Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Nihat Zeybekci: “Yeni olarak 4 meclis kuracağız. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikalar Kurulu Meclisi, Reel Sektör Meclisi. Bunun içinde hizmet ve üretimle ilgili tüm sektörler var. Gıda ve Tarım Meclisi, Finans ve Para Sermaye Piyasaları Meclisi, Dış Ticaret Meclisi. Buralara doğrudan sektör temsilcilerini alacağız.”
MÜSİAD Ankara tarafından düzenli olarak gerçekleşen bilgilendirme toplantısının bu haftaki konuğu Ekonomi Eski Bakanı ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Zeybekci oldu.
Türkiye ve dünya ekonomisinin dünü ile bugünün konuşulduğu toplantıda, MÜSİAD Ankara üyelerinin sorularını yanıtlayan Nihat Zeybekci, Türkiye’nin yaşanan bu kriz ortamında sağlam şekilde ayakta kalmasının KOBİ’ler sayesinde olduğunu söyledi. Zeybekci; “Türkiye’nin en büyük avantajlarından bir tanesi dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar KOBİ’miz var. KOBİ’lerimiz bizi ayakta tutuyor. Bu saldırılara operasyonlara direnmemiz aktif sektör sayesinde. Esnek ve her şarta ayak uydurabilen direnebilen reel sektörümüz var.Daha yeni yeni sanayileşmeye, tarıma dayalı sanayi politikasına ve yüksek teknoloji noktasında gelişmeye başlıyoruz. Henüz işin başındayız. 2000 krizi Türkiye’si ile bugünkü Türkiye arasında dağlar kadar fark var” şeklinde konuştu.
4 Meclis geliyor
Cumhurbaşkanlığı sistemine dair de konuşan Zeybekci, şu bilgiler paylaştı: “Bakanlıklar Cumhurbaşkanlığınca üretilen politika ve stratejilerin uygulandığı yer olacak. Bu sistemle 1. Ekonomi Politikalar Kurulu daha sonra 2, 3 olarak devam edecek. Şu an bu ekonomi politikalar kurulunda Cumhurbaşkanı’nın atadığı 9 isim bulunuyor. Yeni olarak 4 meclis kuracağız. 4 meclis kanunumuzda da var. Genişletilmiş ekonomi politikalar kurulu diye tanımlanıyor. Biz ona meclis diyeceğiz. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikalar Kurulu Meclisi, Reel Sektör Meclisi. Bunun içinde hizmet ve üretimle ilgili tüm sektörler var. Gıda ve Tarım Meclisi, Finans ve Para Sermaye Piyasaları Meclisi, Dış Ticaret Meclisi. Buralara doğrudan sektör temsilcilerini alacağız. En az 4 ayda bir toplanacak. Süresiz her şeyin konuşulduğu toplantılar olacak. Deklarasyon şeklinde yayınlanacak ve Cumhurbaşkanlığına sunulacak.Bu bizim için beslenme kaynağı olacak. Devlet birlikte yönetilecek.”