Rosselhoznadzor Başkan Yardımcısı Yuliya Şvabauskene, 2018 yılında Türkiye’den gelen 30 bin tondan fazla hastalıklı ürünün geri çevrildiğini ve Türk meyve ve sebzelerde bin 495 kez Rusya’da yasak nesnelerin bulunduğunu söyledi. Bu açıklama akıllara, “Rusya’da yasak olan nesneler, bizde yasak değil mi?” sorusunu getiriyor.
Rusya’nın tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor, Türkiye’den getirilen meyve ve sebzelerin bitki sağlığı kalitesinin düşmesinden endişe duyduklarını belirtti.
Sputnik Türkiye’nin haberine göre, Rosselhoznadzor Başkan Yardımcısı Yuliya Şvabauskene’nin bu sorunu bugün Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Harun Seçkin ile görüşmede gündeme getirdiği aktarıldı.
Şvabauskene, 2018 yılında Türk meyve ve sebzelerde bin 495 kez Rusya’da yasak nesnelerin bulunduğunu söyledi.
30 bin tondan fazla hastalıklı ürünün Rusya’ya girişinin engellendiği hatırlatılan Rosselhoznadzor açıklamasında, “Mevcut durum, bitki sağlığı açısından Rusya’nın iyiliği için ciddi tehdit oluşturuyor” dendi.
Diğer yandan Harun Seçkin ise 2018’de Türkiye’den ihraç edilen tarım ürünlerine yönelik kontrolün güçlendirildiğini, bu sürece dahil edilen denetçi sayısının artırıldığını dile getirdi. Rusya’ya gönderilen biber, domates, üzüm ve çileği önümüzdeki temmuz ayından itibaren fümigasyondan geçirmeyi planladıklarını belirten Seçkin, kullanılmayı düşündükleri dekontaminasyon yöntemleri hakkında bilgiyi en yakın zamanda Rosselhoznadzor’a sunacaklarını kaydetti.
Haberin devamı için: Sputnik Türkiye