızda 100 bin istihdam hedefini yakalamak için elimizden geleni yapacağız.
– 2021-2025 yılları arası 4. Dönem kırsal kalkınma destekleri kapsamında %50 hibe desteği vereceğiz. Bu kapsamda özellikle kadın, genç girişimcilere ve küçük aile işletmelerine yönelik kurutma, dondurma, konserve yapma ve paketleme faaliyetlerinde %50 hibeli 500 Milyon Liraya varan hibe desteği vermeyi planlıyoruz.
– Kırsal Alanda Uzman Eller Projesini ülke genelinde uygulamaya koymayı ve 200 Milyon Lira hibe desteği vermeyi hedefliyoruz.”