Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) tarafından organize edilen “Bursa Siyahı İncir’inin Bilinirliğinin Çeşitli Coğrafyalarda Arttırılması” UR-GE Projesinin tanışma ve tanıtım toplantısı, Uludağ İhracatçılar Birliği’nde gerçekleştirildi.
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), İngiliz Kraliyet Ailesinin mutfağına kadar giren, uzun raf ömrü, iri dış görüntüsü, tadı ve muhteşem lezzetiyle dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen Bursa Siyahı İncir’inin daha geniş kitlelere tanıtılması amacıyla yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekledi.
“Bursa Siyahı İncir’inin Bilinirliğinin Çeşitli Coğrafyalarda Arttırılması” UR-GE Projesinin tanışma ve tanıtım toplantısına; UR-GE Proje paydaşları ile UYMSİB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan, UİB Genel Sekreter Yardımcısı Birgül Polat, projede firmalar için ihtiyaç analizlerini gerçekleştirecek Strateko firmasının Kurucusu Dr. Binhan Oğuz Berksoy, Strateko Ekonomik Araştırma- Danışmanlık yetkilisi ve İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Yavuz Tiftikçigil ve katıldı.
“Bireysel rekabeti değil, uluslararası rekabeti geliştirmeliyiz”
Programın açılışında konuşan UYMSİB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan, Bursa Siyahı İncir’inin önemli bir ürün olduğunu belirtti. Yazgan, “Bursa Siyahı İnciri, şehirle özdeşleşmiş dünya pazarında rakibi ve ihracatında limiti olmayan özel ve önemli bir ürün. Dolayısıyla bu ürünün üretimi, tanıtımı ve pazarlamasının daha da geliştirilmesi gerekiyor” dedi.
Yazgan şöyle devam etti; “Bireysel rekabeti değil tam tersi uluslararası rekabeti hep birlikte nasıl geliştirebiliriz, bunun yollarını aramalıyız. Bu proje de bunun için yapılıyor. Ürünün uluslararası rakibi yok ancak kendi içimizdeki yaptıklarımızla kendimize rakip olabiliyoruz. Bu eksikliklerimizi, belki ortak bir çatı altında toplanarak daha iyi bir şekilde çözebiliriz. Projede emeği geçenlere çok teşekkür ederim. Hepimiz için hayırlı olsun.”
3 yıllık bir proje
Toplantıda konuşan İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Yavuz Tiftikçigil de, ihtiyaç analizi süreci, yapılacak faaliyetler ve beklenen çıktılara dair bilgilendirme yaptı. Sürecin birlikte işlemesin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Burcu Yavuz Tiftikçigil, “Bu projelerde ihracatı arttıran bilimsel çalışmalar yapılıyor. Geçmişte yaptığımız projelerde ihracat yapabilen firmaların ihracatını arttırdığını ya da hiç yapmayanların ihracata başladığını gözlemledik. Bu da firmalar ve ülke ekonomimiz açısından oldukça değerli bir sonuç” ifadelerini kullandı.