14.5 C
Ankara
Perşembe, Kasım 21, 2024

Kalp rahatsızlığı artık bir yaşlılık hastalığı değil

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Yaklaşık 20 sene önce kalp krizi, 60 yaşın üzerindeki hastalarda görülürdü. Şimdilerde ise düzensiz beslenme, hareketsizlik, teknoloji esareti kalp krizi yaşını 45 yaşın altına kadar indirdi. Hatta son zamanlarda sıkça gençlerin kalp krizi geçirip hayatlarını kaybettiklerine şahit oluyoruz ve ülkemizde kalp krizi, sağlık problemleri arasında yüzde 42 ile ilk sırada yer alıyor.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü ile birlikte yaşlılık ve kalp sağlığı ilişkisi yeniden masaya yatırıldı. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen, kalp rahatsızlığının artık bir yaşlılık hastalığı olmadığını ve genç yaştan itibaren kalp sağlığına özenle dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. “Dünyada ölümle sonuçlanan hastalıkların başında kalp hastalıkları geliyor. Kalp ve damar hastalıklarından korunmak, genç ve dinamik bir vücuda sahip olmak için yapılması gerekenlerin başında sigara tüketiminden uzak durmak var. Sigara, gençlerin ömrünü ortalama 15 yıl ileriye götürüyor. Ailelere bu konuda büyük görev düşüyor. Sigara ile aile içinde erken yaşta tanışan bireyler, genç yaşta bağımlı hale geliyor. Sigara ile hiç tanışmamış bir bireyin yaşam ömrü, sigara tüketen bir bireye göre 2 kat daha fazladır” diyen Esen, özellikle aşırı şekerleme, unlu mamul, hayvansal (doymuş) yağ tüketimi, mısır şurubu içeren endüstriyel yiyecek tüketmenin kalbi 30 yaş yaşlandırdığının altını çizdi. 

Kaliteli yaşlılık için “fit yaşlı” olun

Sağlıklı ve kaliteli bir yaşlılık süreci geçirmek için yaşam tarzında da bazı değişiklikler yapmak gerekiyor. Yaşlılığın hayattan emekliliğin olmadığını belirten Esen, “Herhangi bir spor salonuna üye olmadan basit egzersizlerle günlük hayatta hareketli olmak mümkün. Evinizin çevresinde bulunan yürüyüş parkurlarını kullanarak yürüyüş yapabilir ya da basit egzersizlerle bu süreci hareketli geçirebilirsiniz” dedi.

Düzenli beslenmek kalp yaşını genç tutuyor

Kalp yaşını genç tutmak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesi gerekiyor. Hayvansal yağlar yerine beslenmenizde zeytinyağına, kırmızı et yerine balığa, hindiye yer açın. Sosis, salam, sucuk gibi işlem görmüş gıdalardan uzak durun ve en önemlisi de öğünlerinizde proteine, karbonhidrata ve vitaminlere dengeli bir şekilde yer açın.

Şimdi hareket zamanı!

Yapılan araştırmalara göre dünyada ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada hareketsizlik geliyor. Modern yaşam bizi hareket ettirmekten uzak tutarken, hareketsizlik kalp sağlığımızı da doğrudan etkiliyor. Sağlıklı bir kalp için haftada en az 3 gün orta tempoda yaklaşık 1 saatlik yürüyüşler tavsiye eden Prof. Dr. Özlem Esen, gün içerisinde de yakın yerlere yürümek, asansör yerine merdiven kullanmak gibi hayata daha çok hareket katacak aksiyonlar alınmasını önerdi. “Egzersiz ile kan basıncı düşer ve egzersiz sırasında salgılanan mutluluk hormonları sayesinde kalp krizi riski azalır” açıklamasında bulunan Esen, gençlikte yapılacak yatırımlarla herkesin sağlıklı bir yaşlılık geçirilebileceğini ifade ederken, mutlaka ve mutlaka stresten kaçınılması gerektiğini de belirtti.

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...