İran’a yönelik ambargonun önceki gün kaldırılmasıyla dünya tarihinde yeni bir sayfa açılıyor.
Yaptırımlar nedeniyle İran’ın petrol gelirleri yarıya düşmüş, bankacılık sistemi uluslararası piyasalardan kopmuştu. İran riyali dolar karşısında üçte iki oranında değer kaybetti. İran sanayisi hammadde ve yan ürün bulmakta güçlük çekerken, ilaç bulmak bile lüks haline geldi. Şimdi ise İran ekonomisi yıllık 110 milyar dolara varan bir doping elde edebilecek.
İran’ın nükleer programına ilişkin yaptırımlar kalkarken balistik füze programı ve terörizm nedeniyle getirilen yaptırımlar ise yürürlükte kalmaya devam edecek, silah ambargosu da korunacak. İran Devrim Muhafızları’nın şirketlerine yönelik ambargolar sürecek. Birleşmiş Milletler’in İran’ın nükleer programıyla ilgili yaptırımları kalkacak. BM’nin yaptırımları, ülkelerin İran’a ambargo koymasına meşruiyet sağlamıştı.
Avrupa Birliği (AB) İran’a petrol, ticaret, sigorta, bankacılık, deniz taşımacılığı gibi alanlardaki ambargoyu kaldırdı. 300 İran vatandaşı yaptırım listesinden çıkarılırken, terörizm nedeniyle listede olanlar buna dahil değil.
ABD’de yaptırımların tam anlamıyla askıya alınması için Kongre’den onay alınması gerekiyor. Ancak Başkan Barack Obama, onay çıkmaması durumunda Kongre’yi bypass eden “başkanlık yetkisi”ni kullanacağını açıkladı.