Dünya Veteriner Hekimleri Birliği’nin Gıda Güvenliği ve Beslenme Üzerindeki Pozisyonu

0
710
Dünya Veteriner Hekimleri Birliği’nin Gıda Güvenliği ve Beslenme Üzerindeki Pozisyonu

Dünya Veteriner Hekimleri Birliği (WVA) geçtiğimiz günlerde kurumsal web sitesinde Dünya Veteriner Hekimleri Birliği’nin Gıda Güvenliği ve Beslenme Üzerindeki Pozisyonu isimli bilgi notu paylaştı. Bilgi notunda, Veteriner Hekimlerin; “bulunabilirlik, erişim, kullanım ve istikrar” olmak üzere gıda güvenliği ve beslenmenin dört ayağına büyük katkı yaptıkları vurgulanıyor.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin (TVHB) de üyeleri arasında olduğu Dünya Veteriner Hekimleri Birliği (WVA),geçtiğimiz günlerde kurumsal web sitesinde Dünya Veteriner Hekimleri Birliği’nin Gıda Güvenliği ve Beslenme Üzerindeki Pozisyonu isimli bilgi notunu paylaştı. Veteriner Hekim Hacı Ömer Bayır’ın Türkçe’ye çevirisini yaptığı bilgi notunda; Veteriner Hekimlerin, “bulunabilirlik, erişim, kullanım ve istikrar” olmak üzere gıda güvenliği ve beslenmenin dört ayağına büyük katkı yaptıkları vurgulanıyor.

WVA Başkanı Dr. Johnson Chiang imzasıyla yayınlanan bilgi notunun tam metninde şu ifadeler yer alıyor:

“Veteriner Hekimler hayvan sağlığını ve refahını yönetir, hayvan hastalıklarını teşhis eder ve hayvanların, insanların ve çevrenin sağlığını ve refahını etkileyen birçok hizmeti temin eder. Klinisyen Veteriner Hekimler tarafından yapılmış çiftlik tavsiyesi, sürü sağlığı değerlendirmeleri, hayvan mera etkileşimleri ve yapılan diğer aktiviteler küresel gıda güvenliği ve insanların yeterli beslenmesinin garantiye alınmasına yardımcı olur. Silahlı çatışmalar, hızlı nüfus artışı, ağır ekonomik koşullar, uygun olmayan üretim sistemleri ve iklim değişikliği gibi faktörlerin küresel gıda güvenliğinin üstesinden gelmesindeki zorluklarda payı vardır.

Gıda güvenliğine küresel düzeyde ulaşılması beslenme bozukluğu (yetersiz beslenme) sebeplerinin teşhisi, üretim sistemlerinin esnekliği, verimli hayvansal ve bitkisel performans, küçük üreticilerin istikrarsız gelirleri ve ekosistemin biyolojik çeşitliliği ve genetik kaynakların sürdürülebilir kullanımı gibi bütünsel bir yaklaşım gerektirir. Veteriner Hekimler gıda güvenliği ve beslenmenin dört ayağına büyük katkı yaparlar. Bunlar: bulunabilirlik, erişim, kullanım ve istikrardır. Veteriner Hekimler daha güvenilir, sürdürülebilir, çevreyi kirletmeyen ve istenmeyen maddelerden ari olan besleyici gıda teminine öncülük eden hayvan sağlığı ve refahını geliştirmeye çalışırlar.

Veteriner Hekimler, küresel gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik proaktif yaklaşımlar almalıdır ve almaya devam edecektir. Güncel ve gelecekteki küresel gıda güvenliği programlarına Veteriner Hekim uzmanlığının entegrasyonu ve klinik pratikler dışında, Veteriner Hekimler için mümkün olan iş gücü fırsatlarının belirlenmesi Dünya Veteriner Hekimleri Birliği üyelerinin uzmanlığını daha da güçlendirecektir.

Dünya Veteriner Hekimleri Birliği’nin Durumu

Dünya Veteriner Hekimleri Birliği, Veteriner Hekimliği mesleği ve diğer bağlantılar (örneğin: Dünya Gıda Programı (WFP), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO), Gıda Güvenliği ve Beslemede Küresel Hareket Programı, Sıfır Açlık Girişimi, Dünya Gıda Güvenliği Komitesi ve benzer programlar/projeler) arasında uygun ortaklıkların kurulması aracılığıyla küresel gıda güvenliğini başarmadaki Veteriner Hekim rolünü artırmayı destekler.

Dünya Veteriner Hekimleri Birliği’nin Tavsiyeleri

  1. Dünya Veteriner Hekimleri Birliği küresel gıda güvenliği girişimlerinde Veteriner Hekimliği entegrasyonunu teşvik eder.
  2. Dünya Veteriner Hekimleri Birliği gıda güvenliği ve beslemede Veteriner Hekimliği ve diğer ilgili paydaşlarla daha büyük iş birliğini tavsiye eder.
  3. Dünya Veteriner Hekimleri Birliği Veteriner Hekimlerin geleneksel olarak yer aldığı pozisyonlar dışındaki, Veteriner Hekimlerin kalifiye olabileceği ek pozisyonları belirlemek için gıda güvenliği ve besleme iş gücü değerlendirmesini yönetmeyi teşvik eder.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz