YÖK tarafından 2015 yılında başlatılan “Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversiteler” kapsamında daha önce seçilen 10 üniversiteye ilaveten seçilen yeni 5 üniversite ve ihtisas alanları YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından YÖK’te gerçekleştirilen toplantıda açıklandı.
YÖK ve Kalkınma Bakanlığının iş birliği ile başlatılan “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” çalışması kapsamında ihtisaslaşacak 5 yeni üniversite ve ihtisas alanları açıklandı. Yeni açıklanan üniversitelerle birlikte, ihtisaslaşacak üniversite sayısı da 15’e yükselmiş oldu.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından YÖK’te gerçekleştirilen toplantıda açıklanan yeni üniversiteler ve ihtisas alanları şöyle:
- Artvin Çoruh Üniversitesi “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler”,
- Bartın Üniversitesi “Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları”,
- Hitit Üniversitesi “Makine ve İmalat Teknolojileri”,
- Kırklareli Üniversitesi “Gıda”
- Yozgat Bozok Üniversitesi “Endüstriyel Kenevir”
alanlarında “Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversiteler” olarak seçildi. Açıklanan 5 yeni üniversitenin daha katılımıyla proje kapsamındaki üniversite sayısı 15’e çıktı.
Proje kapsamına alınan 5 üniversite rektörünün projeye ilişkin sunumlarının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dönmez ile Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Özkaldı, belirlenen üniversitelerin bulunduğu illerin valileri ve sanayi ve ticaret odası başkanları projeye seçilmelerinden dolayı il bazındaki memnuniyetlerini ifade eden kısa birer konuşma gerçekleştirdiler.
YÖK ve Kalkınma Bakanlığının iş birliği ile başlatılmıştı
Üniversitelerin hem bulundukları bölgeye olan katkılarını artırılması hem de belirli alanlarda ihtisaslaşmaya teşvik edilmesi amacıyla, özellikle 2006 yılı sonrasında kurulmuş olan yükseköğretim kurumlarına yönelik “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” çalışması Haziran 2015’te YÖK ve Kalkınma Bakanlığının işbirliğiyle başlatılmıştı.
Proje kapsamında daha önce 10 üniversite belirlenmişti
YÖK Başkanlığının koordinasyonunda, ilgili kurum ve bakanlıklar ile işbirliği içinde yürütülen proje süreci kapsamında toplam 10 üniversite bulunmakta idi. Buna göre;
- Bingöl Üniversitesi; tarım ve havza bazlı alanında,
- Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi; hayvancılık alanında,
- Düzce Üniversitesi; sağlık ve çevre alanında,
- Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi; tarım ve jeotermal alanında,
- Uşak Üniversitesi; tekstil, dericilik ve seramik alanında,
- Aksaray Üniversitesi; spor ve sağlık alanında,
- Kastamonu Üniversitesi; ormancılık ve tabiat turizmi alanında,
- Muş Alparslan Üniversitesi; hayvancılık alanında,
- Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi; çay alanında,
- Siirt Üniversitesi; tarım ve hayvancılık alanında
ihtisaslaşacak üniversiteler olarak belirlenmişti.