Pakdemirli: “20. Yüzyılın ilk çeyreğinde makinelerin tarıma girişiyle başlayan Tarım 1.0, bugün yerini, teknoloji ve akıllı tarım uygulamalarını içeren 4.0’a bıraktı. Robotik uygulamalar ve yapay zekânın olduğu Tarım 5.0 hiç de uzakta değil. O nedenle biz daha da hızlanmalı, bilgi ve teknolojiyi tüm çalışmalarda ön sırada tutmalıyız.”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dokuz Eylül Üniversitesinin 2020-2021 akademik yıl açılış törenine katıldı. Burada yaptığı konuşmada, üniversite, sanayii ve kamu işbirliğinin çok önemli olduğunu dile getiren Pakdemirli, tarım ve ormanın bilim ve bilgiye dayalı bir sektör olduğunu söyledi.
Özellikle bu yıl yaşanan pandemi sürecinde, tarımın ve gıdanın öneminin daha iyi anlaşıldığını ifade eden ve tarımın sadece üretmekten ibaret olmadığına dikkati çeken Pakdemirli: “İşin; gıda işleme ve üretim, işletme ve iktisat, tedarik ve lojistik, sağlık ve turizm gibi farklı boyutları da var. İşte konuya bu açıdan baktığımızda, tarıma yatırımın, işletme ve iktisat mezunu kardeşlerim için de bir fırsat olduğunu, Turizm, Gastronomi, Beslenme bölümü mezunu kardeşlerim için de bir fırsat olduğunu görüyoruz. Bu nedenle; kolay, basit ve somut rakamlara, ekonomik bir işletme mantığına uygun hazırladığımız bu yatırım rehberleri, inanın bana sizler için iyi bir yol gösteri olacak.” diye konuştu.
Bakan Pakdemirli, platformun ikinci ayağında ise tarımda Ar-Ge, inovasyon ve teknoloji konusunda; bilgi, deneyim ve kaynak yaratacak bir politika ve işbirliği anlayışında olduklarını belirterek, “Tüm projelerimizi; “üretici-devlet-üniversite-özel sektör işbirliği” ile yürütmeye özen gösteriyoruz.” dedi.
“Tarım 5.0 hiç de uzak değil”
Bakanlık olarak, Türkiye’nin en güçlü tarımsal Ar-Ge altyapısına sahip olduklarını ve bu altyapı ve teknolojiyi üniversitelerle yaptıkları işbirlikleri ile daha da geliştirdiklerini kaydeden Pakdemirli, şöyle devam etti:
“Dün, emek ve işgücünün yoğun olduğu tarım sektöründe, bugün bilginin ve bilgi sahibinin bir adım önde olduğunu hepimiz görüyoruz. 20. Yüzyılın ilk çeyreğinde makinelerin tarıma girişiyle başlayan Tarım 1.0, bugün yerini, teknoloji ve akıllı tarım uygulamalarını içeren 4.0’a bıraktı. Robotik uygulamalar ve yapay zekânın olduğu TARIM 5.0 hiçte uzakta değil. O nedenle biz daha da hızlanmalı, bilgi ve teknolojiyi tüm çalışmalarda ön sırada tutmalıyız.”
Geçen yıl, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayelerinde 15 yıl sonra yaptıkları 3. Tarım Orman Şurasıyla 50 binden fazla öneriyi değerlendirerek 5 yıllık planlar oluşturduklarını ve 25 yıla ışık tutacak bir yol haritası hazırladıklarını anlatan Pakdemirli, Şûra kapsamında odak noktalarından birisinin de “Tarımda Dijitalleşme” olduğunu söyledi.
Bu kapsamda, Tarımda Dijital Dönüşüm hamlesi ve akıllı tarım uygulamaları konusunda yeni projeleri başlattıklarını açıklayan Pakdemirli, bu çalışmaların Dijital Tarım Pazarından E-Tarım Portalına, Türkiye’nin ilk Elektrikli traktöründen akıllı dijital hayvan küpesine kadar çok sayıda yeni dijital uygulamayı içerdiğini dile getirdi.