Su Ürünleri Kanununda değişiklik teklifi komisyonda

0
2590
Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Su Ürünleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşmelerine başladı.

Su Ürünleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda başlandı.

AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç başkanlığında toplanan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Su Ürünleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşmelerine başladı.

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Su Ürünleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşmelerinde teklif sahipleri adına AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal söz aldı.

Komisyona teklifi ilişkin sunum yapan Aksal, düzenleme ile su ürünlerinin sürdürülebilir yönetimi ve balıkçılık kaynaklarının korunmasının amaçlandığını söyledi.

Kanun teklifiyle, Su Ürünleri Kanununun Kabahatler Kanunu ile uyumlaştırılarak, yasa dışı su ürünleri yetiştiriciliği faaliyetlerinde caydırıcılığın sağlanmasının hedeflendiğini kaydeden Aksal, su ürünleri faaliyetleri için su alanı ve suyun kiralanmasında yetkili kurumların belirleneceğini de dile getirdi.

Milletvekili Aksal, teklifin, su ürünleri avcılık ve yetiştiricilik faaliyetlerinin yeni teknolojik imkanlarla izlenmesi, denetlenmesi ve kayıt altına alınmasını sağlayacağını belirtti.

Su ürünlerinin kaçak yollardan yurt dışına çıkarılmasının ve canlı olarak yurt içine sokulmasının önlenmesinin de amaçlandığını aktaran AK Parti’li Aksal, öte yandan su yapılarının bulunduğu alanlarda biyoçeşitliliğin korunması amacıyla bazı değişikliklerin yapılmasının istendiğini kaydetti.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, su ürünleri yetiştiriciliğinin yapılacağı alanların kiralamasının Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılmasının şaibe yaratacağını, bu nedenle söz konusu düzenlemenin doğru olmadığını ifade etti. Barut, su ürünleri fakültelerinden mezun olanların istihdam edilmesi gerektiğini de dile getirdi.

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, tarımsal destek ödemelerinin hala yapılmamasına tepki göstererek, gübre ve mazot desteklemelerinde puanlama sistemine geçilmesinin planlanmasını da eleştirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kurumlarındaki yöneticilerin, ihtisas alanlarına uygun olarak atanmadığını anlatan Aygun, bu nedenle söz konusu kurum ve kuruluşların zarar ettiğini, ülke tarımına katkı sağlayamadığını iddia etti.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ise, balık fiyatlarının yüksek olduğunu, balık popülasyonunun ise gün geçtikçe azaldığını ifade etti.
Bazı tarım ürünlerinde gümrük vergilerinin düşürülmesinin sorunlara çözüm getirmediğini ve söz konusu vergiden de mahrum kalındığını anlatan Gaytancıoğlu, tarımsal desteklemelerin doğru şekilde planlanması gerektiğini belirtti.

Milletvekili Gaytancıoğlu, su ürünleri üretiminde birçok sorun bulunduğunu, ithal balık tüketildiğini ileri sürerek, “Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrili ama balık lüks.” diye konuştu.

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz de, kendisinin de aynı konuda sunduğu bir kanun teklifinin komisyona havale edildiğini belirtti.

Söz konusu teklifi, görüşülen düzenlemeyi desteklemek amacıyla hazırladığını kaydeden Karadeniz, “Uyanıklık ve acelecilik olarak görmüş ve kabul etmemişsiniz. 5 yıllık milletvekilliğim sürecinde ‘uyanıklık’ tabirine üzüldüğüm kadar hiçbir şeye üzülmedim.” diye konuştu.

Komisyon Başkanı AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, zorunlu olmamasına rağmen söz konusu teklifi birlikte görüşülmesi için oylamaya sunduğunu ancak reddedildiğini belirterek, “Uyanıklık” kelimesini Barış Karadeniz hakkında kullanmadığını söyledi.

Karadeniz’in “Özür dileyin de barışalım.” sözleri üzerine Kılıç, özür diledi.

MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, kendisinin hidrobiyolog olduğunu, teklife ilişkin birçok bilim insanıyla görüşülerek fikirlerinin alındığını anlattı.
Kaçakçılığın önlenmesine ilişkin düzenlemelerin teklifte yer aldığını vurgulayan Kalyoncu, Su Ürünleri Kanunu’nda 48 yıl sonra ilk kez değişiklik yapılacağına işaret etti.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, balık popülasyonunun azaldığına dikkati çekerek, “Hamsiye hasret kalabiliriz.” dedi.
Balıkçılık konusunda su ürünleri kooperatiflerinin devreye alınmasını öneren Turan, böylece üreticilerin örgütlenmelerinin sağlanabileceğini vurguladı.

Sahil hatlarında zıpkınla orfoz avcılığı yapıldığını ifade eden HDP’li Turan, söz konusu avcılığın rüşvetle devam ettiğini öne sürdü.
Cezaların artırılmasının değil, su ürünleri politikasının temelden şekillendirilmesinin çözüm getireceğini dile getiren Turan, “Üç tarafımızdaki denizlerimizi lağım olarak kullanıyoruz. Ondan sonra da oradan çıkanların şifa vereceğini düşünüyoruz. Çok ağır metaller var. Kızıma bunları yedireyim mi bilemiyorum.” dedi.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş, kanun teklifinin balıkları ve dürüst balık üreticisini korumayı hedeflediğini dile getirdi.
Balıkçı barınaklarına yatların çekildiğini anlatan Pektaş, “Ortada bir rant varsa, bu rantın devletin kasasına gitmesi lazım.” diye konuştu.

Kaynak: Meclis Haber

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz