BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün Gıda Fiyat Endeksi, Haziran’a göre yüzde 1.2 artarak, Temmuz ayında ortalama 94.2 puan oldu. Bu oran Temmuz 2019’dan yaklaşık yüzde 1.0 daha yüksek.
Birleşmiş Milletler’in nirengi özelliği taşıyan raporuna göre, küresel gıda fiyatları, bitkisel yağlar ve süt ürünleri başta olmak üzere Temmuz ayının ikinci yarısında da artmaya devam ediyor.
BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün Gıda Fiyat Endeksi, Haziran’a göre yüzde 1.2 artarak, Temmuz ayında ortalama 94.2 puan oldu. Bu oran Temmuz 2019’dan yaklaşık yüzde 1.0 daha yüksek. FAO Gıda Fiyat Endeksi, ticareti en çok yapılan gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarını takip ediyor.
FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi Haziran ayından bu yana yüzde 7.6 artarak son beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Olası üretim yavaşlamaları, artan küresel ithalat talebi ve uzun süren geçici işgücü sıkıntısı durumu palm yağında uluslararası teklifleri yükseltti.
Tereyağı ve peynirden süt tozlarına kadar tüm ürünlerde fiyatlar yükselirken FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi de ay içinde yüzde 3.5 arttı.
FAO Tahıl Fiyat Endeksi Haziran ayına göre neredeyse değişmedi, ancak mısır ve sorgum fiyatları- Çin’in Amerika Birleşik Devletleri’nden yaptığı büyük alımlardan etkilenerek – keskin bir artış kaydetti. Diğer taraftan, pirincin fiyatları 2020 için tahmin edilen büyük hasat beklentilerini yansıtıyordu. Ticaretin azalması nedeniyle buğday fiyatları çok az değişti.
Brezilya’dan gelen güçlü şeker kamışı kırma rakamları fiyat artışlarını nispeten yavaşlatırken, şiddetli kuraklık nedeniyle Tayland’da yükselen enerji fiyatları nedeniyle daha düşük şeker üretimi beklentileri FAO Şeker Fiyat Endeksi yüzde 1.4 yükseltti.
FAO Et Fiyat Endeksi ise Temmuz ayında yüzde 1.8 düştü ve Temmuz 2019 seviyesinin ortalama yüzde 9.2 altında kaldı. Ana ihracat bölgelerinde Koronavirüs kaynaklı etkilerden dolayı sektörde yaşanan aksamalara rağmen, küresel ithalat talep hacminin ihracatın altında kalması nedeniyle domuz ve sığır eti fiyatları ay içinde düştü. Brezilya’da yüksek yem maliyetleri ve gelecekteki talebe ilişkin endişelerin tetiklediği üretim kesintilerinin etkisiyle kümes hayvanı eti fiyatları yükseldi.
FAO Gıda Fiyat Endeksinin fiyat kapsamı, Temmuz 2020’de revize edildi ve genişletildi. En son Gıda Görünüm makalesi, bu revizyonun ayrıntılarını açıklıyor.