CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, “hükümetin çiftçiye yakın durmadığını ve ekonomiyi sopayla idare etmeye çalıştığını” iddia ederek, serbest piyasa ekonomisinde bu yöntemlerin doğru olmadığını vurguladı.
CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, sebze ve meyve fiyatlarındaki artışla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Basın toplantısına domates, salatalık, biber, patlıcan ve portakal kasalarıyla gelen Özer, “Ekonomiyi sopayla durduramazsınız. Baskı yaparak, doları düşüremediğiniz gibi sebze, meyve fiyatlarını da düşüremezsiniz” diye konuştu.
Bu yıl sert geçen kış mevsiminin üretim rekoltesini düşürdüğünü anlatan Özer, bu nedenle tarım ürünlerinin fiyatının arttığını söyledi.
Fiyat oluşumuna yönelik tabloyu gösteren Özer, “Komisyoncu, sadece yüzde 8 komisyon alıyor. Örneğin 100 liralık maldan 8 lira alır. Küçük çiftçinin koruyucusudur. Bankadan kredi alamayan çiftçiye ihtiyaç duyduğunda para verir, fide, gübre ve ilaç alamayana bunları tedarik eder. Sürdürülebilir üretim için komisyoncu olmazsa olmazdır.” şeklinde konuştu.
Sera domatesin üreticiye maliyetinin bu yıl 2 lira olduğunu anlatan Özer, bu tutarın Antalya halinde 2 lira 80 kuruşla 3 lira 50 kuruş arasında değiştiğini, üzerine paketleme, nakliye ücreti ile Ankara ve İstanbul hallerindeki hamaliye, rüsum ve halcinin karının eklenmesiyle 5 liraya yükseldiğini kaydetti. Özer, domatesin fiyatının, pazar ve market karının eklenmesiyle 7 liraya yükseldiğine dikkati çekti.
Tarım ürünlerinin satışında çok para kazanan kimsenin olmadığını savunan Özer, çiftçinin borçlarını ödeyerek ayağa kalkmaya çalıştığını, ayrıca üreticinin ve komisyoncuların tarım ürünleri üzerinde herhangi bir spekülasyon oluşturmadığını söyledi. Özer, şöyle devam etti:
“Hükümet ve bakanlıklar suçu halde, suçsuz komisyoncuda, çiftçide arayacağına, tarımı masaya yatırıp hastalıkları ve yapısal sorunları nelerdir, düşünsün. Gelecek sene soğanı, domatesi kaça yiyeceğimizi biliyor muyuz? Bilemiyoruz. Ekim-dikim planlamamız var mı? Hiçbir şey yok. Bunu da dış güçlere bağlayacaklar da bağlayamıyorlar çünkü Akdeniz Bölgesi’nde üretiyoruz.”