Türkiye’de obezitenin çok ciddi bir problem olduğunu kaydeden GTBD Yönetim Kurulu Başkanı Samet Serttaş; “Her 4 kişiden 3’ü şişman ve her 3 kişiden birisi de obez. Biz aslında çok iyi beslendiğimizi düşünüyorduk ama dünyada obezite sıralamasına baktığımızda önemli yerlere geldik. Toplumumuzun 3’te 1’i obez ve en riskli olan da çocukluk çağı obezitesi. Çocukluk çağı obezitesi çok ciddi bir şekilde artıyor.” dedi.
Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği (GTBD) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Gıda ve Beslenme Politikaları Zirvesi 4-5 Aralık tarihlerinde Ankara’da gerçekleşti. Sağlıklı ve sürdürülebilir gıda ve beslenme, obezite, aktif yaşam ve sporun toplum sağlığındaki önemi konularının ele alındığı zirvede konuşan GTBD Yönetim Kurulu Başkanı Samet Serttaş; “Türkiye obezitede risk altında” dedi.
Ülkemizde obezitenin çok ciddi bir problem olduğunu belirten Serttaş; “Her 4 kişiden 3’ü şişman ve her 3 kişiden birisi de obez. Biz aslında çok iyi beslendiğimizi düşünüyorduk ama dünyada obezite sıralamasına baktığımızda önemli yerlere geldik. Toplumumuzun 3’te 1’i obez ve en riskli olan da çocukluk çağı obezitesi. Çocukluk çağı obezitesi çok ciddi bir şekilde artıyor. Bu sadece Sağlık Bakanlığının tek başına yürütebileceği bir mücadeleyle sonuç alacağı bir mücadele değil. Çünkü beslenme dediğimiz şey yeme içme alışkanlıkları sosyal bir olgu ve davranış değişikliği gerektiriyor” şeklinde konuştu.
“Obezite ve yaşlılık”
Herbalife Nutrition Türkiye’nin konuğu olarak katılan ünlü İspanyol spor tıbbı otoritesi Julian Alvarez de zirvedeki sunumunda; obezite hastaları ve yaşlılar başta olmak üzere toplum genelinde beslenme, aktif yaşam, yoğun spor ve takviye ürünler üzerine önemli açıklamalarda bulundu.
“Toplum sağlığı için zinde ve güçlü olmak neden önemli?” ve “Beslenmenin spordaki önemi nedir?” konularına ışık tutan Alvarez, “55 yaşındayım ve farklı kategorilerden pek çok spor dalıyla uğraşıyorum. Spor tıbbına yönelen bir bilim insanı olarak sporun ve beslenmenin sporcular, kilo problemi olanlar ve yaşlılar için önemini biliyorum” dedi ve şöyle devam etti:
“Geçtiğimiz yüzyılın sonlarında obezite hastalarına hafif sporlar yapmaları telkin ediliyordu, ancak bugün tam tersinin faydalı olduğu ortaya çıktı. Egzersizleri yoğun ama baskı altında hissedemeyeceğimiz bir yoğunlukta yapmamız gerekiyor. Bugün obezite hastaları ve yaşlılara aerobik dışında farklı egzersiz türlerini öneriyoruz. Onlar için ağırlığa karşı efor sarfedilen direnç egzersizlerinin aerobikten daha iyi bir egzersiz şekli olduğunu biliyoruz. Direnç egzersizileri daha fazla insana hitap ediyorve makul bütçelerle evde yapılabiliyor. Aerobik ise tam tersi. Bir araştırmada 87 yaşında bireylere 10 hafta boyunca direnç egzersizleri yaptırıldı ve bu 10 haftanın sonucunda güçlerinin yüzde 113 arttığı tespit edildi.”
“Sporda başarı için doğru miktarda protein alımı önemli”
Alvarez kas yapımında düzenli protein alımının önemine de değinerek, “Sporda sık yapılan hatalardan biri de çok düşük protein alarak doğru sonuca ulaşmayı beklemek. Bu mümkün değil. Egzersiz ile protein birbiriyle doğru orantılıdır. Ne kadar çok spor yaparsanız o kadar protein almanız gerekir. Sporcu beslenmesi sadece antrenman öncesi, sırası ve sonrasında beslenme demek değildir, sporcu beslenmesi 24 saat sürmelidir. Çünkü sporun vücudumuza etkisi de 24 saat sürer. Günümüzde yetersiz beslenme göz önünde bulundurulduğunda protein takviyesi almanın öneminin çok daha farkındayız. Örneğin birçok atlette magnezyum eksikliği olduğu bilinen bir gerçek. Takviyeler spor yaparken protein kaybına uğramamızı engeller. Doğru beslenme spor sırasındaki kas kaybı etkisini negatiften pozitife getirir. Profesyonelden bireylere kadar herkese fayda sağlar” diye konuştu.
Julian Alvarez, günümüzde global bir sorun haline gelen yaşlılığa da dikkat çekerek; “Yaşlı insanlar aktif olmadıkları ve protein almadıkları için sorun yaşıyorlar. Onları özellikle kaslarını geliştirmeye yönlendirebilirsek, hayatlarının bitiyor olacağı düşüncesi yerine harekete geçirebileceği düşüncesini benimsetirsek daha mutlu olmalarını sağlayabiliriz.” dedi.