Rusya’ya kesme çiçek ihracatı sıfırlandı

0
1172
Osman Bagdatlioglu
Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bagdatlioglu

Rusya’nın 1 Ocak 2016’dan itibaren Türk ürünlerine yasak getirmesi üzerine bu ülkeye yapılan kesme çiçek ihracatı sıfırlandı. 2015’te 9 milyon dal gönderilip, 7-8 milyon dolar kazanılan Rusya pazarına bu sene hiç çiçek gönderilemedi.

Yüzde 27’lik kaybın sektörleri açısından büyük bir oran olduğunu belirten Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, ihracatçının kriz karşısında alternatif pazarlarla birlikte iç pazara yöneldiğini söyledi. Sokak satıcılarına ve süper marketlere de kesme çiçek vermeye başladıklarını dile getiren Bağdatlıoğlu, ihracata gönderilen kaliteli çiçeklerin iç piyasaya verilmeye başladığını belirterek, “Bu sevgililer gününde herkes Türk çiçekleri alsın.” dedi. Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı, yerli çiçek kullanımını teşvik için başta karanfil olmak üzere fiyatların yüzde 30 ucuzlayacağını da ifade etti.

İhracat
İhracatçılar, Rusya ile yaşanan kriz sebebiyle, bu Sevgililer Gününde ithal olan gül yerine yerli ürün olan kırmızı karanfil hediye edilmesini istiyor.

Her yıl ihracatçının yüzünü güldüren 14 Şubat Sevgiler Günü’ne Rusya krizinin gölgesinde hazırlandıklarını anlatan Osman Bağdatlıoğlu, “Sevgiler Günü itibariyle yaklaşık yüzde 27 ihracat kaybı yaşadık. Kaybın nedeni Rusya krizi. Geçen yıl Rusya’ya 9 milyon dal ihracat yapılmışken bu sene Rusya’ya maalesef ihracat yapamadık. İhracatta birinci sırada İngiltere yer aldı. Geçen yıla göre yüzde 30 artış yaşadık. Onu Hollanda takip etti. Geçen yıl Rusya 3. sıradaydı. Bu yıl üçüncü Bulgaristan oldu. Ardından Romanya karşıladı. Bakıldığında yüzde 27 sektör açısından büyük bir kayıp. Bunu bir şekilde diğer ülkelere kaydırarak ve iç pazarı harekete geçirerek telafi etmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

Avrupalı sevgililer yüz güldürdü

Sevgililer Günü dendiğinde akla kırmızı gül geldiğini kaydeden Bağdatlıoğlu, ancak bu durumun ithalat patlamasına sebep olduğuna dikkat çekti. Şuan Kenya, Etiyopya gibi ülkelerden gül ithal edildiğine değinen Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütün dünya kendi mallarını tüketmeye çalışıyor. Bugün Rusya ithalatı yasaklarken kendi üretimine ağırlık verdi. Türkiye’nin de yapması gereken olay, özellikle sevgililer gününde Türk çiçeklerini kullanması gerekiyor. Bu anlamda bütün süper marketlere, çiçekçilere dağıtımlar yapıldı. Halkımız da sevgisini en güzel şekilde dile getirmek için gülden ziyade kırmızı renkli karanfillere, buketlere yönlensin. Çünkü sevgiyi anlatan kırmızı renkli çiçekler. Burada en büyük pay halkımıza düşüyor. Bu sevgililer gününde herkes Türk çiçekleri alsın diyorum.”

Bağdatlıoğlu, “Rus sevgililer üzdü ama İngiliz ve Hollanda sevgilileri çiçeklerimizi alacak. Kaybımızın belli miktarını oradan kapatacağız.” dedi.

Çiçek fiyatları ucuzlayacak

Türk halkından sevgililer, anneler günü gibi özel günlerde yerli çiçek tercih etmelerini isteyen Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bunlara yönelik çalışma yapılıyor umarım faydası olur. Avrupa’da ne yapılıyorsa aynı kalitede çiçekler iç pazara da sunuluyor. Biz daha önceki yıllarda sadece çiçekçi bazında veriyorduk. Krizle birlikte alternatiflere bakıldığında birçok sokak satıcısına, süper marketlere de satışlar başladı. Burada aynı Avrupa’da ne yapılıyorsa, çok daha uygun fiyatlarla ulaşma şansı olacak. İhracatçılar buna yöneldi. Bu krizle birlikte, karanfil boyutunda, yüzde 30’luk ucuzluk olacağına inanıyorum iç pazarda.”

Bağdatlıoğlu, gül de ise ithal ürün olduğu için indirim olmayacağını dile getirdi.

Tütkiye
Türkiye yılda 400 milyon dal karanfil ihraç ediyor. Uçak krizinin ardından Rusya’nın yasak koyduğu 16 kalem arasında karanfil de bulunuyor. 1 Ocak’tan itibaren başlayan yasakla birlikte yıllık 30-40 milyon dal karanfilin bu ülkeye ihracatı durdu. Çiçek gonderilemedigi için yılbaşından bu yana kayıp 7-8 milyon dolar oldu

THY kargo fiyatlarını düşürmeli

Krizin etkilerinin mart ayından sonra daha fazla hissedileceğini vurgulayan Osman Bağdatlıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Ürünlerin çok çıktığı, pazarlarda alımların çok olduğu günlerde. Bugünlere yönelik de çalışmalar yapıyoruz. THY’nin indirim yapması gerekiyor. Sevgiler gününde nasıl yeni pazarlara gideceğiz? Ancak yeni yollarla, yeni taşımalarla. Bu anlamda THY dolardan Euro’ya geçti. Burada bir artış oldu. Bunun düşmesi gerekiyor Taşımanın düşmesi gerekiyor. Kargo kilogram başına yüksek geldi. Bu da ihracatçıyı olumsuz etkiledi. 16 ürün var krizin vurduğu. Bunlardan biri karanfil. Ziraat Bankası kredilerinin düşmesi, THY’nin de yeni pazarlara girebilmek için fiyat indirmesi gerekiyor. Eğer bunlar olumlu gerçekleşirse en azından bu dönemde yaşanan kriz bir nebze olsun hafifler.”

Krizden sonra Rusya’ya ihracat durdu

Türkiye yılda 400 milyon dal karanfil ihraç ediyor. Uçak krizinin ardından Rusya’nın yasak koyduğu 16 kalem arasında karanfil de bulunuyor. 1 Ocak’tan itibaren başlayan yasakla birlikte yıllık 30-40 milyon dal karanfilin bu ülkeye ihracatı durdu. Çiçek gönderilemediği için yılbaşından bu yana kayıp 7-8 milyon dolar oldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz