Gıda israfını azaltmak ve gıda kahramanı olmak için 15 hızlı ipucu

0
1442
Gıda israfını azaltmak ve gıda kahramanı olmak için 15 hızlı ipucu

Hepimizin gıda kaybını önleme ve israfı azaltma konusunda oynayacağı bir rol var.

Dünyadaki birçok insan için gıda israfı bir alışkanlık haline geldi; marketlerde ihtiyacımız olandan daha fazla yiyecek satın almak, meyve ve sebzelerin evde bozulması veya yiyebileceğimizden daha büyük porsiyonlar almak.

Bu alışkanlıklar doğal kaynaklarımıza fazladan baskı yaparken, çevremize de zarar verir. Yiyecekleri israf ettiğimizde, onu taşımak ve işlemek için harcanan kaynaklardan bahsetmiyoruz bile; onu üretmek için harcanan emeği, çabayı, yatırımı ve değerli kaynakları (su, tohum, yem vb.) israf ederiz. Kısacası, yiyecek israfı sera gazı emisyonlarını artırır ve iklim değişikliğine katkıda bulunur.

Tabii, bu büyük bir problem. Aslında, dünya çapında her gün tonlarca yenilebilir yiyecek kaybolmakta veya israf edilmektedir. Sadece hasat ile perakende arasında, küresel olarak üretilen tüm gıdanın yaklaşık yüzde 14’ü kayboluyor. Perakendede veya tüketici düzeyinde de büyük miktarlarda gıda israf ediliyor.

Gıdanın hasattan perakende seviyesine kadar kaybolan kısmına gıda kaybı denir. Tüketici veya perakende düzeyinde israf edilen kısım gıda atığı olarak adlandırılır. Bu ayrımı, çiftçilerden üreticilere, müşterilere ve işletme sahiplerine kadar herkesin sona erdirebileceği bu sorunun temel nedenlerini ele almak için yapıyoruz.

Her gün milyonlarca insanın aç kaldığı bir dünyada gıda kaybını ve israfı azaltmak çok önemlidir. İsrafı azalttığımızda, her gün milyonlarca insanın açlık çekmesi için yiyecek verilmediğine saygı duyuyoruz.

Yiyecekleri israf etmemeyi bir yaşam biçimi haline getirmek için alışkanlıklarımızı değiştirmek bize kalmış!

İşte, gıda israfını azaltmak ve gıda kahramanı olmak için 15 hızlı ipucu:

1. Daha sağlıklı, daha sürdürülebilir bir diyet benimseyin

Hayat hızlı ilerlemektedir ve besleyici öğünler hazırlamak zor olabilir, ancak sağlıklı öğünlerin ayrıntılı olması gerekmez. İnternet, aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşabileceğiniz hızlı sağlıklı tariflerle doludur.

2. Yalnızca ihtiyacınız olanı satın alın

Yemeklerinizi planlayın. Bir alışveriş listesi yapın ve ona bağlı kalın ve ani satın alımlardan kaçının. Sadece daha az yiyecek israf etmekle kalmayacak, aynı zamanda paradan da tasarruf edeceksiniz!

3. Çirkin meyve ve sebzeleri seçin

Yiyecekleri görünüşüne göre yargılamayın! Garip şekilli veya zedelenmiş meyve ve sebzeler, keyfi kozmetik standartlarını karşılamadıkları için genellikle atılır. Merak etmeyin – tadı aynı! Smoothie’ler, meyve suları ve tatlılar için olgun meyveler kullanın.

4. Yiyecekleri akıllıca saklayın

Eski ürünleri dolabınızın veya buzdolabınızın önüne, yenilerini arkaya taşıyın. Buzdolabında açık yiyecekleri taze tutmak için hava geçirmez kaplar kullanın ve böceklerin içeri girmesini önlemek için paketlerin kapalı olduğundan emin olun.

5. Gıda etiketlemesini anlayın

“Son kullanma tarihi” ve “Tavsiye edilen tüketim” tarihleri ​​arasında büyük bir fark vardır. Bazen yiyecekler ” Tavsiye edilen tüketim” tarihinden sonra yenmek için hala güvenlidir, oysa artık ne zaman yemenin güvenli olmadığını size söyleyen “son kullanma” tarihidir. 

Trans yağlar ve koruyucular gibi sağlıksız içerikler için gıda etiketlerini kontrol edin ve ilave şeker veya tuz içeren gıdalardan kaçının.

6. Küçük başlayın

Evde daha küçük porsiyonlar alın veya restoranlarda büyük porsiyonları paylaşın.

7. Artıklarınızı sevin

Yaptığınız her şeyi yemiyorsanız, daha sonra dondurun veya artıkları başka bir öğünde malzeme olarak kullanın.

8. Yiyecek atıklarınızı kullanın

Dünya çapında her gün tonlarca yenilebilir yiyecek atılmakta veya israf edilmektedir. 
Sadece hasat ve perakende arasında, küresel olarak üretilen tüm gıdanın yaklaşık yüzde 14’ü kayboluyor.

Yiyecek artıklarınızı atmak yerine kompostlayın. Bu şekilde besinleri toprağa geri veriyor ve karbon ayak izinizi azaltıyorsunuz.

9. Yiyeceklere saygı gösterin

Yemek hepimizi birbirine bağlar. Onu yapmaya giden süreci bilerek gıda ile yeniden bağlantı kurun. Gıda üretimi hakkında bilgi edinin ve çiftçilerinizi tanıyın.

10. Yerel gıda üreticilerini destekleyin

Yerel ürünler satın alarak, topluluğunuzdaki aile çiftçilerini ve küçük işletmeleri desteklersiniz. Ayrıca kamyonlar ve diğer araçlar için teslimat mesafelerini azaltarak kirlilikle mücadeleye yardımcı olursunuz.

11. Balık popülasyonlarını su üstünde tutun

Morina balığı veya ton balığı gibi aşırı avlanma riski taşıyan balık türleri yerine uskumru veya ringa balığı gibi daha bol balık türlerini yiyin. Eko etiketli veya sertifikalı balıklar gibi sürdürülebilir şekilde yakalanan veya yetiştirilen balıkları satın alın.

12. Daha az su kullanın

Susuz yiyecek üretemeyiz! Çiftçilerin ürün yetiştirmek için daha az su kullanması önemli olsa da, gıda israfını azaltmak aynı zamanda onu üretmek için kullanılan tüm su kaynaklarından da tasarruf sağlar. Su alımınızı başka şekillerde de azaltın: dişlerinizi fırçalarken sızıntıları gidermek veya suyu kapatmak!

13. Toprağımızı ve suyumuzu temiz tutun

Bazı evsel atıklar potansiyel olarak tehlikelidir ve asla normal bir çöp kutusuna atılmamalıdır. Piller, boyalar, cep telefonları, ilaçlar, kimyasallar, gübre, lastikler, mürekkep kartuşları vb. maddeler toprağımıza ve su kaynağımıza sızarak yiyeceklerimizi üreten doğal kaynaklara zarar verebilir.

14. Daha fazla bakliyat ve sebze yiyin

Haftada bir kez bakliyat veya kinoa gibi ‘eski’ tahıllara dayalı bir yemek yemeyi deneyin.

15. Paylaşmak önemsemektir

Aksi takdirde boşa gidecek yiyecekleri bağışlayın. Örneğin, bazı teknolojik uygulamalar komşuları birbirleriyle ve yerel işletmelerle bağlayabilir, böylece fazla yiyecekler atılmadan paylaşılabilir.

Kaynak: FAO

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz